Política

Votar sense l'amenaça de la Policia Nacional a l'Institut Tarragona

Seguim les votacions des d'un dels col·legis electorals oberts avui i que l'1 d'octubre va ser colpejat pels antiavalots del CNP a la capital del Tarragonès
L'Institut Tarragona va ser un dels col·legis electorals de Tarragona que més cops va rebre l'1-O. La situació es va agreujar fora del recinte, quan les persones que protegien el col·legi van perseguir la policia per recuperar la
Núria Gebellí
21/12/2017

Una jornada electoral aparentment normal a l'Institut Tarragona de la capital del Tarragonès. "A primera hora del matí hi havia moltíssima gent, suposo que anaven a treballar. Després ha baixat i ara al migdia s'ha tornat a inflar", explica Xavier Sánchez, un dels apoderats d'aquest col·legi electoral. L'última vegada que va haver-hi urnes a l'Institut Tarragona va ser l'1 d'octubre. L'Anna Anguera va ser-hi, i avui, que es troba en el mateix col·legi, recorda com va viure la darrera jornada electoral: "em van arrossegar per terra, em van agafar del cabell i em van fer ferides als braços i contusions a les cames i als malucs. I a un senyor que vaig conèixer aquell dia li van trencar la costella a puntades de peu". 

L'Institut Tarragona va ser un dels col·legis electorals de Tarragona que més cops va rebre per part de la Policia Nacional. La situació es va agreujar fora del recinte, quan les persones que protegien el col·legi van perseguir la Policia per intentar recuperar les urnes. Manel Sanromà també ha vingut a votar a l'IES Tarragona els dos dies. Ell recorda que l'1- O "tothom veia càrregues policials com alguna cosa llunyana, i de sobte va començar a haver-hi moviment al carrer. Semblava que volien entrar directament però es van trobar l'entrada bloquejada i van fer un cordó per apartar la gent. Així van fer una mica de temps, per esperar una segona tongada de policies. Després van començar a treure la gent de males maneres. Recordo una noia que li van tirar el mòbil a terra mentre gravava". 

"Em van arrossegar per terra, em van agafar del cabell i em van fer ferides als braços i contusions a les cames i als malucs. I a un senyor que vaig conèixer aquell dia li van trencar la costella a puntades de peu"

Juntament amb l'Institut Tarragona, hi va haver quatre col·legis més de la ciutat on la Policia Nacional espanyola va entrar: l'Institut Sant Pere i Sant Pau, l'Institut Comte de Rius, l'Institut Campclar i el Centre Cívic de Camp Clar. A la resta de la demarcació, van emprar la violència al Pavelló Firal de Sant Carles de la Ràpita, a Vilabella (Alt Camp), a Sarral (Conca de Barberà) i a Cabra del Camp (Alt Camp). Aquestes càrregues van suposar, segons la Conselleria de Salut, un total de 78 ferides, 53 de les quals eren de les Terres de l'Ebre i les 25 restants del Camp de Tarragona. 

En el cas de la ciutat de Tarragona, l'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros (PSC) va assegurar setmanes abans del referèndum que actuarien "d'acord amb la legislació i les resolucions judicials". En la primera declaració als mitjans sobre l'1-O, tres dies després dels fets, va condemnar, "l'excés de violència" que considerava "innecessari". 

"A primera hora del matí hi havia moltíssima gent, suposo que anaven a treballar. Després ha baixat i ara al migdia s'ha tornat a inflar", explica Xavier Sánchez, un dels apoderats d'aquest col·legi electoral / Núria Gebellí


Altres votants d'avui, com el Diego –ha preferit no donar el seu cognom- van optar per no votar l'1-O. Ell no ho va fer "perquè no era legal i avui, en canvi, sí que és legal". De la mateixa manera pensa la Maria Jesús Pallarès, qui creu que "mentre es compleixin les normes, no ha de passar res". I l'Enrique Jambrina assegura que "no vaig votar perquè era un conte muntat per alguns que no volien la participació de tothom". Per Jambrina "ha estat un dia normal, a la feina també". 


Entre la por i la normalitat 

Els responsables de les meses, puntuals, a les 8 del matí d'avui, ja han arribat als col·legis electorals. Per altra banda, l'1 d'octubre hi havia veïnes dormint-hi des de divendres, quan van acabar les classes de l'Institut. La Lorda Maurari rememora que "l'altra vegada es va tenir por, alguns veïns van passar el cap de setmana amb nosaltres aquí, altres havien vingut de matinada. Avui tornant a votar, sentia un altre ambient". Sánchez nota una por diferent que les darreres eleccions, ja que tem "que els resultats estiguin alterats perquè és una votació fora de la normalitat". 

Enrique Jambrina assegura que "no vaig votar [l'1-O] perquè era un conte muntat per alguns que no volien la participació de tothom"

La normalitat, en cadascuna de les persones assoleix una dimensió diferent. Sanromà valora que "com a jornada electoral, és més normal aquesta. Però una jornada electoral no és un moment, és un procés. Des que es presenten uns partits, unes propostes... Si analitzem des d'aquest punt de vista, va ser més normal l'1-O. Hi va haver una part que no va fer campanya, i sistemàticament va intentar boicotejar-ho. S'ha de recordar que hi ha gent que està fora, gent que està a la presó... Potser si parlem del procés en general, és més normal el de l'1-O, però el dia d'avui en concret, és més normal".

La Rosa Maria Mercè, que es troba en el mateix pati de l'Institut on va viure la càrrega policial, prefereix no parlar de l'1-O: "no en tinc gaire bon record, ho vaig passar bastant malament". L'única cosa que deixa anar és que "el dia 1 d'octubre venia a votar amb il·lusió, i avui no vinc a votar amb il·lusió. Crec que ho resumeixo amb això".
 

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: