Expressions

"Els mitjans de comunicació públics valencians han de servir per normalitzar el mercat artístic"

Conversem amb el cantant de Prozak Soup, Joan Palomares, un mes després d'autoeditar el seu últim disc, al qual han anomenat 'Very empastre'. Explica les expectatives respecte al nou treball, però també repassem la situació de la música valenciana
Poc més d'un mes després del llançament del seu tercer disc, Very empastre (Autoeditat, 2017), hem conversat amb Joan Palomares, el seu cantant
Clàudia Marconell
02/01/2018

Sempre difícils de definir a causa de la seua barreja sonora farcida de sons durs i electrònica, els valencians Prozak Soup comencen a recollir els fruits de la seua persistència per eixamplar el ventall estilístic provinent del -ja de per si ampli- panorama musical valencià. Poc més d'un mes després del llançament del seu tercer disc, Very empastre (Autoeditat, 2017), hem conversat amb Joan Palomares, el seu cantant, qui ens conta com estan vivint aquesta etapa de creixement com a grup.
 

Passat més d'un mes des del llançament de Very empastre, quin balanç en fas respecte als dos primers treballs?

En general, la valoració que en fem és optimista, tenint en compte les xicotetes dificultats inicials que hem patit per a apropar-nos al públic, provocades per l'estil més agressiu que proposem i les limitacions que açò comporta. No obstant això, el nombre de descàrregues i reproduccions del disc ens estan sorprenent gratament i indicant que el ventall està ampliant-se. A això cal sumar el videojoc que vam idear per a poder obtenir el disc uns dies abans de la data fixada, el qual va ser tot un èxit. En general, l'experiència està sent molt favorable.


En aquest últim disc, de seguida es fa patent que s'heu endinsat més cap a sons electrònics que en els àlbums anteriors. A què obeeix aquest xicotet canvi en la sonoritat?

Sí que podríem dir que ens trobem davant d'un disc on el protagonisme de l'electrònica és central, major que en els anteriors. És un element que hem anat afegint progressivament en cada treball. Tot i això, açò no respon a res predeterminat, ja que nosaltres quan componem no pensem en quin estil volem aconseguir; simplement, organitzem les idees i la informació i fem el que en eixe moment ens inspira i ens agrada a l'hora de crear les cançons i d'escriure les lletres.


"Ja no hi ha res clar, han rodat el pany, han alçat un mur i jo dispare amb els ulls tancats." Diries que es desprén una visió prou pessimista i desesperançada al llarg de tot el disc?

Més bé diria que les lletres d'aquest treball presenten dues cares: per una banda, la de la desesperació i pèrdua de control sobre nosaltres mateixos, fruit de les condicions que hem heretat i patim com a generació i, per l'altra, cal dir que també hem intentat reflectir i comunicar la il·lusió i esperança per un futur, per un horitzó de canvi a millor sobre les nostres vides.


Quatre membres de Prozak Soup provenen del grup Shadows of the Sunshine. Com va tindre lloc aquesta connexió? Què creus que ha suposat que bona part de vosaltres provinga d'una banda ja formada?

Jo els seguia perquè a mi personalment m'agradava molt el seu grup i ells també em coneixien a mi dels projectes musicals que tenia aleshores. Després de la gira de Vertigen, pensant en un projecte més en clau de grup i ja deixant enrere la meua faceta individual, vaig contactar amb ells proposant-li-ho i em van dir que els agradaria provar. A partir d'ací, ja ens vam posar a compondre i assajar. La seua aportació prové del seu gran bagatge musical, ja que estan molt clavats en l'estil que practiquem. Això ha facilitat la fusió que hem creat entre tots els membres i que ha conduït al que és el grup ara mateix.


El vostre estil porta al fet que se vos considere una rara avis dins l'escena musical valenciana. Com noteu que se vos percep en un entorn dominat per sons menys agressius?

"La diversitat estilística del panorama musical valencià dóna per a tant que nosaltres hem compartit cartell amb grups de tot tipus"

Això pense que sempre ha sigut tant un prejudici nostre com d'algunes persones que no coneixen massa el grup. Però s'ha de dir que hem tingut una connexió perfecta i una acceptació més gran de la que esperàvem. La diversitat estilística del panorama musical valencià dóna per a tant que nosaltres hem compartit cartell amb grups de tot tipus. La dificultat que a priori pensàvem que anàvem a tindre a causa de l'estil, realment no ha tingut lloc. Hem encaixat igual que qualsevol altre grup i d'això no ens podem queixar.

 
Ja és tradició en vosaltres confiar el procés de gravació al productor Mark Dasousa. Què diries que vos aporta musicalment parlant el fet de treballar amb ell?

Sí, els tres discos que tenim ens els ha produït ell. En bona part, açò és degut al fet que posseeix un gran talent a l'hora de seleccionar les idees, ja que nosaltres tenim una forma de compondre que en un principi pot paréixer molt caòtica, "d'anar-se'n per les rames", com ens diria el mateix Mark. Ell ens ajuda a conceptualitzar molt més i donar-li més sentit a les coses. Així doncs, la seua tasca amb els temes és prou important. A més, voldria fer menció al paper que ha jugat Facundo Novo de Novoestudios com a coproductor i encarregat de la mescla, ja que el seu protagonisme ha estat major que en els discos anteriors.
 

Després d'algunes variacions en la composició del grup ara fa un temps, diries que Prozak Soup es troba en el seu millor moment?

Ara mateix ens trobem en un moment que supera les expectatives que teníem dipositades inicialment, ja que encara no hem començat la gira de presentació del disc i ja tenim una llista de dates prou ambiciosa. A banda d'això, personalment creix el repte d'afrontar una major professionalització i d'assumir eixa nova realitat en què es troba el grup, facilitada també per una estabilitat que ajuda a assolir els reptes que anem marcant-nos.


Des del passat dia 11, ja es poden escoltar alguns programes d'À Punt Ràdio. Què esperes dels nous mitjans públics valencians, sobretot de cara a la cultura i música pròpia?

Com a mitjà públic que és, simplement espere que complisca amb la seua missió, la qual rau a articular la relació que tenen els artistes amb la seua societat. En eixe sentit, crec que han de treballar per promoure la normalització del nostre mercat artístic i servir d'impulsor seu. Al mateix temps, açò ha de contribuir a continuar trencant amb els prejudicis que encara hi ha qui té envers la música feta en la nostra llengua, ja que tot i els avanços que han tingut lloc durant els últims temps, encara fa falta una consolidació de la indústria musical que dista molt de ser real.


Fa unes setmanes, avançàreu les primeres dates de la propera gira. Com se vos presenta, amb alguns concerts fora de l'àmbit lingüístic per primera volta?

L'afrontem amb molta il·lusió. Hem d'anar a festivals on encara no hem estat, com el Viña Rock o el Shikillo i ho vegem com una oportunitat per a connectar amb públic que no ens coneix. Tocarem fora dels Països Catalans per primera volta i per a nosaltres és una part més del camí a recórrer i una aventura nova que viurem i que esperem amb moltes ganes.
 

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: