Drets

Ocupen la seu d'Endesa per exigir llum per a un home que necessita una màquina d'oxigen

L'Aliança contra la Pobresa Energètica ha entrat a les oficines de l'empresa per denunciar el cas d'una família que no té electricitat des de fa un mes. Finalment, han aconseguit un contracte de dos mesos i aviat negociaran una solució a llarg termini
El pis del 'banc dolent' ja tenia el subministrament punxat
Victor Serri
22/12/2016

Eren les 11h del matí d'avui quan, després d'un estira i arronsa amb la porta giratòria de la seu d'Endesa al carrer Almogàvers de Barcelona, l'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) ha aconseguit entrar-hi. La plataforma exigeix una solució per a una família amb dos menors a qui l'empresa elèctrica va tallar la llum fa un mes. La situació encara és més greu perquè Jose Manuel necessita una màquina d'oxigen de nit perquè pateix apnees i problemes als bronquis. Darrerament, ja han hagut d'anar d'urgències en dues ocasions i els metges han certificat la dependència a la màquina. Finalment, l'empresa ha accedit a fer un contracte provisional de dos mesos i s'ha compromès a una propera reunió el 20 de gener per trobar una solució definitiva. A partir de demà, almenys, tindran llum.

L'agost passat, la família va entrar en un pis de la Sareb a Vilagrassa (Lleida) que ja tenia l'electricitat punxada. Fa poc mes d'un mes, el 16 de novembre, Endesa va tallar-los la llum. Malgrat haver fet tots els tràmits, Mireia, afectada, assegura que no han rebut cap resposta. La portaveu de l'Aliança Maria Campuzano ha detallat que han presentat tota la documentació necessària: el butlletí blau, que certifica que la instal·lació elèctrica és segura, i l'informe de vulnerabilitat.

 Malgrat haver fet tots els tràmits, no han rebut cap resposta per part d'Endesa / Victor Serri


Per sortir del pas, una activista de la PAH els ha deixat un generador de gasolina perquè, almenys, puguin connectar la màquina d'oxigen a la nit. La mateixa llei del sector elèctric ja indica que es consideren subministraments essencials, entre altres, "aquells d'àmbit domèstic en els que existeixi constància documental formalitzada per personal mèdic que el subministrament és imprescindible per a l'alimentació d'un equip mèdic que resulti indispensable per mantenir amb vida una persona".
 

L'empresa reclama 3.000 euros

El deute d'electricitat acumulat a l'immoble és de 3.000 euros entre agost de 2015 i agost de 2016. Per tant, ha insistit Campuzano, és aliè a la família.

Tot i així, Endesa els reclama aquest deute, al que, en cap cas, podrien fer front. El que sí ha manifestat Mireia és que estarien disposats a pagar pel subministrament de llum en relació als seus ingressos. Ara mateix cobren la Renda Mínima d'Inserció -abans, PIRMI- i la Renda Activa d'Inserció (RAI), que sumen un total de 665 euros.

El deute d'electricitat acumulat a l'immoble és de 3.000 euros entre agost de 2015 i agost de 2016 / Victor Serri


 

No és un cas aïllat

El de la família de Jose Manuel i Mireia no és, ni molt menys, un cas únic. Endesa exigeix un contracte de lloguer o una escriptura per restablir subministraments, quelcom impossible quan es tracta de famílies que estan ocupant. Tot i així, Campuzano ha subratllat que no existeix cap llei que ho determini: “és una normativa interna d'Endesa”, ha denunciat.

Endesa exigeix un contracte de lloguer o una escriptura per restablir subministraments / Victor Serri


La PAH ha informat en diverses ocasions, que hi ha moltes famílies que estan ocupant i que, si tenen la llum punxada, els hi tallen. En aquest cas, a més, existeix una necessitat vital, degut a la dependència d'una màquina d'oxigen. L'APE insisteix en què es compleixi la normativa vigent. Concretament la catalana, perquè l'APE ha criticat la reforma pactada ahir per PP i PSOE a l'Estat. Han acordat la reforma del bo social per a subministraments a través d'un Reial Decret Llei el divendres al consell de ministres. El text especifica que no es tallarà la llum a les famílies que estiguin en "vulnerabilitat servera", però Campuzano lamenta que no es defineix què és i que no inclogui el principi de precaució, a diferència de la llei catalana.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: