Setge al Kurdistan turc

Erdogan força un increment de la violència a la regió davant la pèrdua d’hegemonia interna i l’ascens kurd a Síria

El polític kurd Abdullah Demirbas ha estat lluitant tota la vida pel reconeixement dels drets del poble kurd a Turquia i perquè la seva comunitat assolís més autonomia política. Fa poc més de tres anys, l’entrevistàvem. Amb un to directe però calmat, esbossava un somriure mentre recordava els 72 casos que tenia pendents de judici i els 1.493 anys de presó a què podia ser condemnat si era declarat culpable de tots els càrrecs, entre els quals s’incloïa la difusió de fullets en kurd.

Projectils usats per la policia turca a la localitat de Cizre
Projectils usats per la policia turca a la localitat de Cizre

 

Aleshores, a finals de 2012, només faltaven dos mesos perquè Abdullah Öcalan, líder fundador del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), declarés la novena treva unilateral amb l’Estat turc. Aquest alto el foc va ser el pas necessari per iniciar un diàleg amb l’objectiu d’establir les bases d’un procés de pau que posés punt final a la violència que assola els territoris kurds des de fa dècades. Però el complicat procés dut a terme entre bastidors va esclatar pels aires l’estiu passat. La violència s’ha disparat a les principals localitats del Kurdistan Nord, el nom que la població kurda dóna al territori turc on són majoria.

La solució pacífica, més lluny

Ara, la situació ha canviat. L’entrevista amb Demirbas de fa tres anys i mig va tenir lloc a l’oficina municipal del districte de Sür, el casc antic de la ciutat de Diyarbakir, de la qual llavors era l’alcalde. Actualment, seria impossible repetir-la: les forces de seguretat turques han prohibit que ningú traspassi les portes de l’antiga muralla a través de la qual s’accedeix a Sür. A la ciutat de majoria kurda més gran de Turquia, ja fa quasi tres mesos que dura el toc de queda i els trets, les explosions i el soroll dels caces i els helicòpters de l’exèrcit es repeteixen dia rere dia.

“La veritat és que la meva generació potser serà l’última que podria acordar una solució pacífica a través del diàleg”, explicava recentment Demirbas, de 49 anys, en un article publicat a The New York Times. El seu fill, encara adolescent, es va unir a les milícies del PKK fa tres anys.

“Ell em deia que perdia el temps amb la política i el diàleg i jo sempre havia intentat demostrar-li que estava equivocat”, explicava Demirbas, membre del partit pro-kurd Partit Democràtic dels Pobles (HDP). “Mai no havia perdut l’esperança, però avui tinc moltes dificultats per mantenir-la viva”, concloïa en aquell text.

Una nova violència

El nou conflicte entre les forces de seguretat turques i la militància kurda es va desencadenar el juliol de 2015, però ha adquirit una nova dimensió respecte a èpoques anteriors. Si abans la majoria de combats tenien lloc en terrenys muntanyosos o allunyats dels grans nuclis urbans, actualment, les operacions militars de l’Estat turc contra el PKK se centren a les ciutats. El desplaçament dels combats cap a àrees densament poblades afecta la població civil i està causant la destrucció gradual de molts nuclis històrics.

El polític kurd Abdullah Demirbas explica que mai no havia perdut l’esperança de trobar una solució pacífica al conflicte entre l’Estat Turc i el PKK; ara, comença a dubtar

“El toc de queda consisteix que les forces de seguretat tanquen els accessos a un barri o una ciutat i impossibiliten l’entrada i la sortida de la població, mentre s’estableix un fort desplegament policial i militar als voltants”, explica Özgür Günes. Investigadora nascuda a Turquia, Günes viu a Catalunya des de l’any 2007 i, ara, s’ha instal·lat a Diyarbakir per completar un projecte en un camp de refugiades. “Cada dia sentim els trets i les explosions, però el pitjor és la càrrega psicològica que ha de suportar una població que ràpidament s’acostuma a la violència per poder continuar amb la seva vida diària”, explica.

L’Estat turc ha imposat més de mig centenar de tocs de queda. Passejar pels carrers d’una localitat o barri controlat per les forces de seguretat és molt arriscat. Piotr Ryczek, activista polonès que va viatjar al Kurdistan el mes de gener, va evitar el tret d’un agent turc per segons. “Vam haver d’amagar-nos en un edifici i, després, escapar corrents de la policia”, afirma Piotr.

El degoteig de baixes és constant: es calculen en milers el nombre de víctimes mortals entre la milícia i les forces de seguretat. A finals de gener, desenes de militants kurdes van morir dins un edifici a Cizre durant el setge i l’assalt de les forces turques, que van denegar l’entrada dels serveis d’emergència. A les nombroses baixes de militants del PKK i membres de les forces de seguretat, s’hi afegeixen els centenars de persones civils mortes des de la represa de la violència.

Un context regional volàtil i violent

L’actual conflicte armat entre l’Estat turc i el PKK es va iniciar durant la dècada dels vuitanta, just després de la fundació d’aquesta milícia l’any 1978. Llavors i ara, la comunitat kurda cercava més reconeixement polític, més drets i llibertats i polítiques que afavorissin el desenvolupament econòmic i social. A la dècada dels noranta, va tenir lloc un enduriment del conflicte. Desenes de milers de persones van morir i alguns milions van haver d’abandonar les seves cases forçadament. Alhora, el govern turc va prohibir l’ús i la difusió de la llengua kurda.

Els intents d’aproximació fracassaven i van aparèixer proves de la intervenció de l’anomenat Estat profund, liderat pels militars i els serveis d’intel·ligència ultranacionalistes. Aquests sectors s’autoconsideraven garants de la unitat turca i volien impedir que es fessin cessions a la milícia.

Des de l’estiu de 2015, els combats no solament tenen lloc en terrenys muntanyosos: actualment, les operacions de l’Estat contra la milícia se centren a les ciutats

L’any 2013 es van iniciar unes converses de pau que eren impossibles d’imaginar una dècada abans, segons Günes. Però aquest procés, iniciat després d’un alto el foc, sempre va ser fràgil. “Durant els dos anys i mig de pau (...), ambdós bàndols es preparaven simultàniament pels combats en cas que les negociacions fallessin. Això va establir l’escenari per la represa de la violència”, relata un dels estudis sobre la qüestió elaborat per l’International Crisis Group (ICG), una organització no governamental que treballa en la prevenció i la resolució de conflictes.

Una part de les institucions turques –especialment els serveis de seguretat– no veien amb bons ulls el diàleg i exigien continuar amb la tàctica militar. Només durant el 2014, oficials militars van demanar permís per dur a terme 290 operacions, tot i que el govern només en va aprovar vuit, ja que assegurava que volia salvaguardar el procés.

Les pors del govern turc

Més enllà de les dificultats constants que van sorgir durant el fracassat diàleg, l’ICG apunta que les causes principals que van portar al col·lapse de l’alto al foc van ser dues. La primera és la creixent polarització política en el context electoral dels dos últims anys, amb quatre eleccions seguides que van reforçar el partit pro-kurd HDP. A les eleccions legislatives turques del juny de 2015, va quedar en tercera posició després d’obtenir el suport de més del 13% de l’electorat. Els resultats eren la culminació d’anys de lenta expansió i d’una nova organització i no només va rebre el suport dels segments kurds, sinó també d’un sector de la societat turca que, en un context de pau, va abraçar les polítiques inclusives i socials de l’HDP com a contrapès al creixent autoritarisme del president Erdogan. L’AKP d’Erdogan va perdre la majoria absoluta i “els resultats van aprofundir l’ansietat dins el partit”, que va preferir anar a unes noves eleccions cinc mesos després.

Protestes kurdes a Diyarbakir / ILYAS AKENGIN
Protestes kurdes a Diyarbakir / ILYAS AKENGIN

 

L’altra causa, segons l’IGC, és el conflicte a Síria i la nova realitat que s’està imposant al nord d’aquell país, amb qui Turquia comparteix 900 quilòmetres de frontera. “A Ankara, li preocupa que el Partit d’Unió Democràtica (YPD) (un partit polític kurd –i la seva branca armada– situat a Síria) transformi els guanys contra Estat Islàmic en un corredor contigu a la frontera sud de Turquia”, afirma el document. Actualment, l’YPD controla més de dos terços dels territoris fronterers amb Turquia.

Les reticències del govern turc a permetre el pas dels combatents peixmergues kurds de l’Iraq a Kobane, la ciutat siriana de majoria kurda assetjada per Estat Islàmic durant el 2014, va augmentar la desconfiança kurda. Aquesta situació va desencadenar els enfrontaments més violents des de l’inici de la treva, que molta gent veu com un punt d’inflexió durant el diàleg.

El govern turc, que dóna suport a diferents grups armats que lluiten contra el règim, ha quedat descol·locat amb la intervenció russa, que ha permès que el govern de Baixar al-Assad recuperés terreny. Gairebé des de l’inici del conflicte, el règim sirià manté una política de no agressió amb les milícies kurdes de l’YPD. Durant les últimes setmanes, s’han ampliat les veus governamentals turques que demanen una intervenció militar a Síria per temor que l’autonomia guanyada militarment per la comunitat kurda a Síria sigui un mirall per a la població kurda de Turquia.

És en aquest context que les esperances creades durant el procés de diàleg s’han esvaït. L’exèrcit turc ha començat a bombardejar les posicions kurdes a Síria després dels avenços duts a terme les darreres dues setmanes.“Penso que gran part de la societat turca esperava la fi de la violència i els kurds veien la possibilitat de recuperar llibertats i drets”, conclou Günes. “Sí que es van construir ponts entre les comunitats, però potser no eren vertaders. Quan parlen les armes, quan hi ha violència i morts, les persones comencen a pensar diferent i el treball previ se’n va en orris”

 

 

Mostra'l en portada

Noticies relacionades: