Llibertats

S'activa el Sirecovi, una eina per denunciar els abusos policials a Catalunya

Es tracta d'un mecanisme de registre i comunicació creat per l'Observatori del Sistema Penal i dels Drets Humans de la Universitat de Barcelona que compta amb la col·laboració del Consell de l'Advocacia Catalana i de l'Ajuntament de Barcelona
Presentació del Sistema de Registre i Comunicació de Violència Institucional aquest matí a la seu del Consell de l'Advocacia Catalana
21/12/2016

Els abusos perpetrats per membres dels cossos i forces de seguretat de l'Estat a Catalunya es podran denunciar a partir d'avui a través del Sistema de Registre i Comunicació de Violència Institucional (SIRECOVI). No és un procediment que substitueixi la via judicial, sinó que complementa la tasca mitjançant un mecanisme que automàticament dóna a conèixer el cas de maltractament a les autoritats competents en primera instància i, tot seguit, als organismes europeus de salvaguarda dels drets humans. La seu física del SIRECOVI es troba a l'avinguda Diagonal 684, en dependències de la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona, i s'hi podrà contactar en horari d'oficina via telèfon i també a través del correu electrònic alertasirecovi@ub.edu. Aquest sistema pioner a Europa compta amb l'aval del Comitè Europeu per a la Prevenció de la Tortura (CPT) i de Juan Méndez, Relator Especial sobre tortura de l'Organització de les Nacions Unides (ONU).

Dos actes celebrats aquest dimecres –matí i tarda–, a la seu del Consell de l'Advocacia Catalana i al Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, respectivament, han servit per presentar dues de les eines més útils del mecanisme: el formulari i el mapa de casos. El SIRECOVI és el resultat de més de quinze anys de dedicació de l'Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la Universitat de Barcelona, que enguany ha sumat l'impuls del rectorat d'aquesta institució i del conjunt dels col·legis d'advocats de Catalunya amb un acord a tres bandes. Jaume Asens, quart tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona ha signat un conveni de col·laboració que també dóna suport al projecte.

L'any 2015 a l'Estat espanyol s'han detectat 128 situacions d'agressions, tortures o maltractaments que han afectat 230 persones. Des del 2004 s'han documentat 3.262 situacions, amb un total de 7.812 persones afectades

La Coordinadora per a la Prevenció i la Denúncia de la Tortura ha detectat 128 situacions d'agressions, tortures o maltractaments que han afectat 230 persones durant l'any 2015 a l'Estat espanyol. Des del 2004 s'han documentat 3.262 situacions, amb un total de 7.812 persones afectades. La xifra d'abusos perpetrats per alguns membres dels cossos i forces de seguretat de l'Estat és una de les dades que ha posat sobre la taula aquest matí en roda de premsa, Julio Naveira, vicepresident del Consell de l'Advocacia Catalana. Ha comparegut davant dels mitjans de comunicació en companyia d'Iñaki Rivera i Mònica Aranda, representants de l'Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la Universitat de Barcelona (OSPDH), per anunciar la posada en marxa del SIRECOVI. A la taula també hi havia l'advocada Laia Serra, de l'Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans (ACDDH) i Rosa Seguí, en nom de la Xarxa Antirepressió de Familiars de Detingudes.

Presentació del Sirecovi aquesta tarda al Col·legi de l'Advocacia de Barcelona


"L'advocacia té una posició privilegiada com a garant dels drets fonamentals de la persona, i aquesta posició no es pot limitar a la denúncia dels fets que puguin comportar tortura, sinó que ha d'assumir la seva part de responsabilitat a la prevenció dels actes de tortura, penes cruels i degradants, per això hem signat un conveni per a la creació d'un mecanisme de prevenció", ha exposat Naveira a l'inici de la compareixença.

"Ens activarem quan rebem una comunicació d'una persona que presumptament hagi patit un maltractament en espais de privació de llibertat: presons, comissaries de qualsevol cos policial a Catalunya, centres de menors, CIE", ha explicat Iñaki Rivera

Iñaki Rivera (OSPDH), professor de dret penal i una de les principals ànimes del projecte, ha explicat que "estem davant d'un sistema de protecció per a les víctimes de violència institucional. Ens posarem en marxa quan rebem una comunicació d'una persona que presumptament hagi patit un maltractament en espais de privació de llibertat: presons, comissaries de qualsevol cos policial a Catalunya, centres de menors, centres d'internament d'estrangers, o quan a la via pública una persona sigui agredida per un agent de seguretat pública o privada". Ha detallat, a més, que les comunicacions podran arribar per part de la víctima, de familiars o amics, del seu advocat, d'organitzacions de drets humans, i es podran fer mitjançant visites a la seu de l'OSPDH, per carta (molt habitual en cas de persones preses), per telèfon o per un formulari a internet.

Mònica Aranda (OSPDH) ha complementat l'exposició i ha presentat dues de les principals eines desenvolupades pel SIRECOVI: el formulari i el plànol. Hi consten els primers 22 casos documentats al llarg de l'any 2016, les dades dels quals es tractaran amb absoluta confidencialitat, sota el paraigua de la Llei de Protecció de Dades. Entre les mesures preventives que es podran reclamar a la institució competent després de rebre una comunicació de presumpte maltractament hi ha: trasllat del detingut a un altre centre, revisió mèdica o una visita per part d'una organització de drets humans. "Totes les actuacions es comunicaran a la víctima, a l'advocada i als familiars. Tot això crearà un banc de dades, on s'inclourà les respostes per part de les institucions", ha afegit Rivera.

"Sobre la marxa es veurà si aquesta col·laboració que nosaltres oferim i volem és realment compartida, per la presència o absència es veurà la real voluntat per caminar juntes en aquest mecanisme de salvaguarda dels drets humans", ha afegit

El SIRECOVI s'ha presentat al Director General dels Mossos d'Esquadra, Albert Batlle, al Comissionat de Seguretat de la ciutat de Barcelona, Amadeu Recasens, a l'adjunt del Síndic de Greuges, Jaume Saura, i al director general de Serveis Penitenciaris, Amand Calderó. "La nostra voluntat és la presentació a totes les autoritats penitenciàries, policials, al món de l'advocacia, a les entitats socials, la voluntat és de màxim consens i acord, de moment tothom ens ha rebut, escoltat i ha fet preguntes, de les quals hem pres bona nota", ha detallat Rivera. "Una altra cosa és l'inici del funcionament del sistema, sobre la marxa es veurà si aquesta col·laboració que nosaltres oferim i volem és realment compartida, per la presència o absència es veurà la real voluntat per caminar juntes en aquest mecanisme de salvaguarda dels drets humans", ha manifestat esperançat.


Garantir la ràpida intervenció processal

Laia Serra (ACDDH) ha recordat que les investigacions judicials sobre abusos policials en molts casos són superficials i tardanes. "Amb el SIRECOVI es permetrà que la intervenció processal sigui ràpida, assegurant les proves i confeccionant un entorn que ajudarà a la viabilitat del procés en cas que sigui judicialitzat", en el seu parer. "El banc de dades serà una eina imprescindible per les professionals. Podrem documentar itineraris i patrons de conducta que ajudaran a treballar amb més profunditat en aquells casos que intervenim. El Tribunal Europeu de Drets Humans té en compte la prova estadística, els patrons tipus són rellevants en els procediments", ha posat de manifest. Per últim ha volgut destacar que aquesta nova eina "és una interpel·lació a les professionals que moltes vegades volen però no saben com actuar, ara saben que tenen el SIRECOVI".

Rosa Seguí, una de les mares de la Xarxa Antirepressió de Familiars de Detingudes ha donat la benvinguda al nou mecanisme. Ha parlat al final de l'acte, explicant, entre altres coses que "els nostres fills i filles han estat víctimes de la persecució i la repressió per diferents causes en el marc de la dissidència. Demanem que la dignitat de la persona sigui respectada. En la defensa de les nostres familiars hem descobert que existeixen les detencions arbitràries, els maltractaments i per això ens organitzem per a fer-hi front". Totes les persones presents a la taula han volgut destacar el paper central de les víctimes i les seves famílies. Avui se les ha vist i escoltat.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: