El veïnat de la Sagrada Família canalitza la protesta a través de la plataforma Recuperem el Niza

28/10/2014

El temple de la Sagrada Família és l’edifici més visitat de la ciutat comtal. Segons dades de Turisme de Barcelona, 3,18 milions de turistes van entrar al temple l’any 2013. També es calcula que més de quatre milions de persones fotografien la catedral des de fora, sense accedir a l’interior. La pressió turística que viu el barri de la Sagrada Família és evident i està provocant un moviment de protesta creixent entre el veïnat, que veu com el seu barri s’omple de places hoteleres, botigues de souvenirs (moltes d’elles sense llicència) i grans marques o cadenes de menjar ràpid.

L’associació de veïns i veïnes i altres col·lectius de la zona ja havien fet campanyes contra la massificació turística, però, abans de l’estiu, la mobilització va esclatar: a través del Pla de Millora Urbana del districte, es va descobrir que l’antic cinema Niza –situat davant del parc de la Sagrada Família i tancat des de fa més de deu anys– era l’emplaçament escollit per construir un Mercadona de prop de 1.500 metres quadrats amb possibles places d’allotjaments turístics als pisos superiors. En aquest moment, s’activa la plataforma Recuperem el Niza, integrada per veïnes i comerciants que demanen l’aturada del projecte i la cessió de l’espai com a equipament públic.

A l’empara de les protestes que hi va haver el mes de setembre contra els pisos turístics i el “turisme de borratxera” a la Barceloneta, les mobilitzacions per la recuperació del Niza van començar a canalitzar el malestar de moltes veïnes davant el fenomen del turisme massificat. És per això que van convocar una manifestació el 17 de setembre. La protesta no sols demanava a l’Ajuntament que comprés el local de l’emblemàtic cinema i el convertís en un equipament públic, sinó que també denunciava la saturació de turistes al carrer i la proliferació d’hotels i pisos turístics. “El Niza va més enllà: posa sobre la taula tots els problemes derivats d’aquest model i no es pot analitzar aïlladament”, afirma Xavier Monge, portaveu de la plataforma Recuperem el Niza. “Ja no es tracta de recuperar un edifici per un simbolisme determinat. Aquesta plataforma sorgeix per dir al districte que ja no estem disposades a cedir ni un pam més”, afegeix.

“Ja no es tracta de recuperar un edifici per un simbolisme determinat. Aquesta plataforma sorgeix per dir al districte que ja no estem disposades a cedir ni un pam més”, afirma el portaveu de l’organització, Xavier Monge

Tot i la tancada en banda inicial del regidor de l’Eixample, es continua insistint. Al darrer plenari del districte, un dels més concorreguts darrerament, la plataforma va proposar una suspensió de llicències al barri (per un període mínim d’un any) als comerços de més de 400 metres quadrats de superfície, els hotels i els allotjaments per a turistes i botigues de souvenirs. El regidor del districte, Gerard Ardanuy, va assegurar que la majoria de propostes veïnals “no són viables i mostren un desconeixement de la normativa”. La seva resposta va ser: que el mateix Patronat de la Sagrada Família, propietari del temple, contribueixi a controlar el turisme que genera. Tot i les posicions antagòniques, el districte ha deixat la porta oberta a negociar.

 

Mostra'l en portada

Noticies relacionades: