Internacional

La persecució dels col·lectius LGBTI a Turquia

Tot i el treball d'associacions com Lambaistanbul o Keskesor, la transfòbia, lesbofòbia i l'homofòbia estan àmpliament esteses en el si de la societat turca i kurda i en tots els poders i estaments socials
Tant a Turquia com al Kurdistan, l'homofòbia i la transfòbia estan àmpliament esteses i l’única forma de relació sexo-afectiva acceptada és la del matrimoni heterosexual
Keskesor

Les polítiques de l'AKP, el partit d'Erdogan, no estan desconnectades del sentir del poble. Tant a Turquia com al Kurdistan, l'homofòbia i la transfòbia estan àmpliament esteses i l’única forma de relació sexo-afectiva acceptada és la del matrimoni heterosexual. Les relacions fora d’aquesta normativitat són rebutjades i sovint assetjades, amb persecucions i assassinats. El Ministre de Justícia, Bekir Bozdag, declarava el 2014 que volia “aïllar els presos LGTB de les zones comunes i les activitats en grup de les presons turques per protegir-los dels altres convictes”.

En aquest sentit, el brutal assassinat i cremació de l'activista i transsexual Hande Kader, el passat mes d'agost a Istambul, s'afegia al rànquing que atorga a Turquia la taxa més elevada d'assassinats de persones transsexuals a Europa, segons l'informe Transgender Europe.

Turquia té la taxa més elevada d'assassinats de persones transsexuals a Europa, segons l'informe Transgender Europe

L'estès rebuig social i laboral enfront de les persones trans les força a exercir il·legalment el sexe com a professió al carrer, on tot i l'assetjament policial, sí que hi ha una gran demanda sexual.

En l'àmbit de les polítiques de re-assignació de gènere, l'article 40 del codi civil turc exigeix a les persones que es vulguin sotmetre a la cirurgia de re-assignació de gènere que primer aconsegueixin un diagnòstic psiquiàtric, tinguin l'estat civil soltera i siguin permanentment incapaces de procrear. En aquest darrer requisit i per aconseguir l'autorització de les autoritats turques, el codi estipula que les persones en voluntat de trànsit han de ser esterilitzades obligatòriament per completar el procediment burocràtic. En la majoria de cassos, el procés triga anys a fer-se efectiu i tenir efectes legals.

Les persones en voluntat de trànsit han de ser esterilitzades obligatòriament per completar el procediment burocràtic

Tot i així, el mes de març de l'any 2015 es va produir una important sentència sobre identitat de gènere en el marc de la justícia europea. El Tribunal Europeu de Drets Humans va dictaminar que el requisit d'infertilitat permanent vinculat a la cirurgia de re-assignació de gènere a Turquia és una violació del dret a la intimitat, quelcom garantit per l'article 8 de la Convenció Europea de Drets Humans.

L'Organització LGTB kurda Keskesor apunta que “moltes joves kurdes son partidàries dels drets LGTBI i des dels consells de barri, les activistes reben tot el suport quan son reprimides o atacades. No obstant, el moviment kurd encara no ha integrat del tot aquesta realitat, donada l'homofòbia existent al Kurdistan i a l'Orient Mitjà, on el patriarcat romà molt present”. Per aquesta raó, l'organització intenta introduir en l'imaginari revolucionari les visions de la història i de la religió musulmana que integren l'existència i defensa d'altres sexualitats.

Pel que fa a l'homosexualitat, hi ha visions socials contradictòries. Segons l'informe de l'Observatori PEW, el 78% dels turcs considera l'homosexualitat com a quelcom que, per raons morals, la "societat no hauria d'acceptar". De fet, no existeix cap cobertura legal per a les unions matrimonials entre LGTB. D'altra banda, mentre que molts turistes veuen el país com a destí de consum (homo)sexual, també hi ha les qui s'hi refugien, fugint de la persecució homòfoba de països veïns com l'Iran.

Les ràtzies judicials i batudes policials contra associacions com Lambdaistanbul són freqüents, sota càrrecs encoberts de proxenetisme o d'atemptat contra els valors morals i l'estructura familiar

Des de l'any 1876, amb el període de modernització de l'imperi otomà o Tanzimat, es va descriminalitzar l'homosexualitat a Turquia. Actualment Istambul és percebuda com una ciutat amiga del col·lectiu LGTB, amb nombrosos locals, cafès i associacions obertament gais. Tot i així, les ràtzies judicials i batudes policials contra associacions com Lambdaistanbul són freqüents, sota càrrecs encoberts de proxenetisme o d'atemptat contra els valors morals i l'estructura familiar.

Les reminiscències homòfobes segueixen impregnant els poders i estaments socials turcs. L'estiu del 2012, en un clar gest d'ingerència en l'àmbit personal, el Tribunal Suprem turc va dictaminar que el sexe oral i anal era antinatural, equiparant-lo amb pràctiques de tortura, zoofília o necrofília.

La darrera celebració del dia de l'orgull gai va ser prohibida per segon any consecutiu. Coincidint amb el Ramadà, el govern turc va al·legar 'raons de seguretat' després de les amenaces de grups islamistes i ultranacionalistes

Tanmateix, l'única possibilitat dels homes per estalviar-se el servei militar obligatori és aconseguir el certificat, rosa que s'obté en demostrar davant d'una comissió medico-militar -mitjançant fotografies explícites-, que el recluta és subjecte passiu d'una relació homosexual.

La darrera celebració del dia de l'orgull gai va ser prohibida per segon any consecutiu. Coincidint amb el Ramadà, el govern turc va al·legar 'raons de seguretat' després de les amenaces de grups islamistes i ultranacionalistes. En aquella tretzena edició de la convocatòria a Istambul, la policia va dissoldre les manifestants amb pilotes de goma, canons d'aigua i gasos lacrimògens.

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: