Territori

Indignació ecologista per les possibles noves prospeccions de Repsol prop del delta de l'Ebre

El Ministeri de Medi Ambient aprova una declaració d'impacte ambiental favorable a la companyia i està a un pas de poder començar a buscar noves reserves
24/10/2014

El Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient ha aprovat una Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) favorable a la realització de prospeccions de Repsol a la recerca de petroli davant del Delta de l'Ebre, a una vintena de quilòmetres de la costa. La decisió, que es va prendre fa uns dies i es va publicar ahir al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), ha indignat col·lectius ecologistes, que s'oposen a la intensificació de l'activitat extractiva a la zona. Ecologistes en Acció va presentar-hi al·legacions i va demanar la no autorització del projecte, però la seva reclamació ha estat desestimada, segons explica l'entitat en un comunicat emès divendres.  

L'aprovació de la DIA és el pas previ a l'autorització definitiva perquè la companyia petroliera pugui endegar les prospeccions. El darrer estadi és l'aprovació per part del Ministeri d'Indústria i Energia. Si finalment el departament encapçalat per José Manuel Soria dóna el vistiplau a la petició de l'empresa que presideix Antoni Brufau, Repsol portarà a terme les prospeccions provocant una activitat sistímica “especialment nociva per als cetacis”, segons denuncia Ecologistes en Acció. La intenció és buscar possibles reserves d'hidrocarburs situades entre 2.400 i 3.000 metres sota el mar, en una àrea total de més de 80.000 hectàrees. 

L'entitat ambientalista també subratlla que es tracta d'una àrea que afecta dos espais protegits, el Parc Natural del Delta de l'Ebre i el Parc Natural Illes Columbretes, ambdós pertanyents a la Xarxa Natura 2000, el que implica un fort grau de protecció mediambiental que podria veure's perjudicat per l'activitat de la petroliera. Després de l'aprovació de la DIA, Ecologistes en Acció reclama que els governs de Catalunya i el País Valencià es mobilitzin per evitar que el Ministeri d'Indústria doni el permís definitiu.

Entre els arguments de l'entitat per rebutjar les prospeccions, hi ha el fet que es tracta d'una àrea valuosa a nivell ambiental, la protecció de la qual ha de “prevaler” davant els interessos econòmics de la petroliera. A més, Ecologistes en Acció recorda el “llarg historial d'abocament i delictes ambientals” comesos a Tarragona per la companyia, que han danyat l'activitat pesquera, turística i l'ecosistema marí. L'ONG també afegeix que la hipotètica descoberta de noves reserves no solucionaria la problemàtica energètica de l'Estat espanyol, que seguiria necessitant importar la major part dels hidrocarburs que consumeix. En el cas concret de Repsol, la companyia tot just produeix 8.000 barrils de petroli al dia a la demarcació de Tarragona, un percentatge ínfim dels més de 300.000 barrils que obté cada jornada a nivell mundial. 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: