Llibertats

El Tribunal Suprem condemna a tres anys de presó vuit indignades de l'acció Aturem el Parlament

La sentència de l'alt tribunal espanyol no ha estat unànime, i té un vot particular contrari del magistrat Perfecto Andrés. Convoquen una concentració avui a les 20h a plaça Sant Jaume de Bcn
17/03/2015

Redactada amb rapidesa i a puny i lletra del president de la Sala de lo Penal, Manuel Marchena. Així és la sentència del Tribunal Suprem que revoca parcialment les absolucions per l'acció d'Aturem el Parlament el 15 de juny de 2011. Vuit de les indignades inculpades per aquells fets han estat condemnades a tres anys de presó, les altres dotze han quedat absoltes. El jutge Perfecto Andrés havia rebut l'encàrrec inicial de redactar la sentència, però el seu enfoc que apunta a l'absolució de tothom no va agradar a la majoria de la sala i en van forçar un relleu a mans del seu president. L'advocada Eva Labarta, que representa a un dels encausats, assegura contundentment que "estem davant d'una sentència claríssimament política", però és moderadament optimista en relació al seu desenllaç final. "És molt poc habitual que una sentència del Suprem tingui un vot particular i això és molt positiu de cara al recurs que es presentarà davant del Tribunal Constitucional", considera Labarta.

L'ingrés a presó es podria suspendre 

En relació a quan es podrien executar les penes de presó demana cautela: "El Suprem no decideix quan s'empresona ningú, ara la sentència tornarà a l'Audiència Nacional, i serà una sala d'aquest òrgan judicial qui haurà de decidir, però confio que amb la presentació d'un recurs al Constitucional i afegint-hi l'existència del vot particular, l'ingrés a presó de les vuit persones ara condemnades quedi en suspens fins que no hi hagi resolució en ferm del Tribunal Constitucional". Cal recordar que la decisió de recórrer la sentència absolutòria inicial va ser un acord a quatre bandes entre la Fiscalia, Manos Limpias, la Generalitat de Catalunya i el Parlament de Catalunya, amb el vot favorable de CiU, PP, PSC i Ciutadans, i l'abstenció d'ERC. El conseller de la Presidència, Francesc Homs, es va mostrar contundent ara fa un any: "no ens quedarem amb els braços creuats". L'assemblea de suport a les encausades d'Aturem el Parlament ha convocat per avui a les 20h una concentració a la plaça de Sant Jaume de Barcelona. 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: