Llibertats

El regidor Joan Coma queda en llibertat després de declarar a l'Audiència Nacional espanyola

La resolució de detenció de l'edil, a la que ha pogut accedir la 'Directa', utilitza el concepte franquista de delicte "contra la forma de Govern", recollit al Codi Penal de 1973. Finalment, Coma ha sortit del Tribunal, però li han retirat el passaport
La Policia Nacional espanyola ha fet fora les persones concentrades a l'Audiència Nacional cap a la vorera del davant
Jesús Rodríguez

Un cop finalitzada la concentració d'un miler llarg de persones en homenatge a Joan Coma, celebrada el dimarts al vespres a la plaça Major de Vic, un autocar amb una quarantena de solidàries va sortir des de l'estació d'autobusos de la capital osonenca. El trajecte es preveia complicat, tenint en compte el precedent d'ara fa tres setmanes, quan també es va organitzar un desplaçament en grup per mostrar la solidaritat amb cinc activistes acusades d'injúries a la monarquia per haver cremat fotografies del rei Felip IV. A diferència d'aleshores, no s'han produït identificacions ni escorcolls. Un cop superades les ciutats de Guadalajara i Alcalá de Henares, ubicacions habituals dels controls policials, s'ha confirmat la via lliure fins a Madrid.

Al voltant de la una del migdia, Joan Coma ha quedat en llibertat sense passaport, tal com havia sol·licitat Fiscalia. Un centenar de manifestants l'ha rebut a la sortida de l'Audiència Nacional espanyola amb aplaudiments. Segons ha explicat l'advocat Benet Salellas, durant la declaració davant el jutge Ismael Moreno, s'ha produït una situació de "surrealisme lingüístic", quan Fiscalia ha insistit en desxifrar el significat de la frase "per fer una truita s'han de trencar els ous", que va ponunciar Coma Roura al ple. Més enllà, l'edil -segons Salellas-, "s'ha reiterat en el seu discurs de la desobediència com una eina democràtica i democratitzadora" i, per tant, la primera part de la declaració, ha explicat, "ha estat un exercici de reivindicació de la desobediència civil no violenta com un instrument de canvi i generador de justícia". A la segona part, han preguntat per què no havia comparegut voluntàriament davant el Tribunal i Coma Roura ha respòs que no reconeixia els tribunals espanyols, ni cap altre que no reconegués els drets polítics. L'advocat Salellas ha explicat que la declaració s'ha hagut de fer en castellà perquè no hi havia inèrpret i la situació de privació de llibertat s'hauria pogut allargar molt.

Les persones solidàries han rebut Joan Coma amb forts aplaudiments / Jesús RodríguezAl vehicle que s'ha desplaçat cap a Madrid durant la nit hi viatjaven les tres regidores que completen amb Joan Coma el grup municipal de Capgirem Vic, dos regidors de la CUP de Manlleu, activistes de COS, Arran i Càrnies en Lluita, així com les diputades Anna Gabriel i Eulàlia Reguant. El regidor de Capgirem Vic Marc Barnolas espera per avui "una altra onada de solidaritat multitudinària, que ens faci més ferms i més forts davant dun altre embat demofòbic de l'Estat espanyol". Bernoles ha denunciat que jutgen Coma per unes declaracions en un ple municipal, "per defensar unes idees democràtiques", un fet que considera "absurd" i que "gairebé ratlla el ridícul". El regidor de Vic ha volgut recordar les paraules de Joan Coma: "per exercir la llibertat cal que la practiquem constantment", i ha assegurat que això és el que fan avui.

El regidor de Capgirem Vic Marc Barnolas espera per avui "una altra onada de solidaritat multitudinària, que ens faci més ferms i més forts davant dun altre embat demofòbic de l'Estat espanyol"

Abans de les set del matí, han pogut baixar de l'autocar a la plaça de la Cibeles, arreplegar pancartes, estelades i banderoles i buscar un lloc on esmorzar abans de sumar-se a la concentració convocada a partir de les 9h davant la seu de l'Audiència Nacional espanyola del carrer Gènova. A la cita també s'hi ha sumat les joventuts d'Izquierda Castellana, ANC Madrid i activistes de la Coordinadora 25-S. Diversos parlamentaris d'ERC i Democràcia i Llibertat hi han fet acte de presència, però, en canvi, tot i haver-ho anunciat per xarxes socials, no hi ha hagut ningú d'En Comú Podem ni de Podemos. Qui sí que hi era és Jaime Pastor, professor de Ciència Política i destacat membre d'Anticapitalistas, així com la mare d'Alfon, el jove activista de Vallecas que es troba empresonat. De moment, la Policia Nacional espanyola ha fet fora les concentrades de davant el Tribunal, cap a l'altra vorera. Més tard, mentre Joan Coma declara davant Moreno, un taxista ha passat cridant "Viva España". Com a cruiositat, el quiosquer que es troba entre l'Audiència Nacional i la seu del PP del carrer Gènova assegura que el diari més venut és El País.

La resolució de detenció de Joan Coma utilitza el concepte franquista de delicte "contra la forma de Govern", del Codi Penal de 1973

La declaració de Joan Coma en qualitat d'imputat per un presumpte delicte de sedició es preveu a partir de les 10h del matí, un cop arribi a dependències del jutjat central d'instrucció 2, provinent de la caserna de la Guàrdia Civil a Tres Cantos. Li prendrà declaració l'expolicia franquista i actual jutge Ismael Moreno, i a la sala hi serà el dur fiscal Vicente González Mota en representació de l'Estat. L'acusació popular impulsada per Josep Anglada no hi podrà estar present, degut  què no va dipositar la fiança reclamada pel jutge.

La resolució de detenció de Joan Coma, a la que ha pogut accedir la Directa, especifica que la imputació és per sedició, però el jutge l'entén com un delicte "contra la forma de Govern". Aquest concepte, explica l'advocat i diputat Benet Salellas, es troba al Codi Penal de 1973, però no existeix en l'actual (el de 1995). Per Salellas, això demostra que "el jutge Moreno està utilitzant conceptes franquistes". "Per poder portar la competència cap a ell", afegeix l'advocat, "utilitza un concepte del Codi Penal del 73; s'estan utilitzant els instruments de la dictadura".

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: