Expressions

Uns Premis Octubre entre Sueca i Rússia

Vicent Pallarés, Margarida Castellano, Manuel Molins i Carles Camps han rebut els guardons amb el taló de fons del 25è aniversari de la mort de l'escriptor Joan Fuster i la Revolució d'Octubre russa
Manuel Molins, Carles Camps, Margarida Castellano i Vicent Pallarés, d'esquerra a dreta
Lluïso Llorens
30/10/2017

Un any més -i ja en van 46- s’ha celebrat la Nit dels Premis Octubre. Fou dissabte, a l’Hotel Astoria Palace de València. Són uns certàmens literaris organitzats des del 1973 per Edicions 3 i 4, l’editorial valenciana creada el 1968 per Eliseu Climent. 

Enguany, el 25é aniversari de la mort de l'escriptor de Sueca Joan Fuster i el centenari de la Revolució russa servien com a teló de fons dels guardons. Per això, durant la setmana passada van tindre lloc tot un seguit d’activitats commemoratives d’ambdues efemèrides i durant la gala de lliurament dels premis, foren contínues les referències als dos esdeveniments històrics. Es van llegir fragments de textos relacionats amb la Revolució russa i va sonar una cançó popular de la revolució d'octubre.

Són uns certàmens literaris organitzats des del 1973 per Edicions 3 i 4, creada per Eliseu Climent. La cerimònia s’iniciava amb un recordatori a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart

Inevitablement, la nit va estar marcada per l'actualitat política de les últimes setmanes. Així, la cerimònia s’iniciava amb un recordatori a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, líders de l’ANC i Òmnium, respectivament, als que es dedicava la vetllada.

El sopar, on assistiren diverses personalitats de la política i la cultura valenciana, va estar amenitzat per diferents espectacles i actuacions: Màrius Serra amb els seus “Enigmàrius”, els xiquets i xiquetes de l’escola la Masia recitant aforismes fusterians o el cantautor valencià Rafel Arnal, entre d'altres.  

Pel que fa al lliurament de premis, es dividien entre la narrativa, l’assaig, la poesia i el teatre. El primer, Premi Andròmina de Narrativa, va ser atorgat a l’escriptor de Suera Vicent Pallarés Porcar per la novel·la Les llàgrimes d’Orfeu. Al llarg de l'obra, l’autor recorre la vida del gran guitarrista valencià Francesc d’Assís Tàrrega des dels ulls dels seus familiars més propers, que veritablement patiran les conseqüències del fet que el seu ésser estimat esdevinga un geni de la música. 

El cantautor valencià Rafel Arnal / Lluïso LlorensEl Premi Joan Fuster d’Assaig es va concedir a la torrentina Margarida Castellano per la seua obra Passats i presents d'allà i d'ací: memòria, identitat i jo autobiogràfic en la narrativa en català de dones immigrants, obra valorada com a innovadora i totalment actual pel jurat. Castellano traça un recorregut per la vida de quatre dones d’identitat híbrida, al ser immigrades i haver adoptat el català com a llengua d’expressió, intentant posar el focus sobre la nova mirada que les nostres societats multiculturals estan rebent.

En tercer lloc, el Premi Capellà de Teatre, recuperat després d’uns anys d’absència, va ser per al dramaturg valencià Manuel Molins per la peça Ratzinger Papa 265 (els àngels de Sodoma), la qual suposa una denúncia del món vaticà mitjançant el recorregut per distintes qüestions morals que afecten l’església, com l’homofòbia o la corrupció econòmica. A més a més, el rebuig d’aquells que no encarnen allò establert també hi apareix, i l'autor remarca les declaracions de l’arquebisbe de València Antonio Cañizares amb què criticava i alertava sobre l’arribada d’immigrants i persones refugiades.

El Premi Joan Fuster d’Assaig es va concedir a la torrentina Margarida Castellano per la seua obra Passats i presents d’allà i d’ací. Memòria, autobiografia i jo, obra valorada com a innovadora i totalment actual pel jurat

Per últim, el Premi Vicent Andrés Estellés de Poesia, fou atorgat al poeta de Cerveró Carles Camps Mundó per l’obra El rastre d’uns escrits, un conjunt de poemes dividits en cinc apartats que tracten fets com la memòria familiar, el llenguatge, l’amor, etc., i on “té lloc una riquesa formal fusionant allò més quotidià amb allò més mític”, segons el propi jurat.

En definitiva, uns Premis que en aquesta edició han rebut un total de 149 originals i que continuen guanyant referencialitat i presència a l’hora de propulsar diferents obres del nostre món cultural. 

 

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: