Drets

'L’últim dia de l'ocupació serà el primer dia de la pau'

Una concentració davant la delegació del govern espanyol a Barcelona demana acabar amb la venda d’armes a Israel, trencar les relacions bilaterals i anul·lar l’agermanament de la capital catalana i Tel Aviv
Part de la comunitat palestina de Barcelona va assistir a la concentració
Sergi Rugrand
21/10/2015

Més de 150 persones s’han manifestat en un acte de suport a Palestina aquest dimarts al vespre davant la delegació del govern espanyol a Barcelona, situada al carrer Mallorca. La concentració s'ha fet sota el lema L’últim dia de l’ocupació serà el primer dia de la Pau i l'han organitzada des de la quinzena de col·lectius que formen la Coalició Prou Complicitat amb Israel. Durant l’acte, s’ha llegit un manifest que demana que la Generalitat i el govern de l'Estat espanyol trenquin les relacions que mantenen amb l’Estat d’Israel. La protesta ha coincidit amb una nova escalada de la violència a Palestina, que avui dia ja suma el dramàtic balanç de 44 palestines i vuit israelianes mortes, així com més de 2.000 palestines i 83 israelianes ferides. Una altra de les reivindicacions ha estat l’anul·lació de l’agermanament de la ciutat de Barcelona amb Tel Aviv, ja que, segons les manifestants, “reforça el rentat d’imatge de la capital israeliana, l'allunya de les massacres comeses i la mostra com una ciutat oberta i multicultural”.

Dins d’un bar situat davant la seu de la delegació espanyola, una paret separava dos grups. Hi havia quatre Mossos d’Esquadra prenent el seu tallat i conversant entre ells i amb els cambrers. Ben a prop, un grup de persones que vestien amb keffiyeh (mocador palestí) i que, més endavant, s’afegiria a la concentració.

Cada cop més persones es van sumant a l’acte i la Fàtima, membre de Prou Complicitat amb Israel, fa sonar la cançó d’“Ali Keffiyeh” (aixeca el palestí) des del seu mòbil que està connectat a dos altaveus. El cantant és Mohammed Assaf, guanyador de l’Arab Idol, un concurs on participen cantants provinents de tots els països àrabs. “Ell és palestí nascut a Gaza i tots els temes que escriu estan relacionats amb el conflicte israelià-palestí”, explica la Fàtima.

Salah Jamal remarca que “si el poble català lluita per la seva llibertat, també hauria de sentir el patiment dels altres”

Entre crits de “Solidaritat, Palestina guanyarà”, s’alcen les banderes i els mocadors palestins, acompanyats d’una estelada que, en més d’una ocasió, se situarà al capdavant de la manifestació. Una de les assistents critica la presència de l'estelada davant de la marxa –ja que la identifica amb sectors independentistes catalans propers al sionisme–, però Salah Jamal, fundador de la Comunitat Palestina a Catalunya, replica aquesta opinió i explica que, respectant les diferències, “la llibertat és un sentiment humà, de valor universal”. Ara bé, remarca que “si el poble català lluita per la seva llibertat, també hauria de sentir el patiment dels altres” i afegeix: “Llavors, no estaríem parlant de democràcia real, sinó d’una plutocràcia”.

Embargament militar

Alys Amisa, membre de la Coalició Prou Complicitat amb Israel, explica que, per dur a terme aquesta concentració, s’han seguit les indicacions del BDS National Comittee: “Es demana l’embargament militar a Israel, és per això que ens trobem davant de la seu del govern espanyol”. Com a exemples, Alys comenta el contracte que han signat recentment el Ministeri de Defensa espanyol i l’empresa militar israeliana IMI i les referències constants a Israel per part d’Artur Mas com un exemple de model d’Estat a seguir per a Catalunya.

 

La delegació del govern espanyol estava envoltada de policia  / Sergi Rugrand

 

La Gemma i la Bea, dues graduades en sociologia, sostenen una pancarta del BDS. Fa dos anys, la Bea va viatjar a Palestina amb l'organització Pau Sempre i ambdues estan vinculades a la Coalició Prou Complicitat amb Israel. Denuncien la complicitat entre els Mossos d’Esquadra i Israel. La Gemma considera que “el model d’imperi fortificat d’Israel s’ha importat a Espanya amb la llei mordassa”.

“No entenc que un poble que ha patit tant estigui liderant una guerra de canons contra pedres”, opina Alfons Romero

Davant les crítiques que qualifiquen el moviment del BDS d'antisemita, Alys Amisa aclareix que el moviment no està en contra de cap religió, sinó que defensa un Estat amb igualtat de drets on els palestins “no siguin ciutadans de segona”. Alfons Romero, membre del col·lectiu Iaioflautes, explica que ell continua sent sensible amb la persecució que ha patit el poble jueu al llarg de la història, més concretament durant l’època del nazisme. “No entenc que un poble que ha patit tant estigui liderant una guerra de canons contra pedres”, afegeix Romero.

Segons Salah Jamal, la concentració davant la seu del govern espanyol “és un acte simbòlic amb el qual es vol assenyalar l’Estat espanyol”. Davant l’assistència de prop de 150 persones a la convocatòria, Jamal es mostra optimista: “Tenint en compte el conflicte polític que s’està vivint a Catalunya, que la gent es mobilitzi un dia feiner a les set de la tarda per mostrar la seva solidaritat amb el poble palestí és una victòria”. Durant aquesta setmana, també s’han organitzat actes de suport a Palestina a d'altres indrets dels Països Catalans, com ara Girona i el País Valencià.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: