‘Mos Maiorum’: nova macrobatuda de la UE per detenir migrants

14/10/2014

Aconseguir informació de les rutes de la immigració *il·legal per investigar i desarticular grups de crim organitzat que faciliten l’entrada de persones a la UE. Sota aquest objectiu oficial, el Consell Europeu impulsa l’operació Mos Maiorum (en llatí, *el costum dels ancestres), una batuda policial a gran escala que permetrà que, entre el 13 i el 26 d’octubre, els cossos policials dels països que hi participin detinguin i interroguin persones migrades. Diferents entitats en defensa dels drets de les migrants –com SOS Racisme– ja han alertat que aquesta operació es pot convertir en una “onada de batudes basades en criteris racistes, eventuals internaments als CIE i expulsions als països d’origen o a tercers països”.

El document del Consell Europeu, filtrat per StateWatch i datat el 10 de juliol, assenyala les dades que es volen recopilar en aquesta operació, a més de les dades personals de la persona detinguda: lloc i data de la intercepció, dades sobre l’entrada al país, rutes i estratègies utilitzades per entrar i moure’s pel territori europeu (passaports falsos, peticions d’asil, contactes que van facilitar els moviments, etcètera). Ni aquest informe ni el Ministeri de l’Interior espanyol no concreten en quines zones es produiran les detencions ni quin serà el mètode d’identificació, amb l’argument de “no donar pistes a les màfies”. Els col·lectius de defensa dels drets humans sospiten, però, que les detencions es faran en funció dels trets ètnics, una pràctica il·legal que l’ONU i el mateix Consell Europeu han exigit que s’aboleixi.


L’operació Mos Maiorum estarà liderada pel Directori Central d’Immigració i Política de Fronteres d’Itàlia, país que actualment assumeix la presidència rotatòria de la UE, amb la col·laboració de l’agència europea FRONTEX i de tots els estats de la zona Schengen, que han estat convidats a sumar-s’hi. L’Estat espanyol ja va confirmar la seva participació a l’operatiu a principis d’aquest mes i també que es farà càrrec del seu cost econòmic.
Aquesta no és la primera operació coordinada contra les persones migrades a escala europea. Una de les darreres, l’operació Aerodromos, impulsada per Grècia amb la col·laboració de l’Europol, el Frontex i divuit estats (entre ells, l’espanyol), va suposar una macrobatuda a 39 aeroports.

Mostra'l en portada

Noticies relacionades: