Drets

Un reguitzell de famílies desnonades esperen el pis d’emergència social

Antonio Alcántara / @antalcantara
28/05/2014

Continuen els desnonaments setmanals al barri de Ciutat Meridiana

Al districte barceloní de Nou Barris els desnonaments no s’aturen. Cada setmana n'hi ha i cada setmana els veïns s’organitzen per evitar-los. Filiberto Bravo, de l’Associació de Veïns i Veïnes de Ciutat Meridiana, explica que l’experiència d’aquest any i mig li mostra que “els desnonaments que s’aturen són els que tenen una concentració veïnal a la porta. La resta els fan”. Per a en Fili –com li diuen al seu barri–, alguns casos que ho evidencien són el de la família amb un fill de 18 mesos desnonada a Ciutat Meridiana el 21 de gener passat i sense presència dels Serveis Socials, segons explica, i el de la família amb quatre fills desnonada al barri de Porta el dia 22.

“Les famílies són desnonades diversos cops mentre esperen el pis d’emergència social”, explica Toni Tallada, de l’Associació 500x20. “Quan el desnonament arriba i es queden fora de casa, els Serveis Socials ofereixen tres dies en una pensió i un magatzem”, cosa que, segons ell, no és solució. Un parell d'exemples que expliquen el que diu Tallada són el cas de Rachida i els seus dos fills al barri de Verdum; i el de l’Evelyn, la seva parella i la seva filla de dos anys al barri de Ciutat Meridiana. El desnonament de la Rachida va ser aturat dos cops, el 10 de gener i el 3 de març. El de l’Evelyn es va aturar el 3 de març i el 21 de maig.

En els dos casos, l’Ajuntament ha informat de la situació a través de Josep Centeno, responsable, segons el veïnat, de la situació d’emergència habitacional. “Les famílies es troben a la taula d’emergència social en l’espera d’una solució”, explica Salva Torres, de l’Associació de Veïns de Porta; “la realitat”, continua, “és que el pis d’emergència social no arriba i els desnonen diversos cops”.

Els veïns del districte aturen en un matí dos nous desnonaments

Una setmana més, i ja porten tot l'any amb aquest ritme, dimarts passat el veïnat s’havia organitzat per aturar dos nous desnonaments. El primer, Catalunya Caixa, la propietària del pis volia recuperar-lo. Situat al carrer de Vallcivera, del barri de Ciutat Meridiana, allà hi viuen la Gelsin i els seus dos fills. A primera hora del matí, l’Associació de Veïns del barri era avisada que s’havia aturat. “La família va patir fins a l’últim moment”, diu Manuel Cubero, de l’associació, cosa que provoca, com denuncia, “molta ansietat” a les persones que el pateixen.

L’altre desnonament era el de la família de la Vanessa i el Kamran i els seus fills. Situat al carrer d'Alcúdia al barri de Porta, aquesta família ha viscut quatre desnonaments en aquest mateix pis. Després de molta lluita van aconseguir el compromís municipal d’un pis d’emergència social, però a hores d'ara encara no ha arribat: “Esperem signar el contracte la setmana vinent”, explica el Kamram, “i de seguida marxar d’aquest pis”. El problema, explica clarament emocionat, “és que, mentrestant, no tenim on anar”.

Però aquesta no ha estat l'última ni la primera setmana que aquest barri es troba en aquesta situació. El proper que s’espera és el dilluns 2 de juny, on, de nou, la Lucia i els seus fills s'enfrontaran a un nou desnonament, com el que van aturar el passat 10 d’abril. Com és habitual, l’Ajuntament va informar, a través de Centeno, que entraven a la taula d’emergència social, però també, com és habitual, “encara no ha arribat cap solució habitacional digna”, comenta Salva Torres, “i ja els tornen a desnonar del mateix pis”.