Drets

Seguiment de les mobilitzacions feministes de la Vaga de Totes i el 8 de març

La iniciativa de la Vaga de Totes naix per visibilitzar les desigualtats específiques que es donen per raó de gènere a nivell laboral, legal, social i polític
Durant l'acció del 6 de març al centre comercial Glòries van posar adhesius crítics amb les botigues que imposen un cert model estètic
Sònia Calvó
06/03/2015

[MINUT A MINUT] El passat 22 d'octubre es va convocar una jornada de vaga feminista sota el lema 'Les dones movem el món. Ara l'aturarem: vaga de totes'. L'objectiu: visualitzar el paper de la dona treballadora dins de la societat, encara massa sovint relegat a l'àmbit laboral i familiar. Aquest divendres i dissabte, previ a la jornada commemorativa i reivindicativa anual del 8 de març es fan moltes accions emmarcades dins d'aquesta vaga i d'altres convocades per entitats, plataformes i organitzacions diverses. Hi ha previstes nombroses accions arreu del territori.

Aquest mitjà en fa un seguiment, amb actualització permanent:
 

[20:45] La concentració del 8 de març a Castelló ha finalitzat amb la lectura d'un comunicat i l'alliberament de globus de color lila. Aquesta nit la Federació Alternativa de Colles, el Casal Popular de Castelló i Dones en Lluita organitzen un concert amb lema "Magdalena feminista". Es farà a la plaça de l'Ereta. 

Lectura del comunicat unitari del 8 de març

Alliberament de globus lila sobre Castelló

[13:20] La manifestació del 8 de març a Lleida acaba davant la subdelegació del govern espanyol, amb la lectura del manifest. Prèviament, la marxa s'ha aturat a la seu del PP per reclamar un avortament lliure i gratuït.

El final de la manifestació del 8M a Lleida / Joana Soto

 

[12:50] Sota el lema "Ni un pas enrere en la lluita feminista", unes 150 persones participen a la concentració del 8 de març a Lleida.

La manifestació de Lleida / Joana Soto

 

[12:30] Arrenca a la plaça Universitat la manifestació del 8 de març a Barcelona. La plaça Universitat, plena. La manifestació arriba fins a la plaça Catalunya.

 

Foto: Gemma Garcia
 
Foto: Gemma García

 

[12:10] Comença la manifestació del 8 de març a Palma, a la plaça de Cort. Convocada per l'Assemblea Antipatriarcal i Feministes en Acció. Reuneix 500 persones.

 

[22:30] Aquest dissabte 7 a València, des de la Assemblea Oberta de dones (AOD) han articulat una iniciativa per commemorar el dia 8 de març impulsant ja la Vaga de Totes. Al matí del dissabte, s'han realitzat diferents activitats que s'han autogestionat des dels propis barris. A la tarda, hi ha hagut una concentració d'unes 200 persones en el CIE de Sapadors de València. Una dona del barri d'Orriols ha recitat el monòleg de "la dona escombraries". Dones de Benimaclet han fet una performance i han llegit el manifest. Finalment, el grup de teatre del Cabanyal ha realitzat una petita peça sobre l'opressió que sofrim les dones. Tot s'ha desenvolupat davant de la famosa porta blava del CIE, que s'ha decorat amb cartells feministes, i on també s'han deixat anar uns globus amb lemes feministes. S'ha fet coincidir amb l'hora del pati per intentar que les dones presoneres del CIE poguessin sentir­ "el soroll i el suport". De fet, no ha estat casual que la concentració s'hagi realitzat en el CIE, sinó que ho van pensar així per recordar a aquelles dones que "són les més invisibilitzades, les més oblidades, les més marginades". Després de dues hores, s'ha engegat una manifestació de llarg recorregut que ha acabat a la plaça de la Verge. S'ha aprofitat que la ciutat de València ja està començant l'ambient faller per anar recordant el que és una Vaga de totes amb el lema “I a nosaltres qui ens cuida?”. (Informa: Ana I.Fornés Foto: Ana de Inés Trujillo)

 

La manifestació va anar des del CIE Sapadors fins la plaça de la Verge

[22:15] Al Prat de Llobregat, el col·lectiu Cicle Violeta ha triat una bicicletada com a activitat reivindicativa. És el segon any que organitzen una ruta reivindicativa en bici, transport que, com expliquen, va ajudar a les dones "a trencar l'aïllament i prendre l'espai públic". Han dedicat la bicicletada d'enguany a la repressió franquista contra les dones. Durant el matí, les ciclistes han recorregut els carrers del Prat aturant-se en espais escenari de la repressió que van patir les dones antifeixistes i de classe obrera en diverses vessants. La repressió política, l'empresonament amb motiu de furts, estraperlo i prostitució, l'exili i la reclusió a la llar i la marginació social són alguns dels aspectes denunciats. L'aviadora Mari Pepa Colomer, la treballadora telefònica Paulina Bernadàs o la refugiada Carmen Cortés són alguns dels noms propis que s'han rememorat. A migdia ha començat la part més lúdica de la jornada, al parc Fondo d'en Peixo. L'hora del vermut ha comptat amb la música de la jove cantautora pratenca Rosienyol, i després el parc s'ha omplert de taules per a compartir un dinar popular. (Informa i foto: Elena Idoate)

Bicicletada que ha servit d'homenatge a les dones represaliades

[22:00] A Olesa de Montserrat han tingut lloc les jornades «8 de març en lluita» amb activitats els dies 6 i 7 de març organitzades pel Col·lectiu Olesa Feminista que a través de la reflexió i la consciència dels tallers i els debats pretenia incidir en els entorns tant públics com privats més quotidians. Contes, còmics, urbanisme, fruites i verdures que recreaven les fantasies sexuals de les assistents i l'amor romàntic a debat eren els ingredients d'unes jornades que les organitzadores valoren molt positivament tant per l'obertura al poble d'aquest col·lectiu de recent creació com per la convicció que «s'ha entès que el feminisme és una eina transformadora en tots els sectors i aspectes de la nostra societat». Tanmateix, afirmen que «cal prendre consciència que els límits ens els posem nosaltres mateixes; si som capaces de destruir-los, totes juntes podem canviar-ho tot».

[21:05] Centenars de dones es manifesten al centre de Barcelona en una marxa nocturna feminista sota el lema: "Fem-nos fortes, fem-ho juntes. La nit és nostra". La protesta s'emmarca dins les Jornades d'acció feminista autònoma per a dones lesbianes i trans, "Se va a armar la gorda". La protesta ha començat al parc de les Tres Xemeneies de l'avinguda del Paral·lel. Han encès desenes de torxes. També han fet un gran mural amb paper d'embalar i dibuixos, amb el lema "Totes juntes contra l'heteropatriarcat". (Fotos: Ester Mora)

Pancartes al parc de les Tres Xemeneies abans de començar la marxa

Gran mural fet amb paper d'embalar

[20:15] A Can Alcover, Palma, se celebra aquest vespre els principals actes del Dia de la Dona Treballadora organitzats per l'Esquerra Independentista. Hi haurà parlaments de Marta Fernàndez (professora de la UIB), Carme Díaz (Seminari d'Economia Feminista de Barcelona) i Jessica Campos (Assemblea Antipatriarcal de Manacor). (Foto: Marc Ferrà)

Parlament de Marta Fernàndez a l'auditori de Can Alcover

[19:45] La Coordinadora per la transformació social contra el capitalisme i el patriarcat del Bages protagonitza aquesta tarda una manifestació a la ciutat de Manresa. La marxa es fa rere una pancarta on es llegeix: "Esclaves a casa i explotades a la feina... Sense les dones no hi ha revolució!!!". Han iniciat la marxa pel carrer Àngel Guimerà al crit de "Contra el patriarcat, acció directa". Al llarg del recorregut s'han aturat davant establiments Mango i Bershka per denunciar l'explotació laboral de les dones i l'estereotip masclista que promouen aquests establiments. També han assenyalat el paper de la banca en l'actual model de societat heteropatriarcal, amb crits a les portes de la seu de Catalunya Caixa. (Foto: L'Apunt)

La capçalera al carrer Àngel Guimerà de Manresa

[19:15] Els col·lectius Dones en Lluita i Comando Teatrer protagonitzen una acció durant el pregó alternatiu de les Festes de la Magdalena de Castelló. Batucada amb milicianes feministes. Reivindiquen unes festes lliures de sexisme. (Foto: Ainhoa)

Milicianes feministes a les festes de la Magdalena de Castelló

[18:45] Les dones de la colla castellera Carallots de Sant Vicenç dels Horts han aixecat aquesta tarda un pilar de quatre. L'acte s'ha fet a la plaça Narcís Lunes i l'anxaneta duia un mocador lila amb simbologia feminista. (Foto: Marc Font)

Pilar de quatre a la plaça Narcís Lunes de Sant Vicenç dels Horts

[18:20] Comença la concentració convocada per la plataforma 8 de març a la ciutat de Vic. Es llegeix un comunicat des d'un megàfon. L'acte es fa en una plaça decorada amb símbols feministes i roba interior de color lila. També hi ha molta quitxalla. (Foto: Sara Blàzquez)

Lectura d'un comunicat de la plataforma 8 de març de Vic

[18:00] Aquesta tarda durant la concentració davant del CIE Sapadors de la ciutat de València s'ha penjat, de manera simbòlica, dues plaques a la porta principal del recinte amb les inscripcions "Carrer de les dones migrants" i "Carrer de les preses". Després de la lectura de monòlegs la marxa ha caminat fins a la plaça de la Verge.

Placa simbòlica del "Carrer de les dones migrants"

Lectura de monòlegs solidaris amb les migrants preses

[16:45] Al barri del Cabanyal de la ciutat de València s'ha pintat un gran mural com acció de suport a la Vaga de Totes. La jornada d'avui, que es fa sota el lema "Les dones movem el món, ara l'aturarem!", també comptarà aquesta vesprada amb una concentració i la lectura de monòlegs solidaris amb dones migrants preses al CIE Sapadors. Clourà les mobilitzacions una marxa de dones fins a la plaça de la Verge. (Foto: València Crida)

Gran mural al barri del Cabanyal de València

[12:40] Al barri del Poble-sec de Barcelona s'està fent una cercavila amb batucada organitzada pel Comitè Poble-sec/Raval de la Vaga de Totes. Als carrers de Gràcia es fa una "Ruta Herstòrica" mentre es pengen cartells on es llegeix "En record de les obreres del tèxtil que van lluitar contra el franquisme". Es tracta d'un homenatge a dones lluitadores de la Vila de Gràcia. Qui va fer sonar la campana de Gràcia cridant a somatent durant la Revolta de Quintes? Qui obria el refugi antiaeri de la plaça Revolució durant els bombardejos de Barcelona l'any 1936? Són algunes de les preguntes que avui tenen resposta al llarg d'aquesta ruta a peu organitzada per Feministes de la Vila de Gràcia.

[12:30] Comença a Olot la xerrada "La dona i el treball" organitzada pel col·lectiu feminista La Dalla, amb les intervencions de Laia Serra, Lourdes Pujadas, Touría Boubnane i Alba Mir. (Informa: L'Ariet)

[12:20] A Vilafranca del Penedès continuen avui els actes unitaris del 8 de març organitzats sota el lema "Contra l'ofensiva patriarcal i capitalista, desobediència feminista!". En aquest moment s'està fent una xerrada a càrrec de Laia Estrada i un taller titulat Quotidianitat feminista (#micromasclismes), a càrrec de Laia Hernàndez. A migdia hi faran una calçotada popular, a la tarda una cercavila amb batucada i a la nit concert al Casal Popular de Vilafranca. També han dibuixat un mural reivindicatiu.

Laia Estrada parlant a la plaça Pau Casals de Vilafranca

Mural reivindicatiu a Vilafranca del Penedès

[11:00] A la plaça de l'Església de Granollers comencen els actes comarcals de la Vaga de Totes organitzats per Vallès Oriental Feminista. És previst que s'hi facin tallers, un dinar popular i sobretaula. La resta de la jornada es descentralitzarà arreu de la comarca, amb convocatòries a Sant Celoni, Canovelles i Les Franqueses del Vallès. Podeu conèixer tots els detalls a través del perfil de Twitter @VO_FEM.

Un dels tallers de la jornada feminista a Granollers

[20:30] Vilassar de Mar, vuit del vespre, una dotzena de persones convocades pel col·lectiu feminista maresmenc A Cavall de Forques tallen la NII a l'alçada de l'estació. Algunes van emmascarades i duen cartells que recorden que els assassinats masclistes no són fets puntuals, sinó que s'inclouen dins dels paràmetres d'una societat patriarcal. Aquest cop fan l'acció després de l'assassinat de dues dones, mare i filla, a Tarnos (Euskal Herria), però ja fa mesos que repeteixen aquest mateix acte cada vegada que hi ha un assassinat masclista. Aquest, però, és el primer cop que fan l'acció a Vilassar de Mar, fins ara els talls s'havien fet al pas de la NII per l'estació de Mataró. (Informa: Xavier Puig i Sedano)

[20:15] Un grup d'unes 40 persones, duen a terme una cercavila –emmarcada en la Vaga de Totes– des de La Farinera del Clot fins al centre comercial Les Glòries per denunciar "els cànons de bellesa que impedeixen la singularitat de cada dona i la imposició d'unes talles en la roba". Denuncien l'explotació de les dones que treballen en el sector tèxtil i les seves condicions salarials. La cercavila l'encapçala una pancarta on es pot llegir "Contra l'explotació laboral i els estereotips patriarcals", ha arribat fins al centre comercial i ha entrat a les diferents cadenes de roba tèxtil, enganxant adhesius amb lemes com "La talla 38 em té el cony cuit". L'acte ha acabat amb la lectura de manifest. (Informa: Irene López / Fotografia: Sònia Calvó)

Les feministes han posat adhesius a les botigues de roba

[18:30] Durant la tarda, a Vilafranca del Penedès culminen un seguit d'actes sota el títol: "Contra l'ofensiva patriarcal i capitalista, desobediència feminista!", que van començar dijous i divendres amb activitats a Cunit, Calafell i L'Arboç. Diferents organitzacions i entitats anticapitalistes, independentistes i feministes de l'Alt i Baix Penedès, com Endevant, Arran i La Ruda han organitzat conjuntament els actes pel dia de la dona treballadora. La vigília de la diada reivindicativa del 8 de març, es va voler portar el debat i la reivindicació a l'Espirall, el barri més popular de Vilafranca, precisament per subratllar les desigualtats en que viuen les treballadores dels barris, viles i ciutats. Al migdia començava la xerrada sobre feminisme revolucionari i seguidament es va portar la reflexió i el treball en grups amb el taller sobre 'micromasclismes' o com va definir Laia Hernàndez «violències de gènere quotidianes». Durant la jornada també es va donar veu al projecte Femcees, rap pels drets de les dones, que a través d'una campanya de micromecenatge va poder treure a la llum un disc recopilatori. Al mateix moment i a la paret del fons de la mateixa plaça, un mural amb la cita de Rosa de Luxemburg «Qui no es mou, no sent les cadenes» es pintava mentre s'estava ultimant la preparació del dinar: una calçotada popular que va omplir la plaça Pau Casals amb més d'un centenar de persones. A la tarda, una manifestació fins a la plaça de la vila va precedir una concentració i lectura del manifest.

[18:40] Aquesta tarda han començat els actes del 8 de març a Manlleu. El col·lectiu feminista La Xinxa ha fet la lectura del manifest del 8 de març i a continuació les estudiants d'Integració social de l'IES Antoni Pous de Manlleu han fet una performance. El símbol de la jornada ha estat un davantal amb el lema “Les dones movem el món. Ara l'aturarem”, fent referència a la campanya impulsada per ambdós col·lectius, on es pretén visualitzar la #vagadetotes penjant els davantals al balcó.

 


[14:15] Les joves d'Arran Lleida ocupen la seu de la patronal. Hi denuncien desigualtat laboral de gènere (fotografia: Teresa Ibars).

 

[14:00] Fa uns minuts, Arran Mallorca ha ocupat la patronal per denunciar les desigualtats que pateixen "com a dones i com a joves" (fotografia: Arran).

 

[13:30] Barcelona. Acció de l'organització juvenil Arran a Foment del Treball. Hi llegeixen un comunicat en suport a la vaga (fotografia: Ferran Domènech).

 

[12:45] Barcelona. Una cinquantena de persones inicien la cercavila feminista al Campus Diagonal de la UB. És la facultat on imparteix classe el catedràtic acusat d'assetjament Jesús de Miguel (fotografia: Ferran Domènech).

 

Continguts relacionatsMostra'l en portada

Notícies relacionades: