Drets

El Palau Blaugrana rectifica i Mossos canvien les directrius de seguretat de cara el Barça - Maccabi de bàsquet

Després de la denúncia pública feta per diversos col·lectius, els Mossos deixaran entrar banderes palestines i fer càntics solidaris dintre el Palau Blaugrana
Ahir es realitzà una concentració a la seu barcelonina de l'Eurolliga de bàsquet
Sergi Pujolar
11/03/2015

Avui el Maccabi Electra de Tel Aviv juga al Palau Blaugrana contra el Barça en el marc de l’eliminatòria de l’Eurolliga de bàsquet. La reacció des del moviment de solidaritat amb Palestina no s’ha fet esperar: des del BDS Catalunya (grup de suport a la campanya internacional de Boicot, Desinversions i Sancions contra Israel), la Coalició Prou Complicitat amb Israel (CPCI) i els Dracs 1991 (grup d’animació del Barça) es realitzà dimarts una concentració a les portes de la seu de l’Eurolliga a Barcelona per demanar l’exclusió d’aquest equip israelià de la competició europea.

Durant l'acció, una cinquantena d’activistes van pintar pilotes amb pintura vermella per assenyalar l’estreta relació entre l’equip de bàsquet i l’exèrcit israelià. Banderes, pilotes i mans tacades de sang van ser les protagonistes de l’acció en les que s’escoltaven càntics com “Fora Maccabi de l’Eurolliga!”. Posteriorment es va passar a llegir el manifest on es denuncia que Israel utilitza els esdeveniments esportius i culturals per a promocionar-se com a “ambaixador” de la llibertat i la democràcia arreu del món. No obstant, i segons van explicar les activistes, “rere aquesta imatge distorsionada s’amaga una veritable política racista i sionista, que sota el paraigua de poble jueu legitima les polítiques d’Apartheid que pateix el poble palestí”.

Denuncien complicitat de l'equip amb les polítiques israelianes / Sergi Pujolar

 

Tot i les dures crítiques que històricament ha rebut el moviment de 'Boicot, Desinversions i Sancions'aplicat al món de l’esport, són moltes les veus que el defensen, fins i tot dins d’Israel. N'és un exemple l’historiador israelià Illan Pappe: “l’enfocament de la cultura i la vida acadèmica com a entitats diferents de l’exèrcit, l’ocupació i la destrucció”, considera, “és moralment corrupta i lògicament caduca”.
 

Vetos i rectificació per part del Palau Blaugrana

Aquest matí el responsable de seguretat del FCB s'ha posat en contacte amb Toni Valle, membre del grup d'animació Dracs 1991 per comunicar-los que els Mossos han canviat les directrius de seguretat de cara al partit Barça-Maccabi d'aquesta nit. Després de mantenir una reunió el passat dilluns, el grup d’animació blaugrana denuncià que els Mossos d’Esquadra els havien prohibit portar banderes palestines al Palau Blaugrana i portar banderes o pancartes escrites en àrab, així com “fer cap càntic o paraula en referència a Palestina i/o contra l’Estat d’Israel”.

Així doncs, segons Valle, els Mossos han fet un pas enrere i deixaran entrar banderes palestines i fer càntics solidaris dintre del Palau Blaugrana. Tanmateix, no hi ha canvis en quant a la prohibició de portar pancartes en àrab. "La prohibició, i per tant la discriminació islamofòbica", entenen, es manté.

Des de Dracs 1.991 expliquen que la visita del Maccabi de Tel Aviv al Palau Blaugrana “sempre ha portat problemes”. Tanmateix, és el primer any que “l’atac a la llibertat d’expressió és tan contundent”. Afirmen que hi ha hagut anys que se’ls havia prohibit portar banderes palestines, però mai havien fet referència a les pancartes escrites en àrab, mesura que lliguen amb “la creixent islamofòbia a Europa”.

El grup d’animació blaugrana 'Dracs 1.991' ha denunciat que els Mossos d’Esquadra els han prohibit portar banderes palestines al Palau Blaugrana i portar banderes o pancartes escrites en àrab

El grup d’animació Sang Culé Cor Català, d'altra banda, també ha mostrat el seu rebuig a les estrictes mesures dictades pels Mossos. En un comunicat emès ahir a la nit, condemnen “l’estat d’excepció” al que es veuen sotmesos els aficionats durant les visites del Maccabi i ho relacionen directament amb una coordinació entre Mossad (serveis secrets israelians) i Mossos d’Esquadra dintre del Palau Blaugrana.
 

El Maccabi Tel Aviv, ambaixador d’Israel

El vincle entre el club i la política de l’Estat israelià és sòlid. El 9 de gener de 2009, mentre les bombes israelianes queien sobre la població civil a Gaza durant l’Operació Plom Fos, tres jugadors del Maccabi Tel Aviv, Omri Casspi, Lior Eliyahu i Marcus Fizer van visitar a les tropes israelianes estacionades a la frontera amb Gaza. Durant la visita van signar autògrafs, regalar samarretes i mostrar el seu suport als soldats israelians. L’operació va causar 1.419 morts, un 80% dels quals eren civils segons el Centre Palestí pels Drets Humans.

El passat setembre, just acabada l’Operació Marge Protector, David Blatt, actual entrenador de l’equip de basquet nord-americà Cleveland Cavaliers i històric entrenador del Maccabi des del 1999 fins el 2004, va organitzar un partit amistós en honor als soldats israelians ferits durant l’ofensiva a Gaza. En l’organització del partit, també van participar els Amics de les Forces de Defensa d’Israel als EUA, el Maccabi EUA i el mateix Maccabi Tel Aviv.

La campanya es basa en el precedent sud-africà de l'Apartheid / Sergi Pujolar

 

Springboks, el precedent del Maccabi a la Sud-Àfrica de l’Apartheid

El grup BDS i la CPCI consideren el Maccabi de Tel Aviv “ambaixador” d’Israel i mereixedor del tracte que va rebre la selecció nacional de rugbi Springboks de Sud-àfrica durant els anys que va ser objecte de boicot per la seva col·laboració i representació del règim d’Apartheid.

Els Springboks no podien jugar fora de casa i molt poques seleccions varen visitar el país africà. El 1960, Sud-àfrica va ser expulsada de la Commonwealth; el 1972 va quedar exclosa dels Jocs Olímpics de Munich. El boicot esportiu avalat per l’Assemblea de les Nacions Unides, els boicots econòmic, acadèmic, turístic i d’armament, les sancions imposades per la ONU i les pressions internacionals contra el govern de Pretòria van afavorir un canvi de govern i van ser decisius en la fi de l’Apartheid Sud-Africà.

Comunicat unitari

Per altra banda, impulsat per la campanya BDS, avui s'ha llançat un comunicat unitari –al qual ha donat suport la majoria d'actors socials catalans, des del PSC Barcelona, passant per Barcelona en Comú, la CUP, fins a sindicats– on es demana al F.C. Barcelona que no permeti “aquest acte racista i d’atemptat contra la llibertat d’expressió” dins les seves instal·lacions i que es posicioni “en contra d’unes directrius que vulneren els drets humans i la llibertat d’expressió”.

Alhora les sotasignats demanem als Mossos d’Esquadra que “rectifiqui i anul·li la prohibició d’entrar pancartes escrites en llengua àrab” i exigeixen transparència a la Conselleria d’Interior Catalana, per tal que “faci públic l’acord de coordinació i subordinació entre la policia autonòmica” i l’agència “d’intel·ligència israeliana (Mossad)”. Segons el comunicat això comporta la subordinació dels Mossos “a les ordres de la seguretat israeliana renunciant a l’exercici de les seves competències sobiranes”. Tot això sense una consulta prèvia a la ciutadania catalana i “permetent que es rebaixi el nivell de garantia de drets”.

Per últim les entitats signants demanen a l’Euroleague, que no permeti la participació del Maccabi de Tel Aviv en futures edicions d’aquesta competició, “per acabar així amb l’aparador de la política colonitzadora i racista de l’Estat d’Israel, que suposa cada partit d’aquest equip”.

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: