Un relat per a l’esperança

Ressenya
06/09/2017

A Euskal Herria és temps de pau. Una pau que, segons una amiga, ha d’obrir els cors i els records per tal que surtin noves pàgines a la llum. Recoja sus cosas, d’Ander Zurimendi, és un relat literari sobre com és i com ha estat la vida entre reixes d’una gent que ho volia donar tot per un ideal i quasi acaba donant mitja vida.

És un viatge sobre el pas del temps quan aquest temps no passa, quan les persones estan tancades i soles, són maltractades i eliminades. El moment en què surts i no deixen ni que t’acomiadis dels companys i quan, en trepitjar el carrer, apareix la temença de l’assetjament. Però també l’instant del retrobament amb la família i els amics, on es barreja el plor i l’alegria, conscient que totes les coses, sobretot les més petites, han canviat.

El relat d’aquestes persones, que van veure prorrogat el seu empresonament arran de l’anomenada doctrina Parot, estremeix en mostrar un sistema jurídic i penitenciari que s’acarnissa amb la gent condemnada fruit d’un conflicte polític en un territori.

El càstig, l’aïllament, la restricció d’hores de pati –amb les conseqüències de pèrdua de salut– i el sacrifici que han de fer les famílies a causa de la dispersió ens mostren el concepte d’una llei entesa com a eina per ferir i fer patir les persones. Aquesta és l’altra mirada –més enllà de la veritat oficial– que pretén donar a conèixer el llibre de Zurimendi, prologat per Arnaldo Otegi i que compta amb l’aportació de les advocades Laia Serra i Carla Vall i l’epíleg del pres de Vallecas Alfon.

Quan els presos que es van beneficiar per la derogació de la doctrina Parot van ser alliberats el novembre de 2013, set anys després d’aprovar la mesura, moltes famílies i amistats van organitzar el tradicional Ongietorri (benvinguda) als pobles d’Euskal Herria amb l’objectiu d’enfortir l’aposta per la pau i la convivència. L’autor ens parla sobre aquest desig, l’esperança d’un poble de tenir un futur molt millor.
 LLIBRE
Recoja sus cosas
Autor: Ander Zurimendi
Edita: Pol·len Edicions, 2017
Pàgines: 190


Article publicat al número 437 de la 'Directa'
 

Mostra'l en portada

Noticies relacionades: