Drets

La UAB incorpora professorat en situació precària de manera irregular

Ofereix places de 'Tenure Track', que no corresponen a cap tipologia de contractació prevista a la Universitat i que poden agreujar la situació de l'activitat docent
Segons la CGT la UAB no compleix la legislació vigent per a la contractació de les universitats públiques catalanes
Albert Garcia
03/03/2015

El Departament d’Empresa de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) promou un tipus de places per a l'equip docent i investigador que contravenen la seva normativa en matèria de contractació. Així ho ha denunciat la Confederació General del Treball (CGT) a través d'una querella a Inspecció de Treball.

Segons es desprèn de les bases de convocatòria, la Universitat estaria oferint les places anomenades "Tenure Track", que donarien lloc a contractes de tres anys amb reducció de docència amb possibilitats d’estendre per cinc anys més. Un model de contractació que, a parer del sindicat llibertari, tindria per objectiu amortitzar les places i no renovar els contractes del PDI laboral, tot ignorant els procediments establerts en la legislació vigent per a la contractació de les universitats públiques catalanes i els articles 13 i 14 del conveni col·lectiu (DOGC 14/02/2007).

Segons es desprèn de les bases de convocatòria, la Universitat estaria oferint un model de contractació que, a parer del sindicat llibertari, tindria per objectiu amortitzar les places i no renovar els contractes del PDI laboral

A l'inici del curs acadèmic, la CGT va tenir coneixement que des del Departament d'Empresa de la UAB s'enviaven correus electrònics a alguns dels seus membres anunciant-les la celebració de seminaris de “mercat de treball” on, pel que sembla, els aspirants admesos a la convocatòria havien de fer una presentació en forma de seminari.

El desembre passat, una vegada va constatar que el procediment d'“entrevistes de treball” no constava en cap de les bases de contractació, el sindicat va instar als òrgans rectors de la institució a informar del motiu d'aquest model contractual. "No podíem córrer el perill que, sota l’aplicació d’una nova normativa complexa i opaca, que no ha estat acordada amb els representants dels treballadors i que des de molts departaments es pateix com una imposició, s’apliqui una nova retallada al professorat universitari. Retallada que, com ja ve sent habitual, afecta especialment a la renovació generacional del professorat", recrimina el sindicat.

En no rebre cap comunicació, la CGT ha portat a Inspecció de Treball la denúncia per la manera irregular i perniciosa com la UAB utilitza les "Tenure Track" per ampliar de manera irregular el seu equip docent sota condicions que perjudiquen la qualitat del servei públic.

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: