Teresa Rebull, la força d’una veu exiliada

Ressenyes
10/01/2017

Mirada sincera, serena i profunda, veu forta, contundent i alhora tendra, Teresa Rebull captivava des del primer instant per l’energia, la passió i la vitalitat que desprenia. Encara als seus 95 anys, portava a les espatlles el pes de l’exili i l’enyor de la terra que l’havia vist néixer. El documental Teresa Rebull, ànima desterrada, escrit i dirigit per Susanna Barranco, és fruit de les trobades que l’autora va mantenir amb l’artista mentre preparaven el que havia de ser el seu últim recital. El projecte es va estroncar amb la mort de Teresa l’abril de 2015.


A partir de les converses mantingudes a la seva casa de Banyuls de la Marenda i el testimoni de persones que la van conèixer de prop ­–Pedro Soler (el seu guitarrista), Lluís Llach o Marina Rossell, a més de la seva germana i els seus dos fills–, la documentalista ens presenta un treball intimista que ens apropa a un personatge extraordinari: la Teresa cantant i pintora, que veu en l’art i la bellesa les eines per canviar el món –coneguda com l’àvia de la Nova Cançó, representa el lligam de la cançó en català a la Catalunya Nord–; i la Teresa activista, militant del POUM, filla de mare i pare anarquistes, orgullosa de formar part d’un poble que va lluitar contra el feixisme.

Malgrat les decepcions de la seva generació i les dures vivències de la guerra i l’exili, Rebull va viure amb la certesa que l’amor ho pot tot. Revolucionària fins als seus últims dies, amb la utopia sempre en ment i amb l’esperança posada en la classe obrera, al documental també reflexiona sobre temes vigents, com la crisi del capitalisme o el procés independentista.

D’aquesta manera, Barranco aixeca el tel de la invisibilitat en la qual, massa sovint, resten les persones exiliades i ens apropa a una figura imprescindible pel seu exemple de compromís i de lluita incansable per les llibertats, alhora que permet donar-la a conèixer a les noves generacions.3

 

DVD
Teresa Rebull, ànima desterrada
Directora i guionista: Susanna Barranco
Durada: 65 minuts

 

Mostra'l en portada

Noticies relacionades:

Les traductores invisibles

dimecres, 11 gener, 2017

El 27 i 28 d’octubre passats va tenir lloc a Barcelona la IV Conferència Internacional de Traducció Audiovisual (CITA 4), on, entre altres actes, s’entregaven els IV Premis ATRAE a les