Llibertats

Una activista de Barcelona localitza un dispositiu de rastreig GPS amagat al parafang del seu cotxe

Ara fa tres setmanes el seu vehicle va ser retingut per agents del Cos Nacional de Policia, durant una hora i mitja, al peatge de La Jonquera. Nodo 50 ha analitzat el contingut del dispositiu
El dispositiu de rastreig estava format per dos aparells electrònics
05/03/2015

Sorpresa i estupefacció és el que sent una activista de 37 anys de Barcelona després de descobrir aquest dimecres 4 de març al vespre que rere el parafang davanter del seu vehicle –un Opel Astra blanc– s'hi amagava un dispositiu de rastreig GPS/GSM. La noia va retirar l'aparell, que estava enganxat amb cinta adhesiva i ha posat el cas en coneixement del seu advocat. A hores d'ara no pot aportar proves taxatives de l'origen del dispositiu, però durant el mes de febrer es van produir dos incidents relacionats amb el seu vehicle que podrien tenir-hi una relació directa. Arturo Campos, especialista en tecnologia de Nodo50, ha analitzat els seus components i ha conclòs que "no es tracta d'un aparell d'última generació", però que estava de tal manera instal·lat amb l'objectiu de dificultar conèixer l'ús i origen dels seus components. "Es tracta d'un disseny específicament adaptat i venut per al rastreig no oficial de vehicles", conclou Campos.

Incidents sospitosos
El 8 de febrer, després de creuar la frontera francesa, una patrulla d'agents del Cos Nacional de Policia (CNP) la va aturar al peatge de La Jonquera. “Em van dir que es tractava d'un escorcoll rutinari, però va ser molt estrany perquè durant una hora i mitja el vehicle va estar fora del meu camp visual, un agent se'l va endur i després me'l van tornar”, afirma sense arribar a comprendre el perquè d'aquella actuació policial.

El dispositiu estava format per dos aparells electrònics


“Em van dir que es tractava d'un escorcoll rutinari, però va ser molt estrany perquè durant una hora i mitja el vehicle va estar fora del meu camp visual”


L'1 de març, a la ciutat de València, on s'hi va desplaçar per participar en el Circumvention Tech Festival, es va produir el segon incident. Només aparcar i quan estava descarregant les seves pertinences van aparèixer agents, també del CNP, que li van demanar la identificació a ella i a les persones que l'acompanyaven. La noia destaca que mentre les identificaven “els policies es van posar al voltant del cotxe”. “Els dos incidents en un interval de temps de tres setmanes em van fer aixecar sospites i va ser quan vaig decidir inspeccionar el cotxe”, conclou amb un to de certa indignació. L'activista ha manifestat que serà després de consensuar-ho amb el seu advocat quan decidirà quines passes donar a partir d'ara.

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: