Impressions

Pressió i tot el contrari

02/10/2015

La CUP està sent pressionada en unes proporcions que només coneix un gall d'indi a mesura que s'acosta el Nadal. La paraula pressió, però, és, en aquest context, massa noble. La pressió, en general, és noble i quotidiana. No sé. Una vaga, un escarni, una pancarta, o convidar a una rossa a un gintònic, són elements de pressió, insisteixo, nobles, frontals. La vida és, en fi, pressió. Ara, per exemple, l'estic pressionant, com a lector, per vendre-li una determinada burra. I vostè, com a lector, ha d'establir els seus mecanismes d'anti-pressió per no entrar de quatre potes en el meu terreny. Anyway. El que s'està visualitzant a través de la pressió a la CUP és alguna cosa anterior i posterior a aquest fet. És un sistema de propaganda, més espanyol que el carnet d'atur o les llenties, que va començar a funcionar als setanta i que als vuitanta va adquirir la seva velocitat de creuer. La cosa consisteix en un sistema molt sensible a la propaganda, en el qual l'Estat disposa d'un avantatge cultural únic a Europa. La capacitat per establir discursos, i fer-los baixar verticalment a la societat, sense crítiques, via informació i opinió. Curiosament, aquest sistema està una mica de mal en pitjor a, per exemple, Madrid. Ja tornarà, però el que és ara, la capacitat per fer un discurs únic, precís i rapidet davant, verbigràcia, el Procés, no ha estat tan funcional com en temps del Pla Ibarretxe. Però va a tota castanya a, per exemple, Barcelona, ​​on el mateix Procés, la capacitat d'establir missatges, polítiques i polítiques electorals a partir d'una construcció governamental, no verificada en la realitat, s'ha revelat com una originalitat musculosa.

El cas és que, per ideologia, per simpatia, per honor, per pasta, o per submissió laboral, hi ha tota una indústria que connecta, quotidianament i amb efectivitat, el Govern amb la societat, a través de l'abocament d'informació, opinió i cosmovisió. El que provoca que, a la societat, els punts de vista governamentals -el Procés, Junts pel Sí (JpS), o qualsevol altra idea governamental; no sé, la idea, falsa, que les retallades es van iniciar a Catalunya després que a Madrid, i que obeïen a una imposició de Rajoy; de fet, es van iniciar abans i van ser més brutals des d'un inici; després de Grècia, Catalunya és la regió europea més retallada- caiguin amb suavitat, inapel·lables, inqüestionables. Són la normalitat, mentre que qualsevol punt de vista no governamental és interpretat com a exòtic, penjat, irreal, radical, fanàtic, marginal. Perillós. Això s'explica millor en la veu d'un dels usuaris de tota aquesta manera d'emetre política i opinió. Mirin aquest bell fragment, aparegut aquesta setmana, d'un article en què, un periodista en el tràngol de ficar la pota fins al coll, explica dues recents fites del seu ofici: pressionar ERC perquè s'empassés JpS, i pressionar, ara, a la CUP perquè s'empassi Mas com a animal de companyia:

"Fa uns mesos vam haver de pressionar ERC perquè s'incorporés a la llista que va donar com a resultat la de Junts pel Sí. Ara ens toca convèncer la CUP? Ens ho posen tot molt difícil i extenuant. Aquí les campanyes electorals s'accentuen l'endemà de les eleccions. La CUP és més coriàcia i un os més difícil de rosegar que ERC, que s'emociona i llagrimeja."

L'autor d'aquest fragment és un professional egregi d'això que per aquí baix es coneix com a periodisme i a l'últim informe Reuters es coneix com el pitjor sistema de mitjans d'Europa. De fet, va realitzar una biografia oficial d'una barbaritat de volums sobre Pujol i, en aquest tràngol, no va trobar res del que, posteriorment, faria explotar Pujol, la seva família i el seu partit. L'objectiu, d'altra banda, no era aquest, sinó fer baixar, de dalt a baix, un punt de vista sobre Pujol. I aquest objectiu es va aconseguir amb èxit de crítica i públic. De fet, encara hi ha cridaneres bosses de població que creuen que Pujol i el Pujolat són aquesta biografia.

Bé. CUP. Pressions. No sé com respondrà la CUP a les pressions. Estaria bé que la seva resposta intel·lectualitzés les pressions. És a dir, que tingués en compte què és un missatge governamental descendint cap avall. I que tingués en compte que això és, no només JpS, sinó gran part del Procés des que un govern el va agafar amb les dues manetes.

En la meva humilitat, jo no sé ja -i parlo sincerament, sense ironia- el que és el Procés. Potser només és l'últim cartutx de tota aquesta Cultura de la Transició. Una manera d'emetre política, comunicació i periodisme. Potser, el Procés, des de 2012, només sigui això. M'agradaria que la decisió de la CUP acabés una mica amb tota aquesta política i tot aquest periodisme. Ignoro, com es fa. Ignoro com es pot fer, més enllà del meu ofici. Els hi passo a les CUP aquesta pressió frontal / gintònic.

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: