Economia

Una treballadora subcontractada de Telefónica cobra un salari 706 cops inferior al de César Alierta

Els membres del consell d'administració de la multinacional, que van aprovar un ERO que afectava 6.830 treballadores en el periode 2011-2013, es van apujar un 20% el sou l'any passat
Infografia: Anna Torner
30/04/2015

Després d’Iñaki Urdangarín, Telefónica va fitxar Rodrigo Rato. El dos van formar part de la companyia mentre estaven imputats per diversos delictes econòmics. Però pel consell d’administració de la multinacional de telecomunicacions han circulat moltes altres figures destacades de la política estatal, com Narcís Serra, exvicepresident del Govern de Felipe González i exministre de Defensa; l’expresident de la Generalitat valenciana i exministre de Treball Eduardo Zaplana, l’exsecretari general de les Joventuts Socialistes Javier de Paz, o Manuel Pizarro, exdiputat al Congrés pel PP i expresident d’Endesa. El 2013, responent a les crítiques d’alguns accionistes sobre salaris dels directius i les indemnitzacions dels consellers, l’actual president de l’empresa César Alierta va defensar-los al·legant que “són els millors executius del món i no es tan fàcil ser-ho”.

El 2013 l’actual president de l’empresa César Alierta va defensar els sous dels directius al·legant que “són els millors executius del món i no es tan fàcil ser-ho”

Mentre les treballadores subcontractades o autònomes de la companyia treballen en condicions d’explotació, “els millors executius el món” perceben elevades retribucions com a membres del consell d’administració. Una treballadora d’una subcontracta cobra uns 790 euros bruts al mes, 706 vegades menys que el president de Telefónica, que en percep 6,7 anuals (558.000 mensuals). Però l’abisme salarial s’eixampla pel que fa a treballadores autònomes. Segons les mateixes, estan cobrant entre 700 i 800 euros mensuals, que es converteixen en uns 400 euros perquè han de sufragar-se despeses de seguretat social, impostos, vehicle i benzina, entre altres. En aquest cas, l’esquerda salarial amb César Alierta es multiplica per 1.396.

Malgrat l’estratègia d’aprimar la plantilla fixa que s’evidencia en l’ERO del període 2011-2013, que va afectar 6.830 treballadores, el consell d’administració es va apujar el sou. Tal i com consta en l’informe anual remès per Telefónica al Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), el president Alierta va cobrar un 16% més (6,7 milions d’euros) el 2014 respecte l’any anterior. Una dinàmica que és extensible al conjunt del consell, que es va incrementar el ingressos en prop d’un 20% de mitjana.

Infografia: Anna Torner

 

Les cares de la companyia

Darrere l’empresa Telefónica hi ha el president César Alierta, que alhora és patró de la Fundació Bancària La Caixa i conseller a d’altres empreses cotitzades, però també dos vicepresidents, 15 consellers, un secretari i una vicesecretària. A la vicepresidència destaca Isidré Fainé, president de CaixaBank, però també vicepresident d’Abertis Infraestructures i Repsol, entre altres càrrecs empresarials. Fainé comparteix càrrec amb José María Abril Pérez, que alhora és Director general de l’Àrea de Presidència del BBVA, i Júlio Linares López, Patró de la Fundació Mobile World Capital Barcelona.

Entre els consellers més ben remunerats, hi ha José María Álvarez-Pallete López, que va cobrar 5,5 milions el 2014

Entre els consellers més ben remunerats, hi ha José María Álvarez-Pallete López, que desenvolupa diversos càrrecs a l’empresa i va cobrar 5,5 milions el 2014, i Eva Castillo Sanz, que va rebre 5,7 milions, en gran part, en concepte d’indemnització per cessar com a presidenta de Telefónica Europa i de la liquidació de la seva participació. Per tant, després del president, Castillo Sanz va ser la directiva millor pagada el 2014. En general, gran part dels membres del consell d’administració tenen càrrecs a d’altres empreses destacades del sector energètic, d’infraestructures i bancari.

A banda de Fainé, Carlos Colomer Casellas i Luiz Fernando Furlán (ex ministre d'Indústria del govern brasiler de Lula Da Silva) també són consellers de Telefónica i d’Abertis. I en el consell de la primera hi trobem fins i tot Antonio Massanell Lavilla, conseller de la Sareb i Pablo Isla Álvarez Tejera, que presideix Inditex. El duc de Palma, Iñaki Urdangarín (que va ser conseller de Telefónica Internacional i president de la Comissió d'Assuptes Públics per a Llatinoamèrica i els Estats Units de la companyia entre el 2006 i el 2013) no és l’unic vincle de Telefónica amb la monarquia; l’actual conseller José Fernando de Almansa Moreno-Barreda és també conseller privat de Joan Carles I.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: