Drets

S'encadenen a les portes del Centre d'Internament per a Estrangers de la Zona Franca

Les activistes exigeixen que la instal·lació no torni a funcionar. Algunes fonts asseguren que el govern espanyol preveu recuperar l'activitat del centre a finals del mes d'abril
La plataforma Tancarem el CIE s'ha proposat com a objectiu principal la no reobertura del centre, una reivindicació que ha rebut el suport de l'Ajuntament de Barcelona, el Síndic de Greuges i el Parlament de Catalunya
Brais G. Rouco
06/04/2016


Una trentena de persones han participat, aquest matí, en una acció de protesta a la porta principal del Centre d'Internament per a Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona. Quatre de les participants s'han lligat amb cadenes a la reixa d'entrada del recinte al voltant de les 9 del matí. La resta s'han quedat assegudes davant de la tanca, mentre entonaven els eslògans: "Tancarem, els centres d'internament" o "Cárcel, cies, redadas y fronteras: así se construye la riqueza europea", entre altres.


Les activistes exigeixen que aquest centre de reclusió de migrants del Ministeri de l'Interior espanyol no torni a obrir les portes. El 5 de novembre de 2015, va tancar temporalment perquè s'hi havien de fer "obres de millora", ordenades pel jutjat encarregat de la vigilància del centre. Les reformes consistien en la instal·lació d'urinaris a l'interior de les cel·les. Durant deu anys, la direcció del centre no havia considerat necessari que n'hi hagués. Més enllà de denunciar les condicions "denigrants" de les instal·lacions, la plataforma Tancarem el CIE s'ha proposat com a objectiu principal la no reobertura del centre. La reivindicació ha rebut el suport de l'Ajuntament de Barcelona, el Síndic de Greuges i el Parlament de Catalunya. Algunes fonts assenyalen que el govern espanyol preveu recuperar l'activitat del centre a finals del mes d'abril.

Tancarem el CIE convoca a concentrar-se a la plaça Urquinaona a les 7 de la tarda el mateix dia que el govern reobri la instal·lació

En un comunicat, la campanya Tancarem el CIE fa una "crida popular a donar suport i mobilitzar-nos activament per impedir-ne la reobertura" i insta a participar a una protesta popular a les 7 de la tarda a la plaça Urquinaona el mateix dia que el govern de l'Estat decideixi reobrir la instal·lació.

La plataforma considera que "l'obstinació del govern de l'Estat a mantenir aquests centres de la vergonya en funcionament ens ha portat a una situació límit, anòmala i antidemocràtica" i recorda que "el ministre de l'Interior pretén imposar la reobertura del CIE" i, com que el govern central es troba en funcions ara mateix, "ho farà sense la legitimitat democràtica de les darreres eleccions" i contravenint "les resolucions d'òrgans sobirans com el Parlament de Catalunya o el Plenari de l'Ajuntament de Barcelona".

L'acció s'ha donat per acabada pels volts de les 12 del migdia / Brais G. Rouco

 


Tots aquests motius han estat exposats als mitjans de comunicació per Alba Cuevas, directora de SOS Racisme, Mercè Duch, portaveu de Tanquem els CIE, i una representant de la Plataforma d'Afectades per la Hipoteca (PAH). De fet, la PAH ha tingut un paper destacat en l'acció d'aquest matí, ja que bona part de les persones que hi han participat duien les samarretes verdes associades a aquesta plataforma. Pels volts de les 12 del migdia, les activistes han donat per acabada l'acció.


Polèmica i rebuig

L'acció d'avui no és la primera de la història del CIE. El 24 de juny de l'any 2006, abans de la inauguració del centre –que substituïa la seu ubicada al barri de la Verneda–, un centenar d'activistes hi van entrar per procedir al desmuntatge de portes, finestres, reixes, càmeres de seguretat i la resta d'equipaments de l'edifici. Pretenien impedir la seva obertura. Els antidisturbis del Cos Nacional de Policia espanyol van detenir 47 persones, entre les quals hi havia periodistes i advocades, que van passar 72 hores als calabossos i van denunciar maltractaments.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: