Llibertats

“Mai no se'ls podrà compensar pel dolor provocat, ni a ells ni a les seves famílies”

Benet Salellas, advocat d'alguns dels onze pakistanesos del barri del Raval de Barcelona que han passat fins a set anys a la presó, valora les informacions que apunten que el testimoni principal del cas era un impostor
"Vam denunciar que en la fase d'investigació no se'ns va deixar investigar res sobre qui era aquest senyor F1 (testimoni protegit), d'on sortia, d'on venia, quina connexió tenia amb Al Qaida. I durant la fase del judici tampoc"
Toni Ferragut
06/07/2015

Benet Salellas, advocat d'alguns dels onze pakistanesos del barri del Raval de Barcelona que han passat fins a set anys a la presó, valora les informacions que apunten que el testimoni principal del cas era un impostor

Què has pensat després de veure la informació publicada a El Periódico?

Tinc la impressió que és una informació molt contrastada i treballada per part de bons periodistes, feta amb temps i amb mitjans. Em genera mal regust de boca, perquè veig que la notícia reflecteix coses que ens agradaria que haguessin sortit durant el judici però no va ser possible. No hi va haver voluntat per part del jutge. Vam denunciar que, en la fase d'investigació, no se'ns va deixar investigar res sobre qui era aquest senyor F1 (testimoni protegit), d'on sortia, d'on venia, quina connexió tenia amb Al-Qaida... I, durant la fase del judici, tampoc. Quan l'única prova és una persona que té identitat desconeguda i no la pots investigar passa això. Són les dades que intuíem i no vam tenir la possibilitat material d'aportar al procés.


Us heu trobat amb altres F1 en casos d'operacions contra 'terrorisme gihadista'?

És una metodologia policial habitual dins el que s'anomena lluita contra el terrorisme gihadista. En el cas de l'operació Queixalada dels Mossos, també ens vam trobar que tot plegat estava fonamentat en un testimoni protegit, però, en aquest cas, es va desmuntar durant el judici. L'operació Xacal que es va viure a Vilanova també responia al mateix esquema. En el cas de l'operació Carón, es construeix el sumari combinant un testimoni protegit i la figura d'un infiltrat policial. Com a metodologia per obrir una investigació, no ens hauria d'alarmar, el que em genera alarma és que això sigui la prova, l'única prova, per tancar la investigació i condemnar.

"La postura de la fiscalia és totalment de xec en blanc i seguidisme de l'actuació de les unitats policials"


Quin és el paper de la fiscalia en aquests casos?

La postura de la fiscalia és totalment de xec en blanc i seguidisme de l'actuació de les unitats policials. El ministeri públic adapta el relat al material que aporten les diferents policies. En aquest cas, va ser grotesc. Se'ls acusava de ser un grup anomenat Tablig i la tesi policial sostenia que Tablig era l'organització terrorista, malgrat que vam demostrar que era un corrent de pensament de l'islam. La fiscalia actua amb extrema frivolitat, acusant gent sense proves clares, amb una actitud irresponsable. Aquesta és la causa que ens porta a decisions injustes.


Però, hi ha un percentatge alt d'absolucions oi?

Ni el poder judicial ni la fiscalia ens han proporcionat dades de quantes operacions acaben amb absolucions. Però, en el cas de Catalunya, hem tingut prop de 200 persones detingudes durant els últims anys i només una vintena han acabat condemnades. Jo ho situaria aproximadament en un 10%. Això demostra que es maten mosques a canonades. I recordem que, a més, a l'estadística de condemnats, hi hem d'incloure els onze del Raval i els de l'escamot Dixan de Girona.


Com es pot fer justícia, ara, en el cas Raval?

Aquí, ens hem de plantejar seriosament una revisió del cas al Tribunal Suprem, cosa que ja vam demanar quan van aparèixer informacions a través de Wikileaks, però se'ns va denegar. Una reobertura del cas i aconseguir que hi hagi una sentència absolutòria. Obligar l'Estat espanyol a demanar perdó a les víctimes innocents, a indemnitzar-les i a convidar-les a tornar a Barcelona. Cal recordar que van ser deportades al Pakistan. Arribar al punt de partida d'aquella odiosa nit de gener de fa set anys, quan la Guàrdia Civil va iniciar l'operació Cantata. Podria ser un primer gest de justícia, però mai no se'ls podrà compensar, a ells i a les seves famílies, pel dolor provocat.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: