Llibertats

Juristes i periodistes porten la llei mordassa al Tribunal Europeu de Drets Humans

La plataforma Defender a quien Defiende recorre a la justícia europea amb una triple demanda juntament amb els mitjans de comunicació 'Ahötsa', 'Diagonal' i 'Directa'. Aquest dimarts, es presenta la iniciativa en una roda de premsa a la seu de Novact
Mobilització contra l'anomenada 'llei mordassa'
Víctor Serri
13/12/2015

El col·lectiu de periodistes és un dels grups afectats per la Llei de seguretat ciutadana, coneguda com a llei mordassa, aprovada el 26 de març passat amb la majoria absoluta del Partit Popular. Concretament, per l'article 36.23, que impedeix "l'ús no autoritzat d'imatges" que puguin "posar en perill la seguretat personal o familiar dels agents". Per aquest motiu, la plataforma Defender a quien Defiende, que agrupa defensores dels drets humans, juristes i periodistes de l'Estat espanyol, presentarà una triple demanada davant del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) dimarts vinent. El litigi es tira endavant conjuntament amb els mitjans de comunicació Ahötsa, Diagonal i Directa.

Una de les advocades, Anaïs Franquesa, denuncia que el fet de sancionar l'"ús no autoritzat" d'imatges d'agents de policia i autoritats no només "suposa una restricció i una ingerència al dret a la informació", sinó que, a més, el redactat ambigu de la normativa "deixa la porta oberta a la més absoluta arbitrarietat". Franquesa assegura que es tracta d'un atac "molt greu" que pretén acabar amb els "testimonis incòmodes". De fet, l'article de la llei ja ha estat denunciat públicament per diverses organitzacions de professionals de la informació, com la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP), la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya (FAPE), la Xarxa pel Dret a la Informació, la Plataforma en Defensa de la Llibertat d’Informació o Mitjans en Lluita.

La nova llei sanciona fotos com aquesta / Ariana Nalda

 

La drecera de "víctimes potencials"

El mitjà digital Ahötsa, a finals de setembre, va rebre una carta de la delegada del govern espanyol a Navarra, Carmen Alba, que informava que havien estat denunciants per la Policia Nacional espanyola per "utilitzar imatges preses sense consentiment" i on es "podia arribar a reconèixer els agents". El text fa referència a una notícia sobre la batuda que va fer la policia al bar Ezpala l'11 de juliol i adverteix el mitjà que el fet suposa una infracció greu, concretament, de l'article 36.23, i que pot ser sancionat amb una multa d'entre 601 i 30.000 euros. Ahötsa no ha dubtat a recórrer a Estrasburg i, ara, també està pendent d'una compareixença al Parlament de Navarra per denunciar els fets.

'Ahötsa', 'Diagonal' i 'Directa' recorren al Tribunal Europeu de Drets Humans com a "víctimes potencials" de la llei mordassa

Així mateix, el tres mitjans recorren al TEDH com a "víctimes potencials". La coalició Defender a Quién Defiende aprofita la drecera que facilita aquesta categoria per evitar la dilació en el temps que suposaria haver d'esgotar la jurisprudència espanyola. Anteriorment, el tribunal europeu ja ha admès alguns casos sota aquesta circumstància, com el cas Dudgeon contra el Regne Unit, en què el demandant, un home homosexual, va al·legar que, tot i que des de feia anys no s'havia condemnat ningú, l'existència de lleis que tipificaven com a delicte “comportaments homosexuals entre homes adults” li provocava estats d'ansietat.

La llei mordassa comporta restriccions no només pel que fa al dret a la informació, sinó també pel dret a la llibertat d'expressió i de manifestació. Penalitza, per exemple, "la difusió pública de missatges o consignes que incitin a la comissió d'algun dels delictes d'alteració de l'ordre públic". Per aquesta raó, la plataforma subratlla que l'objectiu del "litigi estratègic" és tornar a posar sota el focus públic la llei i la restricció de drets que suposa i fer-ho aprofitant la campanya electoral per situar-la al centre del debat.

Si bé és cert que, abans de l'entrada en vigor de la normativa, ja s'havien produït casos d'agents policials que impedien gravar actuacions policials, Franquesa explica que, ara, "sembla que la llei avali aquest tipus de comportaments, absolutament contraris a la llibertat d'expressió i informació previstos no només en la legislació interna, sinó també en la internacional". La plataforma, juntament a la Directa, presentarà la demanda en una roda de premsa el dimarts 15 de desembre a la seu de Novact.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: