Impressions

La vaga de demà és poble, no política

07/03/2018

Passa amb les revoltes el mateix que amb la cultura: que tot el que triomfa i perdura en el temps perd la seva condició de popular per convertir-se en política. I si això passa és degut sempre a l’ambició del poder per controlar el que és del poble.

Sempre que em trobo escrivint afirmacions tan contundents fetes a base de termes –poble, poder- tan inabastables, penso que corro un risc molt elevat de quedar com una cretina, com una indocumentada. Perquè segurament sobre aquest tema hi ha tractats de sociologia, tesis, assaigs més documentats i infinitament més bastits amb què, qualsevol que hagi llegit només una mica més que jo, em podria fer callar la boca.

Som dones. Votem, netegem, treballem, eduquem nens, cuidem iaios, cuidem néts, cuinem, aguantem dèries de paios que es pensen que som allà per fer bonic, per fer-los feliços, per respondre que sí, per empassar-nos que ells ens diguin

Aquest sentiment em passa però quan vaig al concret, al quotidià. O sigui, que som-hi: si penso en la queli que ara mateix (són les deu de la nit) es posa la bata a ca seva i es fica a la butxaca la T-10 per començar la ruta que aquesta nit la portarà d’oficina en oficina per passar l’aspirador, netejar el lavabo i els vidres i treure la pols, per acabar retirant-se a les sis del matí després de deixar-ho tot com si ella mai no hagués passat per allà, arribar a casa, despertar els nens, portar-los a l’escola i tornar de nou a ca seva per, abans de posar-se a dormir, enfundar-se de nou els guants per repassar també aspirador, lavabo i pols i, llavors sí, ficar-se al llit una estona abans no hagi de tornar a l’escola a recollir els nens i tornar a començar; ara, dic, si penso tot això, quan sento alguns que en sa vida ha tingut uns horaris semblants i que, si un dia els han tingut, han cobrat per cada hora del seu temps que no han passat tocant-se els nassos tres-centes vegades més que ella i que tantes com ella, dir que la vaga de demà 8 de març no s’hauria de fer perquè és una vaga política, convocada per aquests i per aquests altres que no són ells, i que s’hi reivindicaran temes que no toquen, us juro que com a poble, agafaria el poder, agafaria el pal del fregall i els hi entaforaria l’acta de la reunió en la qual van decidir que aquesta era la postura del seu partit davant la vaga feminista de demà pel bell mig del forat del cul. Ben amunt.

Som dones. Votem, netegem, treballem, eduquem nens, cuidem iaios, cuidem néts, cuinem, aguantem dèries de paios que es pensen que som allà per fer bonic, per fer-los feliços, per respondre que sí, per empassar-nos que ells ens diguin que no i que després comentin amb els seus amics que anem desesperades, que som fàcils. Estudiem, tornem a treballar per, en el moment d’excel·lir, haver de tornar a casa per parir, o potser decidim que no ho farem, que ho facin altres, que ja estem bé treballant fora, que volem triomfar, i ho fem, i llavors aguantem que ens diguin que alguna cosa ens haurem fet per haver arribat on som o que som poc femenines, dames de ferro, o que anem mal follades o que estem soles, soles, soles.

S’ho estan fent, des del poder, per adjudicar-se el triomf o el fracàs de demà. I no. Tant una cosa com l’altra ha de ser només nostra, de les dones

I arriba el dia de dir: “un moment. Prou. Parem. Protestem per tot això”. I arriba també algú, una dona a sobre, que ens diu que no, que això ens divideix, que ens separa. Que ens separa de què?, pregunto jo. De què ens separa demanar els nostres drets? Què ens està dient aquesta tia? Que si la vaga de demà fracassa, és un triomf per al seu partit? Què vol dir? Que ens hem de quedar a casa i que les coses s’han de lluitar d’una altra manera? Suggereix que ella mateixa, reunida de nou amb aquells que han decidit que la postura del seu partit davant la vaga és mirar de desactivar-la, serà qui s’ocupi de guiar-nos cap a la igualtat? Disculpeu però, puc desconfiar de tot això?

S’ho estan fent, des del poder, per adjudicar-se el triomf o el fracàs de demà. I no. Tant una cosa com l’altra ha de ser només nostra, de les dones; perquè ningú, només nosaltres, ens traurà d’aquí; perquè porten anys i anys i anys demostrant-nos que ells no ho faran. I perquè nosaltres, les ties, som el poble. I això és una cosa del poble, no seva.
 

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: