Una empresa amb llarga trajectòria a l’apartheid israelià

El mur de separació ha servit per confiscar territori a Cisjordània, ha expulsat milers de persones de casa seva i ha deixat una gran quantitat de població palestina sense mitjans de vida
22/02/2017

L’existència del mur de separació entre l’Estat d’Israel i els territoris ocupats de Palestina no es pot entendre sense la contribució de Magal S3, una empresa que ha crescut gràcies al negoci de l’ocupació. Al voltant del 15% dels guanys de la companyia provenen directament del Ministeri de Defensa israelià. A hores d’ara, més enllà del proveïment de sistemes per la detecció d’intrusions al llarg del mur de separació, Magal també proporciona sistemes de seguretat perimetral a Ariel, Alfei Mensashe, Karnei Shomron, Shilo, Geva Binyamin, Tzofim, Shaked o Giva’at Ze’ev, alguns dels assentaments il·legals que Israel ha construït a Cisjordània.

El mur de confiscació de Palestina envolta completament el municipi de Qalquilia, a Cisjordània
/ ANNE PAQ (ACTIVESTILLS)

 

El 2002, Ariel Sharon –primer ministre israelià de l’època– va ordenar la construcció del mur de separació sota l’argument que era una mesura per protegir la població d’Israel dels atacs palestins. Tanmateix, segons les organitzacions que lluiten sobre el terreny contra les polítiques d’apartheid israelianes com Stop The Wall, Who Profits o B’Tselem, la creació del mur de divisió ha servit al govern d’Israel com a estratègia per confiscar territori. Tal com es constata a l’informe de l’ODHE, almenys el 85% del perímetre de mur construït supera les línies de frontera establertes el 1967 i confisca una bona part de terres palestines.
 

L’impacte del mur sobre la població palestina

“Un 12% dels palestins de Cisjordània viu en una zona militar tancada a la vall del Jordà, rodejada pel mur a tres o quatre costats o bé aïllada entre aquest i la línia verda”, expliquen des de Stop The Wall, una plataforma que forma part de la Campanya Popular Palestina contra el Mur de l’Apartheid. “La gent viu en condicions cada cop més dures i pateix la pèrdua de terres, de llibertat de moviments i de mitjans de subsistència. També hi ha moltes persones que s’enfronten a l’expulsió”, denuncien des de l’organització contrària a l’ocupació de Palestina.

“La gent viu en condicions cada cop més dures i pateix la pèrdua de terres, de llibertat de moviments i de mitjans de subsistència”, denuncien les habitants de la zona afectada

“Amb el mur, les terres de molts pobles estan confiscades, la gent ha perdut l’accés als cultius d’oliveres i moltes persones s’han quedat sense feina o recursos de vida”, comenta l’activista palestí Mohammed Khatib. “A l’àrea situada prop del mur del costat palestí, ningú no s’hi pot fer un habitatge, moltes de les nostres terres han estat preses pels colons i, a hores d’ara, s’hi estan construint nous assentaments”, afegeix Khatib, membre dels Comitès de Coordinació de Lluita Popular (PSCC en les seves sigles en anglès), un conjunt de grups que combaten les iniciatives colonitzadores d’Israel i la imposició del mur des dels pobles afectats per la seva construcció.

El 2004, la Cort Internacional de Justícia de l’Haia va declarar que el mur de separació era il·legal perquè l’objectiu de la construcció era la confiscació de territoris palestins. El 2007, el Tribunal Suprem de Justícia d’Israel també va ordenar el desmantellament d’un tram d’1,7 quilòmetres de mur que passa per la població de Bil’in. “Vam fer que canviés la ruta del mur i que ens retornessin uns quants territoris després d’anys de resistència, però l’exèrcit encara utilitza la violència en contra nostra i no ens permet treballar la terra lliurement”, lamenta Mohammed Khatib.

 

Mostra'l en portada

Noticies relacionades: