La indústria turística ofereix més de 4.000 llits a Gràcia

Les places pel turisme equivalen a un 3% de la població del districte
28/10/2014

El malestar del veïnat de Gràcia, la Salut i Vallcarca va creixent davant la massificació turística que pateixen els barris del districte. Un dels temes que genera més rebuig és la proliferació d’allotjaments turístics. Héctor Panizo, membre de la plataforma Gràcia, cap a on vas?, dóna les darreres estadístiques oficials sobre pisos turístics que el col·lectiu veïnal ha aconseguit, després d’un llarg estira-i-arronsa, a través del districte. Com en el cas de la Barceloneta, hi ha una proliferació dels anomenats, tècnicament, habitatges d’ús turístic (HUT). N’hi ha 829 de regulats, el 90% dels quals es concentren a la vila de Gràcia i al camp d’en Grassot. Fruit de la pressió popular, ja no es concedeixen més llicències municipals, però cal considerar que bona part dels pisos en oferta, si no la majoria, funcionen de manera clandestina.

El barri imanta el turisme jove, que pernocta als hostels (hotels de baix cost), albergs de masses que hi afloren “com bolets”. Segons el cens de 2013, el districte en tenia set: cinc a la vila, un a Vallcarca i un al Coll. “Des de llavors, n’han aparegut tres més, a banda del Hostel Sports, situat a la cantonada del carrer Perill amb Venus. Incorpora 400 llits i potser el legalitzaran com a residència d’estudiants”, explica l’activista.

Aquests hostels poden tenir dues figures jurídiques: la majoria d’espais estan regulats com a albergs; l’altre model és el de les residències estudiantils, que no admet un ús turístic. Aquest és el moll de l’os de la qüestió: d’alguna manera, legal o no, algunes residències operen com a albergs encoberts. “Creiem que la Residència Erasmus del carrer Torrent de l’Olla, l’antiga clínica Lourdes, actua d’una manera descaradament irregular: és un autèntic hostel”, denuncia Panizo. Observant el seu web, es pot confirmar que ofereix pernoctacions puntuals, amb preus per a adults i per a infants. Segons el veí, es preveu l’obertura de dos establiments nous del mateix tipus al carrer Sèneca (seu de la famosa llibreria Europa) i prop del mercat de Lesseps. “Aquests darrers expedients ja no estan en exposició pública, no tenim clar com encaixaran amb el nou pla d’usos, però el Districte de Gràcia ha confirmat que els tirarà endavant”, conclou el veí.

A banda dels pisos turístics i el recent boom de l’oferta turística de caràcter juvenil, també cal comptabilitzar les places de la indústria hotelera tradicional, que, segons les estadístiques institucionals de l’Ajuntament, l’any 2012 sumaven un total de 705 a l’agregat de barris del Districte de Gràcia. Els llits es distribueixen en onze pensions i tres hotels, un d’ells de luxe, l’Hotel Casa Fuster. L’edifici modernista, ubicat als Jardinets, va ser adquirit el 2004 per la cadena Hoteles Center, que hi lloga habitacions a preus situats entre els 400 i els 1.800 euros la nit. Els recepcionistes de l’exterior, homes d’edat avançada abillats amb guarniments vuitcentistes, fan guàrdia a peu de carrer per obrir la porta al passatge de les fileres de cotxes negres que arriben al local. Molt a prop, trobem l’edifici del Deutsche Bank, adquirit fa un parell de mesos pel fons d’inversió KKH Property Investors, que ha pagat 90 milions d’euros per ell, amb la intenció de fer-hi un altre hotel de cinc estrelles.

Si sumem els llits de pisos, hotels, hostels i establiments turístics en general, veiem que l’oferta que es fa al districte, com a mínim, és de 4.000 places, en un territori on (segons el darrer recompte que ofereixen els serveis estadístics de l’Ajuntament) hi viuen 121.550 persones. Això equival a un 3,29% de la població del districte.

 

Mostra'l en portada

Noticies relacionades: