Drets

Les manifestacions contra la pobresa energètica marxen baix les llums de Nadal arreu el País Valencià

Unes 3.000 persones es mobilitzen a València i unes 400 a Castelló contra els talls de subministraments bàsics a les persones sense recursos
Moment de la marxa d'ahir a València, que va aplegar quasi tres milers de persones
Lluïso Llorens

Una cinquantena de ciutats arreu de l'Estat espanyol es van mobilitzar ahir contra la pobresa energètica. Una problemàtica que s'ha multiplicat pels efectes de la crisi i que pot arribar a ser un problema mortal. El cas més proper va ser el de Rosa, la dona de Reus de 81 anys que va morir a un incendi provocat per una espelma després d'haver estat dos mesos sense llum. Mentrestant, les empreses energètiques continuen facturant milions d'euros en beneficis, com Gas Natural i Endesa que el 2015 van guanyar 1.502 milions d'euros i 1.090, respectivament.


Des de l'Aliança contra la Pobresa Energètica demanen al govern que obligue a les empreses a consultar amb els serveis socials abans d'efectuar qualsevol tall per tal d'evitar situacions tràgiques. A més a més, exigeixen al govern que el cost de l'abonament social per a les persones sense recursos ha de recaure exclusivament sobre les elèctriques i no sobre els pressupostos públics.

L'Aliança contra la Pobresa Energètica ha demat al govern que obligue a les empreses a consultar amb els serveis socials abans d'efectuar qualsevol tall

Al País Valencià es van celebrar marxes a Alacant, Elx, Torrevella, Castelló i València. A la capital de la Plana es van concentrar unes 400 persones i unes 3.000 ho van fer a la ciutat del Túria. A les manifestacions van participar col·lectius i moviments socials com la Plataforma per un Nou Model Energètic, la PAH o iai@flautes, però també algunes agrupacions de consumidores, partits polítics i sindicats.

A Castelló, talls pel Nadal

Unes 400 persones van eixir de la plaça Maria Agustina de Castelló, en la marxa contra la pobresa organitzada convocada per una desena de col·lectius de la ciutat. Les manifestants van recorrer el centre de la ciutat, trencant l'ambient nadalenc amb càntics com "La luz no es un lujo, es un derecho" o "Pío, pío, pío, tenemos mucho frío". Algunes de les manifestants han portat ciris per visibilitzar a les persones que no tenen llum perquè les grans companyies elèctriques els l'han tallada.

La manifestació ha finalitzat a la plaça Major, enfront de l'Ajuntament, on les manifestants han fet un rogle per anar llegint els manifestos / Ainhoa AlberolaA la marxa, Carlos G. porta a les mans una carta d'Iberdrola. Explica que fa vuit anys que està a l'atur i que no pot pagar la llum des d'agost, així que li acaba d'arribar la carta de tall de la llum. Ho relata mentre les llàgrimes banyen els seus ulls. "Però anem a lluitar", diu. La marxa segueix mentre travessa el carrer Enmig, el més comercial de la ciutat, on les persones curioses ixen dels comerços, atretes pels crits del grup manifestant: "Ni tutela ni limosna, vivamos con dignidad".

Carlos G. explica que fa vuit anys que està a l'atur i que no pot pagar la llum des d'agost, així que li acaba d'arribar la carta de tall de la llum

La manifestació ha finalitzat a la plaça Major, enfront de l'Ajuntament, on les manifestants han fet un rogle per anar llegint els manifestos. La reivindicació central ha estat ben clara: aturar immediatament els talls de subministraments bàsics a qui no pot pagar i prioritzar el benestar de les persones davant el benefici de les grans empreses proveïdores d'electricitat, gas i agua. En finalitzar, algunes manifestants han dibuixat la silueta d'una bombeta feta amb desenes d'espelmes, que s'ha quedat vetllant la porta del consistori "per recordar als representants públics que la pobresa energètica existeix també a aquesta ciutat", expliquen.


València crida en la primera nit d'hivern

La primera nit d'hivern i amb un ambient més greu que festiu, a València va començar la marxa amb el lema "No més talls de llum. Pensions públiques i dignes". Segons portaveus de l'organització, van participar unes 30 organitzacions amb un total de 3000 persones concentrades. La manifestació va transcórrer sense incidents, des dels cèntrics carrers del barri de Sant Francesc a la Ciutat Vella, escoltada per una forta presència policial.

Segons portaveus de l'organització, van participar unes 30 organitzacions amb un total de 3000 persones concentrades

En arribar al carrer Colon es va fer una parada davant la Delegació de Govern i es van llegir una sèrie de manifests de la mà de diferents portaveus d'associacions civils com Pepa Albiach, de Iaioflautes València, o Aida Serrano, membre de la Plataforma Contra els Talls de Llum i les Pensions Públiques i Dignes.

Els iaioflautes han participat a la protesta de València / Lluïso LlorensFonamentalment es demanava la prohibició legal de tots els talls de llum a famílies amb problemes econòmics, la fi dels abusos tarifaris, la creació d'una autèntica tarifa social, el reconeixement i devolució de cobraments indeguts, auditoria al sistema elèctric i l'aplicació del tipus d'IVA superreduït , així com unes pensions públiques i dignes.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: