Llibertats

La tercera nit de protestes en defensa del Banc Expropiat reuneix més de 2.400 persones

El barri de Gràcia acull la mobilització més multitudinària des que l'espai autogestionat va ser desallotjat, dilluns passat
Un helicòpter vigilava les manifestants concentrades a plaça de la Revolució
Victor Serri
25/05/2016

Una nit més, i ja en van tres, el Banc Expropiat ha convocat una manifestació de rebuig al desallotjament que es va dur a terme  dilluns passat. La protesta s'ha convocat a les nou del vespre a la plaça de la Revolució de Gràcia, tot i que, prèviament, diverses columnes han marxat des de diferents barris barcelonins. Les columnes han sortit entre les 19:30 i les 20:30 de la plaça del Mercat del Clot, la plaça dels Ocellets del Poble-sec i les estacions de metro de Llucmajor, Maragall, Plaça de Sants, Plaça d'Espanya i Vallcarca.

 

La marxa d'avui ve precedida per dues nits durant les quals s'han produït diversos enfrontaments entre la Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra i les manifestants. Durant les dues nits, 34 persones han resultat ferides de diferent consideració a causa de les càrregues.

Al llarg de la nit, les manifestants s'han anat concentrant a plaça de la Revolució, el punt on ha començat la manifestació / Victor Serri

 

La tercera nit de protestes ha aplegat més de 2.400 persones, moltes més que les dues nits anteriors, però, a diferència d'ahir, a les 21:30, els Mossos d'Esquadra ja havien tallat els accessos al banc, que les manifestants han aconseguit obrir momentàniament. Un quart d'hora més tard, ha arrencat la manifestació pel carrer Torrent de l'Olla. Des del Banc Expropiat, s'ha animat a encerclar els accessos de l'espai autogestionat i la capçalera de la manifestació ha ruixat amb aigua les periodistes tot cridant: "La premsa apunta, la policia dispara". 

Els Mossos, cap a dos quarts d'onze, han amenaçat de carregar i, tot i els crits a la resistència, la manifestació s'ha dispersat i s'han produït algunes càrregues policials. Entre corredisses, s'han destrossat diverses entitats bancàries i els bombers han esbotzat la porta d'un BBVA del carrer Gran de Gràcia que cremava.

Lesions al periodista de la 'Directa' Jesús Rodríguez

 

Les manifestants han aconseguit tornar-se a reunir al voltant del Banc Expropiat, on s'han succeït més càrregues. Vora la plaça de la Revolució, després d'identificar-se com a periodista, Jesús Rodríguez, redactor de la Directa, ha estat agredit per un antidisturbis "de manera intencionada" amb dos cops de porra. L'han atès a l'Hospital Clínic amb un diagnòstic de fractura del dit anular de la mà esquerra i hematoma a la cuixa dreta. El servei d'urgències de l'hospital ha elaborat un informe mèdic judicial per remetre'l al jutjat de guàrdia. Rodríguez ja ha anunciat que presentarà denúncia pels fets. Cinc periodistes més han estat agredits pels efectius dels Mossos d'Esquadra, entre els quals hi havia un altre redactor de la Directa, Roger Suso, que va rebre un cop d'escut al cap mentre feia fotografies, i periodistes de Fotomovimento, S.I. Photojounalism i La Vanguardia.


Cassolada la nit de dijous

El dijous 27 a la nit, un centenar de persones s'han reunit a la plaça de la Revolució per anar fins al Banc, on s'ha penjat una pancarta sota el lema "Veïna no estàs sola, repica la cassola" i han fet sonar cassoles i altres objectes metàlics durant uns 20 minuts. 


A l'inici de la cassolada un càmera de TV3 ha patit agressions per part d'alguns manifestants per gravar imatges de la gent que hi havia a la plaça i per "no informar amb rigor en posar imatges de Sants i no de Gràcia als informatius". La resta de la concentració ha transcorregut sense incidents i de manera pacífica i la cassolada s'ha pogut sentir arreu del barri de Gràcia. Tot això després que s'hagin instal·lat noves plaques metàl·liques per tapiar el Banc Expropiat.

 

 

Continguts relacionatsMostra'l en portada

Notícies relacionades: