Vuit anys reivindicant l’ànima negra de la cultura

El festival de música negra Say It Loud s’ha convertit, amb els anys, en un referent cultural. El dijous 22 d’octubre començarà la seva vuitena edició a La Farinera del Clot de Barcelona. Dos dels seus organitzadors fan un balanç del passat i un tast de
20/10/2015

“La cultura és una arma indispensable en la lluita per la llibertat”. Tota una declaració d’intencions. Aquesta frase de Malcolm X és la que ha triat el Say it Loud (SiL) com a lema per l’edició d’aquest any. I ja en van vuit, quasi res. El SiL és el festival de música negra –hip hop, jazz, funk, reggae o soul– que tindrà lloc del 22 al 30 d’octubre a La Farinera del Clot de Barcelona.

Però l’ànima no viu solament de música. Any rere any, el festival ha anat ampliant el programa amb exposicions, xerrades, discofòrums, projeccions i sessions. “Va néixer amb la voluntat d’obrir espais per a la música negra a Barcelona en un moment en què l’escena era rica en bandes, però força invisibilitzada a les programacions”, explica Xavi Urbano, activista cultural i un dels organitzadors del festival. Amb el SiL, diu Urbano: “Volem mostrar com entenem el paper de la cultura; no entendre-la només com un bé de consum, sinó com quelcom que tingui capacitat d’interpel·lar-nos, preguntar-nos o, fins i tot, transformar-nos”.

El certamen va començar com la programació d’un seguit de concerts, però s’ha transformat
en quelcom més complex / SERGI PANIZO

 

L’esdeveniment va començar amb la programació d’un seguit de concerts fins que es va transformar en una proposta més complexa. Com recorda Urbano, va començar “a tenir una comunitat que se l’ha fet seu” i això facilita “que molta gent assisteixi als concerts sense conèixer la banda, només per la confiança que els mereix que estigui programada al SiL”. I qui té la culpa que aquest projecte hagi arribat a la vuitena edició? “Té molt de militància, no hauria estat possible sense la col·lectivitat humana que es mou al seu voltant”. Les propostes del SiL “tenen dificultats per créixer i mantenir-se en una ciutat culturalment tan dura com Barcelona”, afirma Urbano.

A banda de programar noms referencials del funk, el hip hop o l’ ‘afrobeat’, el SiL d’enguany ha volgut saldar un compte pendent amb la tradició del jazz

Aquest any, un dels plats forts del SiL serà el concert de The Souljazz Orchestra (divendres 23). Aquest grup canadenc, referència afrobeat i funk a escala mundial, presentarà el seu darrer disc Resistance. Un nom rellevant del hip hop mesclat amb funk i jazz, Akua Naru (divendres 30), actuarà per primera vegada a casa nostra i presentarà The Miner’s canary. El tercer concert destacat serà King Kong (dissabte 24), veteràdeejay i cantant jamaicà resident a Etiòpia. King Kong farà sonar la seva música al 8 Hours Reggae Run, acompanyat pel col·lectiu francès Irie Ites i gent de casa com Black Up, Fire Warriors i Rebelmadiaq. Pel que fa a les novetats, l’activista cultural Pablo Tudela, també membre de l’organització, avança: “Per primera vegada, podem oferir una exposició on intentarem reflectir com ha cristal·litzat la cultura de la música negra urbana –concretament, el moviment hip hop– a casa nostra”. També és el primer any que la jornada de música jamaicana, gratuïta i a l’aire lliure, incorpora un artista internacional.

Alhora, el SiL d’enguany ha volgut saldar un compte pendent amb el jazz. Per aquest motiu, el dissabte 24 tindrà lloc el vermut Jazz it Loud, amb quatre noms de referència: Marcel·lí Bayer, Santi Careta, Vic Moliner i Ramon Prats. Dijous 29, a la llibreria Pebre Negre, també s’oferirà un taller de maridatge de vi i jazz.

/ Joan “negrescolor” fernández

 

Malcolm X
Aquest any és el cinquantè aniversari de l’assassinat de Malcolm X i el SiL ha aprofitat l’efemèride per reivindicar-lo: “Malcolm és una figura fonamental en l’imaginari dels moviments socials internacionals, sobretot en el del moviment d’alliberament negre”, explica Tudela. El seu llegat és present “en totes les expressions culturals de la comunitat negra, de les quals la música és –potser– la més universal”. “Les idees de Malcom s’han reflectit en multitud de temes de música negra, independentment del gènere: jazz, rap, soul, funk, rocksteady, afrobeat...”. El dia 30 es podrà aprofundir sobre aquest tema a la xerrada que es farà sota el títol Malcolm X: cultura, comunitat i poder negre.

Autogestió i cervesa artesana
El festival no és autogestionat al 100%, ja que compta amb una aportació econòmica de La Farinera del Clot, però més del 50% del pressupost sí que ho és. Segons Tudela, en el terreny cultural, “s’ha de trobar un equilibri entre com es fan les coses i quines coses es fan”. Al SIL, recorda, s’hi pot trobar una oferta de qualitat al voltant d’una temàtica molt concreta: “Els preus d’entrada i de la barra són força assequibles, l’oferta gratuïta és àmplia i no es desenvolupa en una sala comercial”. És en aquest punt on el caràcter autogestionari pren encara més sentit, “sobretot en una ciutat on es busca que el públic sigui un mer consumidor i l’oferta cultural es mesura exclusivament en termes de rendibilitat”.

Una de les altres novetats és que, en el marc d’una col·laboració amb el Barcelona Beer Festival, la cervesa que se servirà a la majoria dels actes serà artesana

Una de les altres novetats és que, en el marc d’una col·laboració amb el Barcelona Beer Festival, la cervesa que se servirà a la majoria dels actes serà artesana, no d’una gran multinacional. Per a Tudela: “Aquests són valors que, a poc a poc, volem afegir a l’hora de consumir a la barra. Perquè no ens agrada el paper que estan jugant algunes grans corporacions de cervesa industrial dins el sector cultural de Catalunya, sobretot en el terreny dels patrocinis”. A més, recorda, “hi ha una connexió romàntica entre la música planxada en vinil, un bon solo de saxo i una bona birra freda feta amb amor”. Tot plegat i més comença aquesta setmana. Què més pot demanar una amant de la música?

Say it Loud. 8è Cicle de Música Negra de Barcelona
Del 22 al 30 d’octubre
Farinera del Clot, Barcelona
Tota la programació a www.sayitloud.cat

Mostra'l en portada

Noticies relacionades: