Nissagues de pistola i placa

Els vincles familiars directes entre diversos alts comandaments policials suavitzen les aparents tensions entre Mossos d’Esquadra, Guàrdia Civil, Cos Nacional de Policia espanyol i Guàrdia Urbana de Barcelona
13/12/2016

Segons dades oficials d’Interior, 274 agents de la Guàrdia Civil i 32 membres del Cos Nacional de Policia espanyola van engruixir les files dels Mossos d’Esquadra mitjançant el procediment del trasllat. El gruix d’aquest transvasament de policies es va pactar durant els mandats de Maria Eugènia Cuenca i Xavier Pomés al capdavant de Governació (quarta i cinquena legislatura amb Jordi Pujol com a president). Va ser un dels serrells del Pacte del Majestic amb Jose Maria Aznar. Posteriorment, però, s’ha produït un degoteig de fitxatges de comandaments, que no han entrat al cos dels Mossos com a agents de l’escala bàsica, sinó conservant l’antiguitat i la categoria professional, amb càrrecs de responsabilitat.

Els germans Verger (esquerra), els germans Hernando (centre) i el matrimoni Laplana-Reyner (dreta) són alguns dels nuclis familiars amb més poder a la cúpula dels cossos policials


És el cas d’Antoni Verger Sans, mallorquí, de 49 anys, fill, nét i besnét de guàrdia civil. Es va graduar com a tinent de la Benemérita l’any 1991, després de cursar estudis a l’Acadèmia Militar de Saragossa. Va ser un dels responsables del dispositiu de seguretat dels Jocs Olímpics de l’any 1992. Després de passar per diverses destinacions, l’any 2005 va demanar l’ingrés als Mossos d’Esquadra. Va entrar a la policia catalana com a inspector i cap de la comissaria de Figueres, va ascendir a intendent quan comandava l’Àrea Bàsica Policial de Sabadell, va ocupar el càrrec de sotscap de la Regió Policial Metropolitana poc abans de l’acampada del 15-M i, finalment, va assumir el control de la Comissaria General d’Investigació Criminal. El seu germà és Jordi Verger Sans, cap de la unitat fiscal i de seguretat de la Guàrdia Civil a l’aeroport de Barcelona. L’any 2015, ambdós van quedar esquitxats per la investigació de la jutgessa Míriam de Rosa en relació amb una trama de corrupció vinculada a prostíbuls. Antoni Verger va dirigir una carta a la jutgessa on s’explicava: “Al senyor Caballero –presumpte cap de la trama–, el conec des de fa un any i, des de fa uns mesos, ha assistit a alguns sopars que organitzem des de fa anys diferents comandaments del cos de Mossos, Cos Nacional de Policia, Guàrdia Civil i Guàrdia Urbana”. Els germans Verger, finalment, no van ser imputats.

Els germans Verger Sans ocupen –des de fa més d’una dècada– càrrecs de màxima responsabilitat a la cúpula del cos de Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil espanyola

Arran del cas dels prostíbuls, també va transcendir el parentiu entre dos alts comandaments de la Guàrdia Urbana de Barcelona. Els germans Agustín i Jesús Hernando –més coneguts com a Cuchi i Chuchi– van ser investigats i finalment encausats a partir d’unes intervencions telefòniques que es van incorporar com a proves de la presumpta comissió d’un delicte de tràfic d’influències. El llegat familiar va ser determinant perquè els actuals intendent i inspector encarrilessin el seu futur professional. El pare també es deia Agustín i, durant els anys 70, va ser responsable de la comissaria del Cos Nacional de Policia espanyola del districte de Sants-Montjuïc de Barcelona, amb despatx on actualment hi ha la seu del districte.

A la ciutat de Barcelona, trobem un altre lligam en l’àmbit de les altes esferes policials. Es tracta del matrimoni entre Carles Reyner, intendent de mobilitat de la Guàrdia Urbana, i Teresa Laplana, intendent dels Mossos al districte de l’Eixample. Segur que, en aquest cas, queda desmentida la mala relació històrica entre els dos cossos policials.

L’intendent Hernando i el seu germà, que ocupa plaça d’inspector (tots dos dins la Guàrdia Urbana de Barcelona), són fills d’un comissari del Cos Nacional de Policia espanyol

Entre els homes del tricorni que també han escalat a la policia catalana, destaca Xavier Gàmez, que va passar a ser sotscap de la Regió Policial de Girona de manera meteòrica i, actualment, és la mà dreta del comissari en cap Josep Lluís Trapero. Des del Cos Nacional de Policia espanyola, l’aterratge més sonat el van protagonitzar els germans Sergi i Marc Pla. El primer es va fer famós per una entrevista amb Jordi Évole, durant la qual va assegurar que Gandhi també "hauria pillat" si el 27 de maig de 2011 hagués estat a l’acampada indignada de la plaça Catalunya de Barcelona, i ara és el comissari de la Regió Policial Central amb despatx a Manresa. Marc Pla és un dels comandaments de la Brigada Mòbil. El mes gener de 2016, Sergi Pla va assistir, envoltat d’elements de l’extrema dreta, guàrdies civils i militars, a una missa pronunciada pel polèmic capellà de l’Hospitalet de Llobregat Custodio Ballester.

Moltes nissagues de pistola i placa es remunten a dues o tres generacions, com és el cas dels germans Verger, però també se n’han creat de noves per allò que es diu que el roce hace el cariño. Els últims anys, han transcendit matrimonis entre responsables polítics del Departament d’Interior –incloent-hi un cas durant l’etapa Saura– i agents del cos. Un desenllaç nupcial que s’ha reproduït entre policies i periodistes especialitzats en informació d’Interior.

Mostra'l en portada

Noticies relacionades: