El TC suspèn la consulta sobre les prospeccions a l’arxipèlag canari

11/11/2014

El dimarts 4 de novembre, el ple del Tribunal Constitucional (TC) va suspendre, per unanimitat, la consulta que el govern de les Canàries havia convocat pel 23 de novembre sobre les prospeccions d’hidrocarburs que vol dur a terme un consorci empresarial –liderat per Repsol i amb la participació de RWE i Woodside– a les costes de l’arxipèlag. D’aquesta manera, el tribunal espanyol valida la tesi del govern central, que va interposar un recurs contra la votació perquè va considerar que envaïa les competències de l’Estat.

La suspensió és provisional i el tribunal haurà de decidir, abans d’un període cinc mesos, si la perllonga o l’aixeca. El govern autonòmic, en mans del partit nacionalista de centredreta Coalició Canària, considera “plenament constitucional” el marc normatiu de la consulta i la pregunta directa que volen formular a la ciutadania: Vostè creu que les Canàries han de canviar el seu model mediambiental i turístic per les prospeccions de gas o petroli? Tanmateix, l’executiu de Mariano Rajoy –que ha autoritzat les prospeccions– sosté que la política energètica és una competència exclusiva de l’Estat.

El conflicte es remunta al mes de març de 2012, quan el govern espanyol va aprovar l’inici de les operacions petrolieres a l’oceà Atlàntic, davant les Canàries. La zona de perforació prevista es troba a tan sols deu quilòmetres de les principals platges de l’illa de Fuerteventura i a divuit quilòmetres de l’illa de Lanzarote, totes dues àrees declarades Reserva de la Biosfera per les Nacions Unides. Està previst que es perfori el subsòl marí a una profunditat d’entre 3.500 i 6.500 metres. Aquest fons té una intensa activitat sísmica i el projecte de Repsol incrementaria el grau de risc sísmic, a més de posar en perill la qualitat d’una aigua de mar que, un cop potabilitzada, abasteix l’arxipèlag.

L’oposició sospita que les perforacions poden començar abans que els tribunals les aturin temporalment

El govern autonòmic i els governs de les illes de Lanzarote i Fuerteventura s’han oposat al projecte en major o menor mesura, però ha estat la mobilització popular la que ha liderat l’oposició a les prospeccions. Aquest moviment ciutadà aplega més de trenta col·lectius socials i es planteja l’opció de convocar una consulta alternativa, tot i que l’executiu canari ha afirmat que manté la seva decisió de fer una consulta popular malgrat el veto judicial.

Si es produís una suspensió cautelar de les prospeccions per part dels tribunals, aquesta arribaria abans d’acabar el mes de novembre. Mentrestant, el subsecretari del Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme, Enrique Hernández Bento, ha afirmat que els sondejos de Repsol s’iniciaran també a finals d’aquest mes, quan el vaixell que es desplaçarà des d’Angola fins a les canàries per dur-les a terme conclogui la seva activitat a l’Àfrica. Tanmateix, el moviment d’oposició a les prospeccions ha anunciat que està previst que el vaixell de Repsol arribi el dimarts dia 11 i comenci la seva activitat el dissabte següent. Si res no ho evita, romandrà cent dies treballant davant les costes de Fuerteventura, una activitat que provocaria uns efectes irreversibles.

Mostra'l en portada

Noticies relacionades: