Drets

Veïnes de Castelldefels s’organitzen contra un restaurant masclista

L’espai Feminista del municipi s’ha manifestat contra el restaurant Hooters, que va obrir les portes el 17 de novembre. Es tracta d’una franquícia estatunidenca especialitzada en menjar ràpid que utilitza cambreres joves amb poca roba com a reclam
Des dels seus inicis el 1983 als Estats Units, s’ha associat l’empresa al concepte Brestaurant que, en anglès, mescla les paraules pits i restaurant
23/11/2017

Hooters és una multinacional de menjar ràpid amb més de 430 establiments arreu del món, on s'hi poden trobar hamburgueses, aletes de pollastre o tacos de gambes. Però si per una cosa es caracteritza és per l’ús de dones amb poca roba com a reclam publicitari, a qui es refereixen com a Noies Hooters. Aquestes noies són les cambreres del restaurant i acostumen a complir a la perfecció els patrons de bellesa occidentals. També hi podem trobar homes, però tenen reservades les tasques de cuina o gerència. Des dels seus inicis el 1983 als Estats Units, s’ha associat l’empresa al concepte Brestaurant que, en anglès, mescla les paraules pits i restaurant.

El de Castelldefels és el primer de catorze restaurants que Hooters té previst obrir a l’Estat Espanyol, després que el de Gran Canària, obert el 2007, hagués de tancar tres anys després. En aquest cas, s’ha instal·lat a la ronda de Can Rabadà de Castelldefels, a l’exterior del centre comercial Ànec Blau, enmig de dos restaurants de menjar ràpid. Tot i que estava previst que l’establiment s’inaugurés el cap de setmana del 4 i 5 de novembre, finalment es va obrir el passat 17 de novembre.

Es caracteritza és per l’ús de dones amb poca roba com a reclam publicitari, a qui es refereixen com a Noies Hooters. Són les cambreres del restaurant i acostumen a complir els patrons de bellesa occidentals

L’Espai Feminista de Castelldefels va tenir coneixement de l'obertura del local fa uns mesos a través d’un missatge anònim. Tot i que inicialment semblava que el nou Hooters s’obriria a Viladecans, finalment va ser a Castelldefels. Va ser llavors quan van organitzar una assemblea per plantejar accions per fer-hi front. Consideren que aquest restaurant cosifica la dona utilitzant-la com a reclam i, tal com comenta la Marina, integrant de l’Espai feminista, "a la llarga, crea moltes desigualtats socials". Comenten que és comú als Estats Units, "on la gent va a aquests restaurants fins i tot amb família". Tanmateix, estan preocupades per l’educació dels infants ja que "tot el que hi ha al nostre entorn és educació. Si deixem que aquests referents on s’utilitza a les dones com a reclam estiguin presents a la societat, es normalitzarà aquest fet i no es podrà canviar mai".

Per altra banda, des de l’Espai Feminista expliquen en un comunicat del dia 6 de novembre que “segons la normativa legal, l’Ajuntament de Castelldefels, com a òrgan extern, no pot negar-se a la seva obertura. Malauradament, aquesta informació no es troba a l’abast de la ciutadania, ni s’hi pot accedir de manera senzilla. El discurs polític sembla estar molt diluït i no acaba de quedar clar com s’han desenvolupat els fets”.
 

Fer visible la lluita al carrer

La primera concentració de rebuig a l’establiment va ser davant de l’Ajuntament de Castelldefels el 6 de novembre, la data inicialment prevista per a l’obertura. Un centenar de persones van assistir a la convocatòria, on també hi va haver presència policial, ja que l’acte no havia estat notificat. Les organitzadores es van negar a identificar-se i, un cop acabat l’acte, els agents de policia van tornar per identificar una de les organitzadores que s’havia quedat sola requisant-li momentàniament el telèfon mòbil.

La primera concentració de rebuig a l’establiment va ser davant de l’Ajuntament de Castelldefels el 6 de novembre, la data inicialment prevista per a l’obertura

Tot i que finalment no es va obrir el restaurant, tot apuntava que s’obriria el dissabte 18 de novembre, així que l’Espai Feminista va organitzar una segona manifestació. Aquesta va començar a l’estació de Renfe del Castelldefels i va continuar fins el polígon on està situat el restaurant. Aquest cop, l’Espai Feminista va avisar la policia local, que va seguir la manifestació de prop. Un cop al restaurant, les manifestants van aconseguir que algunes persones no hi entressin, però d’altres van reaccionar de forma agressiva. Després de les manifestacions, les organitzadores, que reconeixen haver tingut més èxit del que esperaven, ja estan pensant noves accions.
 

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: