Drets

La Ruda, primer col·lectiu antipatriarcal del Baix Penedès

Berta Junyent
09/03/2013

Es presenten a l'Arboç del Penedès

La Ruda, el primer col·lectiu antipatriarcal del Baix Penedès, es presentà ahir, 8 de març, a l’Arboç del Penedès. El col·lectiu sorgeix davant la mancança a la comarca d’un grup que abordi aquests temes. La Ruda la formen dones de pobles del Baix Penedès, totes elles vinculades a altres col·lectius. Són una quinzena de membres però conten amb el suport de diverses associacions com la CGT, la CUP, El Taulell, La Trinxera (Ateneu Popular del Vendrell), Unitat Contra el Feixisme o Cau de Llunes (assemblea feminista revolucionària de Tarragona).

L’objectiu és promoure el debat i el pensament crític, donar una altra visió sobre el tema de la dona, evitar el sexisme i conscienciar la gent per promoure petits canvis en la seva vida quotidiana. Tot això ho faran a través d’actes, debats, xerrades i tallers durant tot l’any. Només tenen tres mesos de vida en els quals s’han anat formant per sortir a la llum aquesta setmana del 8 de març, on s’han presentat a Bellveí, Llorenç, El Vendrell, l’Arboç i La Bisbal del Penedès.

L’acte d’ahir a l’Arboç va començar amb una performance a càrrec del col·lectiu Capamart del mateix poble, que mostrava l’alliberament de la dona tant en l’espai físic com en l’emocional i el verbal. Tot seguit vam sentir la veu de Carmina Malagarriga – militant de Revolta Global, locutora de Catalunya ràdio i membre de l’Associació Cultural El Taulell de l’Arboç- llegint un manifest i explicant la situació precària que encara viuen les dones a nivell mundial i local. Finalitzant l’acte amb la coneguda frase de Maria-Mercè Marçal: "A l’atzar agraeixo tres dons: haver nascut dona, 
de classe baixa i nació oprimida.

 I el tèrbol atzur de ser tres voltes rebel".

El proper acte de La Ruda serà una xerrada sobre “Dona i crisi” juntament amb el col·lectiu Arran de Vilafranca, que tindrà lloc dimecres 13 de març, a les 20h, a La Fornal (C/ St. Julià, 20, Vilafranca del Penedès).

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: