Internacional

La violència ultradretana escala a Colònia en una trobada de 'hooligans contra salafistes'

A la trobada ultradretana a Colònia, la més gran dels últims anys, rere l'oposició al salafisme s'hi amaga islamofòbia i racisme, un nou fenomen que s'intenta explotar políticament
Concentració ultradretana de HoGeSa a Colònia
/Felix M. Steiner
26/10/2014

Uns 4.500 hooligans ultradretans provinents de tota Alemanya s'han aplegat aquest diumenge a Colònia en un acte contra el salafisme. La concentració ha tingut lloc a la Breslauer Platz just davant de l'estació central de trens de Colònia i ha acabat convertint-se en un acte d'exaltació patriòtica i d'alcoholització on han imperat els crits islamòfobs i els enfrontaments amb la policia, que ha fet ben poc per aturar efectivament l'escalada de violència hooligan. La policia, amb uns 1.000 efectius -tretze han estat lesionats-, ha emprat els canons d'aigua i l'esprai de pebre, però en cap moment ha fet res per evitar els càntics nazis, com “Socialisme nacional, ja!”, l'exhibició de símbols nacionalsocialistes, la violència -fins hi tot han volcat un cotxe de la policia- o els atacs a la premsa que documentava i reportava l'acte.

Entre els assistents al centre de Colònia hi havia membres de grups de camaraderia neonazi il·legalitzats, membres dels partits neonazis l'NPD i de Die Rechte -com el candidat de l'NPD a la presidència del Land de Turíngia i investigat pel cas de l'NSU de terrorisme neonazi Patrick Wieschke- i hooligans vinguts de Polònia, els Països Baixos i Àustria. També han participat a l'acte, amb banderes d’Alemanya i de la creu nòrdica alemanya, el moviment identitari d'Alemanya i membres del partit nacionalxovinista Pro Alemanya. Com a cirereta de l'aplec ultra, ha actuat en unplugged la banda de RAC de Bremen, Kategorie C, una de les bandes de rock neonazi més famoses dins l'escena hooligan ultradretana i entre la xarxa neonazi il·legalitzada Blood & Honour. Només sis hooligans han estat detinguts.

Just davant la concentració ultradretana, davant la catedral, el moviment antifeixista de Colònia i de Renània del Nord-Westfàlia, ha convocat una contramanifestació, que ha estat en tot moment encapsulada pels antidisturbis, sota els lemes “colze a colze contra el racisme i el fonamentalisme religiós” i “Juntes contra el salafisme i el feixisme!”, que ha aplegat 3.000 persones. Diversos grups de neonazis han llençat ampolles i pedres a les contramanifestants i han perseguit per la ciutat a grups d'antifeixistes. Durant el vespre ha estat convocada a Berlín una concentració antifeixista contra la violència hooligan ultradretana

La vella ultradreta instrumentalitza els nous fenòmens socials: HoGeSa
A Berlín, a Hamburg, a Munic i per arreu d'Alemanya. Centenars de milers de persones es manifesten setmana rere setmana en solidaritat amb el Kurdistan, Kobane, Rojava i el nord d'Iraq, i en repulsa a l'Estat Islàmic (EI) i el seu califat gihadista. La determinació de les Unitats de Protecció Popular kurdes en la defensa de l'autonomia, l'autogestió i l'emancipació davant el terror reaccionari en nom de l'islam que perpetra l'EI, ha despertat l'admiració popular i s'ha convertit en exemple per l'internacionalisme i per la mobilització de la comunitat musulmana en contra del fonamentalisme islàmic i l'EI. No obstant això, el rebuig a l'EI ha estat utilitzat, també, per sectors ultradretans per llençar consignes islamòfobes i per estigmatitzar amb racisme i xenofòbia a la comunitat musulmana i migrant d'Alemanya.

L'aparició del grup “Hooligans contra Salafistes” (HoGeSa, per les seves sigles en alemany) ha estat clau per entendre aquest fenomen. S'organitzen a través de grups de WhatsApp i Facebook, i utilitzen les xarxes socials com motor mobilitzador. A la pàgina de Facebook associada a HoGeSa ha superat els 22.000 “M'agrada” i els 5.000 usuaris anunciats. En ella s'hi pot llegir des de comentaris en contra del salafisme, l'islam i l'EI a consignes identitàries, futbolístiques i nacionalistes alemanyes. No entenen el fonamentalisme islàmic com un moviment reaccionari. Com el seu. Per contra, opten per la interpretació racista, islamòfoba i culturalista de què l'Islam és una expressió d'endarreriment i utilitzen les grades dels estadis, com ja va fer-ho la Lliga de Defensa Anglesa (EDL), per extendre el seu missatge i crear escamots de xoc.

Durant tot aquest 2014, diversos grups de hooligans ultradretans han orientat el seu camp de batalla i acció contra el salafisme. Han atacat manifestacions salafistes i interactuat virtualment per Facebook, en diferents grups, “per la defensa d'Alemanya i en contra del salafisme”. El febrer, seguidors i simpatitzants de la Lliga de Defensa Alemanya (GDL), la secció teutona de la EDL, van intentar assaltar, amb coets pirotècnics i ampolles, un acte públic convocat pel predicador salafista més famós d'alemanya, el convertit, Pierre Vogel alies Abu Hamza, a Mönchengladbach. El març uns 200 hooligans ultradretans del FC Kaiserslautern, Eintracht Frankfurt del VfB Stuttgart sota el lema “Alemanya per als alemanys”, van atacar a Mannheim una manifestació salafista amb focs artificials i gas lacrimogen. A Hannover, també per aquelles dates, un grup de seguidors de la GDL, del moviment identitari i del partit polític islamòfob i antiimigració Pro Alemanya -excol·laborador de Plataforma per Catalunya- van protestar contra Vogel a la ciutat. Van ser recolzats per un grup de hooligans del Hannover 96 que van llançar ous i insultar als fonamentalistes.

HoGeSa
Un nou i perillós grup ultradretà: "Hooligans contra Salafistes" (HoGeSa). Fotografia: Felix M. SteinerLa comunitat musulmana al punt de mira del hooliganisme ultradretà
Segons ha pogut saber la Directa, HoGeSa té al seu origen a Renània del Nord-Westfàlia i és un intent d'institucionalitzar i centralitzar aquestes dinàmiques, ara que l'EI està al centre del debat i el rebuig social, com a efecte bola de neu, per continuar amb la mobilització de hooligans ultradretans i identitaris contra la comunitat musulmana a Alemanya, titllada tota de salafista. Un dels impulsors de HoGeSa és el tatuador de la població renana de Herne Andreas Kraul, alies Kalle Grabowski. Kraul és un ultra conegut per les seves simpaties filonazis. L'altre és un alt representant de Pro NRW, la marca de Pro Alemanya a Renània, Dominik Roeseler, organitzador de la concentració hooliganista d'aquest diumenge a Colònia i regidor a Mönchengladbach. També han participat de la conceptualització de HoGeSa, Siegfried Borchardt, antic líder del grup ultra del Borussia Dortmund, Borussenfront, i dirigent del partit neonazi empeltat amb els grups nacionalistes autònoms Die Rechte -una escissió de l'NPD.

Però HoGeSa engloba no només a hooligans del futbol i als GnuHonnters -una aliança de més de 17 grups d'animació de diferents equips, que anteriorment quedaven per pegar-se i fer combats i que s'han unit per defensar la cultura hooliganista ultradretana als estadis i per defenestrar a les aficions antifeixistes dels seus clubs- sinó també a neonazis militants i membres de l'NPD, a motards ultradretans, i a activistes i militants de la GDL i del moviment identitari -un grup aquest, afrancesat, que utilitza com a símbol la Lambda, una lletra de l'alfabet grec.

Així, lluny de les concentracions ultradretanes, que sovint són minimitzades per l'acció antifeixista i els grans contingents de policia, el hooliganisme neonazi està explorant nous camps d'acció, espais i aliats, on pot actuar i emprar la confrontació cos a cos i l'insult. De tornada als estadis de futbol i en contra dels salafistes. A Colònia s'han donat a conèixer.

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: