El veïnat de Montcada i Reixac planta cara a Lafarge

Als Països Catalans, la lluita contra la incineració de residus ha tingut el seu màxim exponent a Montcada i Reixac, on la plataforma veïnal antiincineració fa nou anys que manté un pols polític i judicial amb una fàbrica cimentera propietat de la multinacional francesa Lafarge. El juliol passat, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) els va donar la raó: va emetre sentència davant el recurs presentat per l’Ajuntament de Montcada contra el Departament de Medi Ambient de la Generalitat i va retirar l’autorització ambiental per cremar residus atorgada a Lafarge l’any 2008 en considerar-la nul·la de ple dret i, per tant, impossible de corregir. La Plataforma Veïnal de Montcada defensa que ja no és possible que l’empresa adeqüi els permisos i, per tant, hauria de clausurar la seva activitat.

Instantània d’una acció de protesta impulsada per la plataforma veïnal
Instantània d’una acció de protesta impulsada per la plataforma veïnal

 

La cimentera va rebre una autorització de la Generalitat per utilitzar combustibles derivats de residus (CDR), però no va informar l’Ajuntament del canvi ni va publicar un nou estudi d’impacte ambiental. Malgrat la retirada de l’autorització ambiental, la cimentera continua cremant residus i al·lega que la sentència encara no és ferma.

La Plataforma Antiincineració de Montcada i Reixac es va crear l’any 2006, quan un grup de veïns i veïnes es va assabentar que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) havia signat un acord amb la fàbrica de Lafarge per incinerar fangs de les depuradores d’aigua i altres residus altament contaminants, com farines càrnies, plàstics o residus urbans, que feien servir com a combustible. Des de llavors, la lluita ha estat constant: més de vint manifestacions, 200 comunicats, recollides de firmes i batalles judicials per aturar una activitat altament perjudicial per a la salut. Un estudi de la Universitat Carlos III de Madrid demostra que la població que viu en un radi de cinc quilòmetres al voltant d’un centre d’incineració té un risc alt de patir càncer. La incineració a les cimenteres genera més de 100 substàncies tòxiques i unes partícules ultrafines molt perilloses, de menys de 2,5 micres, que passen directament dels pulmons a la sang. Segons l’estudi, més d’un milió de persones es troben al radi de risc de la cimentera de Montcada.

La lluita contra la crema de residus s’ha multiplicat i organitzat a escala local, però també en l’àmbit català (cinc casos es concentren a la província de Barcelona i un a les terres de l’Ebre), a l’Estat espanyol i internacionalment. A Eslovènia, per exemple, la pressió veïnal ha aconseguit clausurar l’activitat d’una cimentera, també propietat de Lafarge, per la manca de permisos mediambientals. Amb la creació de coordinadores internacionals, s’organitzen accions conjuntes com la Trobada Internacional contra la Incineració i pel Residu Zero.

 

La lluita internacional contra la incineració de residus se cita a Catalunya

Els dies 27, 28 i 29 de novembre, el municipi de Montcada i Reixac, a la comarca del Vallès Occidental, acollirà la II Trobada Internacional Contra la Incineració en Fàbriques de Ciment. És la continuació de la que va tenir lloc l’any 2014 al municipi italià de Barletta. El seu principal objectiu és consolidar la xarxa global contra la incineració i a favor del model anomenat residu zero. “Aquesta reunió ens permet un intercanvi d’experiències i informació de valor incalculable”, explica una de les integrants del grup organitzador. “Ells fan servir les seves xarxes econòmiques i nosaltres fem servir les nostres xarxes solidàries”, afegeix.

Col·lectius ecologistes i veïnals es van reunir l’any passat a la localitat italiana de Barletta
Col·lectius ecologistes i veïnals es van reunir l’any passat a la localitat italiana de Barletta

 

La trobada està organitzada per la Plataforma contra la incineració de Montcada i Reixac i la Global Alliance Inceneritor Alternatives (GAIA). Compta amb el suport de diferents entitats del municipi i també de la ciutat de Barcelona. El 9 de setembre, prop de 40 persones van donar el tret de sortida a l’organització de les jornades en una assemblea veïnal a Can Sant Joan, un barri de la localitat on ja hi tenen experiència, ja que formen part d’una xarxa estatal i n’estan creant una d’àmbit català.

El programa comptarà amb diverses taules rodones, actes culturals i dues ponències de Paul Connett, expert en química i toxicologia i professor a la Universitat de St. Lawerence (EUA). A la trobada, també hi assistiran activistes d’arreu del món (l’Índia, Eslovènia, Xile, Mèxic...) i d’altres municipis catalans i de l’Estat espanyol que viuen el problema de la incineració a les cimenteres de ben a prop. És el cas de Sant Vicenç dels Horts, Santa Margarida i els Monjos, Ponferrada o Toledo.

Aquestes jornades arriben en un moment esperançador per al veïnat. Durant l’últim any, diversos artistes han donat suport a la campanya. El cantant Feliu Ventura, els grups de música Itaca Band i La Pegatina i l’actor Sergi López es van posicionar contra la incineració a la cimentera Lafarge. El mes de maig, el consistori va canviar de color polític. Totes les persones que integren el nou govern volen tancar la instal·lació. Per últim, a finals de juliol, una sentència de l’Audiència Nacional espanyola va donar la raó al veïnat i va retirar el permís mediambiental de la fàbrica. “Ara, hem de lluitar perquè s’apliqui la sentència”, afirma Jose Luis Conejero, de la plataforma. Encara hi ha dies que es veu fum sortint de les xemeneies.

Continguts relacionatsMostra'l en portada

Noticies relacionades: