Terror ‘low cost’ efectiu i atmosfèric

Ressenyes
11/01/2017

Són temps de claustrofília pel cinema de terror. Rodar en espais tancats ja no és solament un desafiament estilístic o una manera d’afrontar les limitacions pressupostàries: també és un model de negoci. La productora Blumhouse, impulsora d’Insidious o The purge, ha canviat el panorama del gènere amb horrors low cost que inspiren gegants de l’entreteniment. Time Warner, per exemple, ha vist un filó en les cases encantades de James Wan (Expediente Warren). El danès André Ovredal (Trollhunter) ha fet la seva proposta amb La autopsia de Jane Doe, una obra marcada per la localització en espais reduïts, l’ús moderat dels efectes especials... i un enfocament allunyat del terror familiar que predomina a les sales comercials.


La pel·lícula comença a l’escenari d’un crim violent en una petita localitat nord-americana. El cos d’una desconeguda, morta sense cap causa aparent, és l’estrany testimoni de la massacre. Desconcertada, la policia espera que una autòpsia faciliti la reconstrucció dels fets. El dipòsit de cadàvers serà l’espai quasi únic de la narració. I els responsables del film ho aprofiten per dotar els seus personatges d’una certa humanitat: un forense vidu, lacònic, entregat al treball, i el seu fill i ajudant, que vol començar una vida nova a la ciutat. El tercer personatge és aquest cos nu, inert, que serà esbudellat.

La narració, on no falten els plànols explícits d’òrgans i vísceres, deriva progressivament cap al conte sobrenatural. Entre anticipacions de la por i ensurts efectius, el film ofereix recursos clàssics (portes que s’obren, foscors on es poden amagar monstres...), mentre que en el rerefons apareix el missatge possible sobre la intolerància que genera violència. Potser algunes coses no encaixen en clau fantàstica, però l’artefacte narratiu, realçat per una concisió afavoridora, facilita que el film pugui resultar tan modest com suggeridor.

 

CINEMA
La autopsia de Jane Doe
Director: André Ovredal
Guionistes: Ian B. Goldberg i Richard Nan
Durada: 86 minuts

 

Mostra'l en portada

Noticies relacionades:

Les traductores invisibles

dimecres, 11 gener, 2017

El 27 i 28 d’octubre passats va tenir lloc a Barcelona la IV Conferència Internacional de Traducció Audiovisual (CITA 4), on, entre altres actes, s’entregaven els IV Premis ATRAE a les