Territori

Un mort hauria presentat una instància a l'Ajuntament de Barcelona per "netejar" l'Hort del Xino

Un dels propietaris del solar, qui es mort des del 2012 segons una esquela apareguda a la premsa, es va adreçar al consistori el passat febrer. Des d'aquell moment, Liven Business SL es fa càrrec de la gestió de l'espai
Estat en el que es van trobar l'espai les membres del col·lectiu després de l'actuació de Liven Business el passat 14 de febrer
20/04/2017

Tot i que un dels propietaris del solar que ocupa l'Hort del Xino és mort des de l'any 2012, segons una esquela apareguda a la premsa, el passat 13 de febrer presentava una instància a l'Ajuntament de Barcelona on delegava la gestió de l'espai en l'empresa Liven Business SL. Només un dia més tard, el passat 14 de febrer, l'hort va ser "arrasat". Tot després d'una notificació d'obertura d'un expedient sancionador per la presència de rates a l'espai col·lectiu del Raval.

L'Ajuntament de Barcelona havia començat els tràmits de l'expedient el 30 de desembre del 2016, motivat per una denúncia presentada pels administradors d'un immoble veí. La propietat del solar de l'Hort del Xino estava des de novembre de 1991 en mans de dues parelles: Arturo Couto Lorenzo i Maria Teresa Otero Balboa, d'una banda, i Josefina Garcia Lorenzo i Juan Sande Couto, de l'altra, segons figura en el registre de la propietat de Barcelona.

Esquela publicada al Diario de Ferrol el 19 de juny de 2013

 


El febrer d'enguany, Juan Manuel Sande Garcia, qui es presentava com "el fill i hereu" d'un dels propietaris, començava a encarregar-se de les gestions amb l'ajuntament. El dia 9 va presentar un escrit d'al·legacions per l'obertura de l'expedient. En ell, afirmava que "la situació del solar s'ha produït per l'entrada de tercers sense cap autorització, que han instal·lat un anomenat 'hort urbà' que tenen abandonat i al qual van ocasionalment, sense netejar, ni tenir cura, entrant sense autorització".  

Tot i que una esquela del 'Diario de Ferrol' el fa mort des del 16 de juny del 2012 l'expedient recull una instància presentada per Juan Sande Couto el passat 13 de febrer

A més, Sande Garcia va comunicar al consistori barceloní "haver contractat els serveis de Liven Bussiness SL per procedir al tancament, neteja i desratització del solar", fet pel qual sol·licitava l'anul·lació de l'expedient. Tot i que Sande Garcia es va presentar com a "hereu" de Juan Sande Couto i que una esquela del Diario de Ferrol el fa mort des del 16 de juny del 2012 -"Juan Sande Couto: la seva dona, Josefina García Lorenzo; Fills, Juan Manuel i José Antonio [...] demanen una oració per la seva ànima"-, l'expedient de l'Ajuntament de Barcelona recull una instància presentada per ell el passat 13 de febrer. El mateix dia, Liven Business informava l'ajuntament que l'endemà es procediria a netejar el solar "per sol·licitud i autorització expressa d'en Juan Sande Couto". El 14 de febrer, Liven Business enviava els operaris que van destrossar l'espai construït per les veïnes en els últims vuit anys.


Liven Business

Hi ha dos cognoms que es repeteixen dins l'entramat corporatiu de Liven Business: Gonzalez i Delgado. El primer que destaca és Sergi González Delgado, notari i apoderat solidari de l'empresa. Sergi González Delgado es va encarregar de signar una acta notarial per la qual, en representació de Maria Rosa González Delgado –també apoderada de la firma– certificava la neteja i desratització del solar, el 28 de febrer.

Segons el document, "Liven Business SL és titular dels drets d'adquisició de la finca, en virtut d'un contracte subscrit amb Juan Sande Couto, Josefina Garcia Lorenzo, Arturo Couto Lorenzo i Maria Teresa Otero Balboa". En cap moment, en l'acta presentada per Liven Business a l'Ajuntament de Barcelona es parla de Juan Manuel Sande Garcia com a propietari, tot i que el registre de la propietat de Barcelona notificava l'herència de la propietat per part de Sande Garcia el 16 de febrer, vuit dies abans de la signatura del document notarial entregat davant l'ajuntament. Suposadament, Liven Business s'hauria fet càrrec de la gestió de l'espai a canvi d'assegurar-se la compra del solar en un futur pròxim mitjançant el contracte mencionat a l'acta notarial.

Fragment de l'acta notarial presentada per Liven Business SL a l'ajuntament on es diu que l'empresa és titular dels drets d'adquisició del solar de Reina Amàlia número 11

 


No és el primer cop que Sergi Gonzalez Delgado es troba amb aquesta mena d'irregularitats. L'octubre del 2011 la secció 14a de l'Audiència de Barcelona va condemnar el notari a pagar 2.450.000 euros, juntament amb l'empresa Sermas SL, a l'empresa Natrolita SL en concepte de danys i perjudicis. La justícia va considerar que el notari i Sermas SL van ometre la informació d'embargament que pesava sobre l'edifici situat al Passeig de Gràcia de Barcelona durant l'operació de venda de l'immoble a Natrolita SL. Tot i els recursos presentats per Gonzalez Delgado, el Tribunal Suprem avalava la condemna de 2.450.000 euros el 14 de febrer de 2014 i l'obligava a pagar les despeses judicials.

A més de la notaria, Sergi Gonzalez Delgado està molt vinculat al FC Barcelona. La seva signatura es pot veure al costat de la de Josep Maria Bartomeu –president del Barça– en la memòria de la fundació del club esportiu de l'any 2015, quan González Delgado era secretari d'aquesta. També es va postular per ser membre de la junta directiva del Barça en la candidatura de Toni Freixa a les eleccions del mateix any.

Fins al passat 5 d'abril, Manuel Balbino Álvarez Pérez era l'administrador de l'empresa. Álvarez Pérez acapara càrrecs a més de 280 empreses i era el testaferro de Josep Maria Crespo

El notari i apoderat de Liven Business no és l'única persona amb un passat reconegut públicament dins de la companyia. Des de l'any 2013 fins al passat 5 d'abril, Manuel Balbino Álvarez Pérez era administrador de l'empresa. Álvarez Pérez acapara càrrecs a més de 280 empreses i era el testaferro de Josep Maria Crespo, germà i soci de negocis de Xavier Crespo, l'exalcalde convergent de Lloret de Mar condemnat a nou anys i mig d'inhabilitació per delictes de prevaricació. Finalment, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va rebaixar la condemna de Crespo a dos anys i mig.

Juntament amb Balbino Álvarez, l'any 2013 va entrar a formar part de Liven Business un altre González Delgado. En aquesta ocasió es tracta d'Óscar. El seu nom és el més important dins de l'empresa "titular dels drets d'adquisició" del solar de Reina Amàlia 11. La seva visió empresarial li ve de família: Óscar González Delgado és fill de Daniel González Fernández, qui està dues generacions per sota de César Rodríguez, fundador d'El Corte Ingés.

El patriarca, Daniel González Fernández va controlar junt amb la seva dona, Josefa Delgado, i els seus fills un 6% de l'accionariat del gegant comercial. La venda d'aquest paquet d'accions els hauria reportat un benefici de 470 milions d'euros l'any 2008, segons una informació publicada per El Mundo. Els González Delgado es van endinsar en el mercat immobiliari, a través de la firma Hemera. Una empresa en la qual exerceix de conseller Óscar González Delgado, qui fins fa dos anys era administrador de Liven Business i actualment apoderat solidari.


Un "oasi" d'interessos

Tot i la irrupció sobtada de Liven Business en la vida de l'Hort del Xino, hi ha més interessos rondant el solar de Reina Amàlia número 11 des del passat desembre. Segons les veïnes, "hi ha més gent preguntant-se pel futur del solar i s'han demanat fins a tres cops el certificat d'aprofitament urbanístic". A més de bufets d'advocats i despatxos d'arquitectes, podria estar-hi interessat Norvet Negotial, un fons que ja controla 10 blocs d'habitatges a la ciutat i que va saltar a l'àmbit mediàtic per contractar la companyia Desokupa per fer fora els inquilins de l'immoble que ocupava el projecte Can Dimoni a la vila de Gràcia.

A més de bufets d'advocats i despatxos d'arquitectes, podria estar-hi interessat Norvet Negotial, un fons que ja controla 10 blocs d'habitatges a la ciutat

Al solar on està l'Hort del Xino hi havia un edifici en estat d'abandonament fins a l'any 2005. Un grup de persones va decidir començar un centre social: Ruina Amàlia. El projecte va funcionar durant dos anys, fins que va ser desallotjat i enderrocat l'any 2007. Aquell any, per primer cop, s'anunciava públicament la venda de l'espai: Finques Forcadell posava un anunci pel solar, de 663 metres quadrats, al portal web Idealista. El preu, 3,3 milions d'euros.

Fins al passat febrer, a l'hort, a més de plantar diferents espècies vegetals, s'havien fet tota mena d'activitats: xarrades, concerts, dinars

 


El solar estaria abandonat, però al juny del 2009, algunes de les persones que van participar de Ruina Amàlia van decidir reocupar el lloc. Començava el projecte de l'Hort del Xino, tal com es coneix actualment. Fins al passat febrer, a l'hort, a més de plantar diferents espècies vegetals, s'havien fet tota mena d'activitats: xarrades, concerts, dinars. L'espai comptava amb bioconstruccions, cuina, forn de llenya, un escenari de pedra... Les persones que hi formen part asseguren que durant els últims vuit anys "els propietaris no han presentat cap queixa, ja que els convenia que nosaltres tinguéssim cura del solar". Segons les membres del projecte, no han rebut "cap notificació de cap procés judicial per ocupar el lloc".

Tot i la pressió que ha sofert l'espai en els últims mesos, des del col·lectiu que impulsa l'Hort del Xino ho tenen clar. En cap moment l'han abandonat i continuen reconstruint-lo i habitant-lo cada cap de setmana. Lluny de fer-se enrere s'han querellat contra la propietat del solar i contra Liven Business SL per delictes de coaccions i danys. També prometen "més accions perquè els quedi clar que l'Hort del Xino és nostre". Faran el que calgui per no deixar assecar el seu "oasi" al mig del Raval.

 

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: