Drets

Vaguistes de Telefónica: tretze dies de resistència

Es presenta la campanya '1 euro, 1 estudiant', impulsada per alumnes de la UB Raval amb l'objectiu de recaptar fons per a la caixa de resistència de les vaguistes mobilitzades
La manifestació va recórrer el Portal de l'Ángel als crits de "Movistar esclavitza", "Tallarem totes les comunicacions" i "Aquesta és la lluita de la classe obrera"
Gorka Leiza
21/04/2015

La plantilla de treballadores del servei tècnic de Telefònica va tornar ahir a sortir al carrer a Barcelona, en la que ja és la tretzena jornada de vaga indefinida. Unes 300 persones van començar de bon matí la jornada de mobilització, amb un tall de la Diagonal a l'alçada de la plaça de Francesc Macià. Les persones subcontractades i en règim autònom exigeixen que es derogui el nou contracte mercantil i que millorin les seves condicions laborals.

A la tarda va tenir lloc la manifestació de la campanya #ResistènciaMovistar, que s'havia convocat a portal de l'Àngel a les set. Les manifestants, més de 300, eren majoritàriament treballadores de Telefónica-Movistar o d'empreses contractades i subcontractades com Cotronic, Elecnor o Abentel, però també hi havia moltes estudiants. Van arribar a les 2/4 de 9 a la plaça Sant Jaume als crits de "Movistar esclavitza", "Tallarem totes les comunicacions" i "Aquesta és la lluita de la classe obrera".

Un cop a la plaça, va començar parlant un treballador d'una subcontractada d'una contractada, el darrer esglaó de la piràmide de l'estructura de la multinacional, que va exigir que Telefónica els escolti. "Volem treballar i no ens escolten. La lluita pot ser llarga però no abandonarem. Pel nostre futur", va afirmar. Tot seguit, Francesc Queralt, treballador del comitè d'empresa de Telefónica, va animar les treballadores a què "incrementessin els piquets i informessin a tothom"."S'ha d'apujar el nivell de la vaga, hem d'impedir que obrin les centrals", afirmava Queralt.

Un exvaguista de Panrico va donar suport als mobilitzats de Telefónica-Movistar amb un parlament a la plaça de Sant Jaume. / Gorka LeizaEls vaguistes van apostar per aguantar, i per això van demanar diversos cops col·laboració per la caixa de resistència. "Tenim diners provinents fonamentalment dels moviments socials. El problema és que som de col·lectius i empreses diverses i tenim necessitats diferents, però es repartirà de la millor manera possible", afirma Javier Marco, treballador en vaga de Cotronic –una de les empreses subcontractades per Telefónica- i membre del comitè de vaga estatal. "Hem d'incrementar el grau de mobilització. Hem de ser capaços d'aconseguir que se sumin a la vaga les treballadores que no ho han fet per por o pressions de l'empresa. Telefónica amenaça amb acomiadaments o -amb l'ajuda de UGT i CCOO- afirmant que la vaga indefinida és il·legal. Això ho ha de dir un jutge, no el delegat d'una empresa", denuncia Marco.


Grans sindicats i mitjans, d'esquena

La desconfiança cap als sindicats majoritaris va ser també un dels punts que va destacar un treballador de Panrico, empresa que va estar gairebé 8 mesos en vaga, el qual va prendre la paraula per expressar tota la seva solidaritat a les companyes de Telefónica. "Nosaltres vam fallar per la traició dels grans sindicats i la manca de suport del govern. Seguiu amb la vaga!", va dir encoratjant-los. Per ara, els sindicats CGT, Co.Bas i En Construcció recolzen la vaga indefinida a Catalunya. A Madrid, on va iniciar-se la protesta, també ho ha fet el sindicat AST. Ja fa 24 dies que dura la vaga. "Hi ha 32 províncies espanyoles on les treballadores estan fent vaga indefinida. Tot i que ens tapen les dades i és difícil saber-ho, el seguiment global és de més del 70%", assegura Aitzol Ruiz de Azúa, membre del comitè de vaga estatal. "Un dels grans problemes que tenim és el de trencar la barrera dels grans mitjans de comunicació. Telefónica està intentant silenciar-nos i, a més, no vol seure a negociar amb nosaltres, només amb els grans sindicats", afegeix Ruiz de Azúa. CCOO i UGT han convocat vaga només per dimecres i dijous.


1 euro, 1 estudiant

La manifestació va finalitzar amb la intervenció de l'estudiant Verónica Landa, que va anunciar
el rellançament a la UB Raval la campanya "1 euro, 1 estudiant", per recollir fons per a la caixa de resistència de les treballadores. "Les estudiants ens hauríem d'apropar a conflictes laborals com aquest i fer-los costat", diu Landa. "La idea és que s'impulsi un comitè de solidaritat d'estudiants amb les treballadores de Movistar, per tal de poder recaptar diners de forma regular per a sufragar la vaga i que això s'estengui a altres universitats de Barcelona ", afegeix la jove. La campanya s'ha presentat aquest matí.

Dijous 23 d'abril s'ha programat una manifestació a Madrid de totes les treballadores del grup de telecomunicacions en vaga indefinida provinents d'arreu de l'Estat. La "revolució de les escales" continua endavant.

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: