Economia

Les retallades socials de la Generalitat s'haurien pogut alleugerir sense les rebaixes d'impostos

La supressió de Patrimoni i la reducció de Successions hauria suposat deixar de recaptar 3.400 milions, segons un informe de la PACD
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell
/ Press Cambra BCN
21/10/2014

La política de retallades que els successius governs de la Generalitat de Catalunya presidits pel socialista José Montilla i el convergent Artur Mas va suposar que la despesa social de l'executiu autonòmic fos 7.715 milions menor el 2013 que no pas el 2009, principalment per les reduccions en Salut (3.692), Educació (1.156), Foment de l'Ocupació (586), Protecció Social (259) i Habitatge (259). L'argument repetit pels diversos executius autonòmics és que no hi havia alternativa, com a conseqüència de la caiguda d'ingressos tributaris provocada per la crisi econòmica, però la realitat és que amb una política fiscal diferent s'haurien pogut evitar una part de les retallades socials. 

Ho posa de manifest l'informe Independents de qui?, elaborat per la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute (PACD). L'estudi, que es va presentar la setmana passada, quantifica en 3.400 milions d'euros la recaptació extra que hauria pogut obtenir la Generalitat de Catalunya durant aquests anys si no s'hagués suprimit l'impost de Patrimoni i no s'haguessin executar notables rebaixes en el tribut sobre Successions i Donacions. La PACD subratlla que la reducció dels ingressos fiscals de l'administració autonòmica estan lligats a la crisi, però no únicament, sinó que també és atribuïble “a decisions polítiques”, com els canvis en els tributs esmentats.

Tant l'impost de Patrimoni com el de Successions estan cedits a les autonomies, però va ser el govern espanyol qui va decidir suprimir el primer el 2008 -i els executius autonòmic ho van haver d'acceptar- , durant la presidència de José Luis Rodríguez Zapatero. La mesura, aplaudida en el seu moment per CiU que des de feia anys en demanava l'eliminació, es va revertir tres anys després, quan l'encara govern socialista va reconèixer que la decisió havia estat “un error”. CiU va abstenir-se al Congrés en la votació per reimplantar l'impost, malgrat que la decisió li ha permès recuperar part dels ingressos tributaris de la Generalitat. En aquest cas, és el govern autonòmic el que s'encarrega de marcar els límits exempts de pagar-lo. Gràcies a la recuperació de Patrimoni, el 2011 la Generalitat va recaptar 12 milions d'euros, xifra que va elevar-se a 561 l'any passat. Ara bé, segons la PACD, la supressió hauria suposat deixar d'ingressar més de 1.600 milions entre 2009 i 2011. 

D'altra banda, el desembre de 2009 el Parlament català va aprovar una notable rebaixa en l'impost de Successions i Donacions, que deixava exempt la major dels contribuents. La decisió va tirar endavant amb els vots de PSC, ERC i ICV-EUiA, mentre que CiU i PP s'hi van oposar perquè en defensaven directament la supresisó. Tot i que el partit d'Artur Mas havia anunciat que l'eliminaria si arribava al poder, a l'hora de la veritat no ho ha fet. Malgrat tot, els efectes de la rebaixa en la recaptació han estat molt importants. Si el 2008 van recaptar-se 897 milions amb el gravamen, l'any passat la xifra va ser de 261, una reducció del 71%. Segons la PACD, en total es pot haver perdut una recaptació d'uns 1.800 milions. 

La PACD vincula l'increment del deute a la decisió política de no tocar els privilegis existents

Per tot plegat, la plataforma ciutadana atribueix que el gran increment del deute de la Generalitat s'ha triplicat des del 2008 i el 31 de desembre de 2013 superava els 57.000 milions- també s'ha donat per la “decisió política de no tocar els privilegis existents”. En aquest sentit, l'informe Independents de qui? subratlla que l'increment de despesa entre els anys 2008 i 2009 no va anar acompanyada d'una modificació del sistema fiscal “per poder cobrir amb recursos propis aquesta major despesa social”, sinó que van haver-hi supressions i rebaixes tributàries. La conclusió de la PACD és que durant gran part de la crisi s'ha “aprofundit en un sistema fiscal que depèn de les rendes i el consum de la classe treballadora, mantenint i incrementant privilegis de les classes benestants”. És cert, però, que els últims dos anys s'ha començat a capgirar la tendència, amb la recuperació de Patrimoni i canvis en Successions per incrementar-ne la recaptació, entre d'altres mesures. 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: