Una manifestació reclama la retirada dels càrrecs contra la parella i les veïnes encausades per un desnonament al Clot

12/12/2016
Llibertats

Els carrers del barri del Clot (Barcelona) s'han tornat a omplir de solidaritat i de crits reclamant el dret a l'habitatge. 300 persones es van manifestar dilluns al vespre per mostrar la seva solidaritat amb les cinc persones encausades per intentar aturar un desnonament al número 22 del carrer d'Andrade el juliol del 2011. Es tracta del matrimoni que residia al pis i de tres activistes que van intentar, sense èxit, aturar el desnonament. Els serveis jurídics de la Generalitat de Catalunya demanen que ingressin a la presó durant un període d'entre dos anys i dos anys i tres mesos, sota l'acusació d'un presumpte delicte d'atemptat contra l'autoritat. Per a tres veïnes que es van concentrar a la porta de la finca sol·liciten penes encara superiors, en una forquilla d'entre quatre anys i cinc anys i tres mesos de presó. El judici se celebrarà els propers 14 i 15 de desembre.

"És injust que després de tot el que hem viscut, ara ens vulguin empresonar. No han d'empresonar ningú per ajudar una família que ho estava passant malament", comentava el matrimoni minuts abans de començar la marxa. En qualsevol cas, han volgut deixar clar el seu agraïment a totes les persones "que estan aquí avui i ens han ajudat". Després de recórrer els carrers del barri, les manifestants han tallat el transit del carrer Aragó a l'altura del carrer Corunya, per enfilar més tard cap a la plaça del Mercat del Clot.

El dia del desnonament, el 25 de juliol de 2011, la parella i un fill menor d'edat es trobaven a l'interior de l'habitatge quan hi va arribar un escamot d'antiavalots de la Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra. La mare de família va escridassar els agents en veure que pujaven per l'escala, fortament armats i amb la cara tapada. Immersa en un atac de pànic es va aferrar a l'escala i la va moure lleugerament. El Departament d'Interior considera que aquesta reacció va posar en perill l'actuació policial. El Govern al·lega també que diversos policies van quedar ferits, malgrat que les presumptes lesions van sanar en un termini d'entre cinc i quinze dies. La Fiscalia no comparteix el criteri de la Generalitat i considera que ens trobem davant d'una falta, per la que demana la imposició d'una pena-multa. Els agents de la Brigada Mòbil també van carregar contra la vuitantena de veïnes concentrades al portal. Per a tres d'elles, la Generalitat sol·licita penes d'entre quatre anys i cinc anys i tres mesos de presó, pels presumptes delictes d'atemptat contra l'autoritat i desordres públics, acusant-les també de lesionar fins a quatre antiavalots. Les agressions denunciades pel veïnat, per contra, no han arribat mai a judici.

 

Una manifestació retorna el suport cap a la parella i les veïnes encausades per un desnonament