Valeo no es tanca

La plantilla de la planta de Martorelles, en vaga indefinida des del mes de juliol, acampa a les portes de la fàbrica per fer front a la intenció de la multinacional francesa de traslladar la producció a Saragossa
20/10/2015

Demetrio Bermejo, delegat al comitè d’empresa de Valeo-Climatització per la CGT, ens ve a rebre a l’estació de rodalies de Mollet-Sant Fost i ens porta en cotxe al petit poble de campanya que les treballadores han muntat al carrer de Ca Fenosa, davant de la fàbrica on la majoria han treballat més de vint anys. Pel camí, en Deme ens explica com va començar la cosa: “El 23 de juliol d’enguany, alts directius de Valeo van venir a comunicar-nos que la intenció de l’empresa era traslladar la producció i la plantilla de Martorelles a Saragossa, un procés que acabaria l’1 de gener de 2016 amb el tancament de la planta del Vallès, que dóna feina a 257 persones. Tots els treballadors vam parar immediatament en saber la notícia, vam fer assemblea i, l’endemà, vam convocar una vaga indefinida. El 29 vam muntar el campament a les portes de la fàbrica; des de llavors, no hi treballa ningú”.

Segons Demetrio Bermejo, de la CGT, Valeo “no té problemes econòmics: el primer semestre de 2015, va obtenir un 34% més de beneficis que l’any anterior”

La plantilla no veu raons objectives per al trasllat. “Valeo no té problemes econòmics: el primer semestre de 2015, va obtenir uns beneficis del 34% més que l’any anterior. Tampoc sembla que la decisió tingui cap sentit en l’aspecte logístic, ja que la majoria de la producció va destinada a les plantes de Seat (54%) i Nissan (18%), ubicades a menys de 30 quilòmetres de distància. Pel que fa a la productivitat, la planta de Martorelles es considera una de les més eficients del grup, mentre que la de Saragossa se situa a la cua del rànquing”, ens explica Bermejo. D’altra banda, el personal i l’empresa estan subjectes a una sèrie de plans industrials signats amb la mediació de la Generalitat. El darrer acord, que data de l’any passat, obliga Valeo a mantenir la producció que es ven a Seat i Nissan a Martorelles fins al 2019. Per al comitè d’empresa: “És evident que l’empresa pretén incomplir uns acords que ja ens van costar drets laborals en el seu moment”.

Les tanques de la fàbrica de Martorelles plenes de samarretes  / Marc Rude
 

“Aquí, a Catalunya, hi havia hagut fins a cinc plantes de Valeo –Olesa, Sant Esteve Sesrovires, Santa Perpètua i Cornellà. Ara, només queda aquesta”, recorda Manuel Zamora, president del comitè d’empresa per CCOO, que fa 28 anys que treballa a Valeo. “La fàbrica de Martorelles funciona, com a mínim, des dels anys 60. Ha tingut diversos noms. Des del 89, vam ser Valeo-Tèrmic i, des del 94, som Valeo-Climatització. Actualment, fabriquem sobretot aparells d’aire condicionat per a vehicles i també algunes altres peces com el ventilador dels motors”, explica Bermejo. “Des del juliol, a la fàbrica, només hi ha dos vigilants. Abans de muntar el campament, només n’hi havia un... per tant, podem dir que hem creat un lloc de treball”, ironitza.

 

Negociacions fallides

“A partir de l’aturada, la legislació laboral dicta l’obertura d’un període consultiu de quinze dies per negociar de bona fe entre les dues parts. Tenim una setmana per presentar una comissió negociadora en representació de les treballadores a l’empresa”, explica Bermejo. Les treballadores van respondre posant en dubte la legalitat de la manera com se’ls va comunicar la notícia del trasllat, just la setmana abans de marxar de vacances: “Per tant, no reconeixem el període de consultes perquè considerem que s’ha implementat irregularment”. El 31 d’agost, Valeo diu que vol negociar amb la mediació de la Generalitat. Per a Bermejo, la intervenció del govern no era necessària: “Citem directament l’empresa a negociar aquí, al campament. No s’hi presenta i ens cita l’endemà a l’hotel de l’estació de Sants; nosaltres tampoc no hi accedim, però sí que li comuniquem que, des del comitè, estem disposats a asseure’ns a parlar”. El 16 de setembre comencen les negociacions, que acaben sense acord. Dues setmanes més tard, l’empresa fa saber que ha decidit tirar endavant el trasllat. “Fa uns dies, la direcció va enviar una llista al comitè amb els noms de totes les treballadores i la data que s’han d’incorporar a Saragossa i, avui, ha fet arribar la informació per burofax al domicili de cada membre de la plantilla”.

 

“No volem marxar”

“Les treballadores de Valeo-Martorelles ho tenim clar –llegim en un full volant que han elaborat– Una vegada més, les multinacionals pretenen fer el que els ve de gust, emparades en una legislació que les afavoreix, arruïnant la vida de les obreres, tancant empreses i deslocalitzant produccions”. Les vaguistes s’han manifestat a la plaça de Sant Jaume, han estat a la Seat, la setmana passada van protestar davant l’ambaixada francesa i també volen anar a la fàbrica de Saragossa.

El dijous 15 d’octubre, la multinacional va anunciar que deixava sense efectes la decisió de tancar la planta, però l’endemà es va fer enrere i va dir que traslladaria la producció

“Hem rebut força suport dels municipis propers”, assegura Bermejo. “Vam fer una primera reunió per anunciar les mobilitzacions amb la presència de tots els sindicats, en què també vam convidar diversos alcaldes de la comarca. L’Ajuntament de Martorelles ens ha ajudat força: ens ha portat carpes i lavabos pel campament i ens va cedir un xiringuito per la Festa Major. L’alcalde de Mollet ens va facilitar els mitjans per fer una paellada popular per a 430 persones per recaptar diners per la caixa de resistència”, agraeix el sindicalista. “Hi ha treballadors de Valeo vivint a 43 municipis. Anem a veure els alcaldes amb les persones afectades i ens ofereixen contacte amb els serveis socials i assessoria jurídica. En aquest sentit, s’estan portant molt bé. Alguns municipis també s’han ofert per mitjançar amb els bancs per sol·licitar préstecs o pròrrogues hipotecàries per als vaguistes, però les entitats financeres no ens han ajudat gens ni mica. D’altra banda, amb la campanya de les eleccions catalanes, diversos polítics han vingut a picar pedra”. Pedro Sánchez, Pablo Iglesias, Oriol Junqueras i una representant de Ciutadans han visitat el campament. “Tots excepte PP i CiU”, explica.

 

Una falsa alarma

El dijous 15 d’octubre, en una taula de negociacions amb la mediació del Tribunal Laboral de Catalunya, l’empresa va anunciar que deixava sense efectes la decisió de tancar la planta i que l’endemà donaria explicacions. “Tothom estava la mar de content”, explica Demetrio Bermejo, que va rebre la notícia “amb molta prudència”. El dia següent, però, l’alegria es va desinflar. “Valeo es va fer enrere i va dir que continua tenint la intenció d’endur-se la producció a Saragossa, però que s’avé a negociar les condicions perquè el trasllat no sigui ‘imposat’”. El dimarts 20 se celebra la primera reunió de les quatre que s’han programat entre les dues parts. “Nosaltres no volem marxar. Des de la CGT, no ens ho hem plantejat en cap moment”, conclou Bermejo. Aquest sindicat, en minoria al comitè, s’asseurà a la taula de negociacions: “Serem allà per escoltar què ens vénen a dir, però ens mantindrem ferms en la postura del no-trasllat. D’altra banda, no ens han agradat gens les declaracions de Felip Puig”. El 18 d’octubre, el conseller d’Empresa i Ocupació va donar per fet el tancament. “Puig es fica on no el criden. Encara estem negociant. Aquest home, cada cop que obre la boca, la caga”, explicita Demetro Bermejo.

 

Mostra'l en portada

Noticies relacionades: