Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Activistes pel clima pinten el superiot de la família Walmart a Barcelona

Dos membres de Rebel·lió o Extinció i Rebel·lió Científica han tacat la popa de la luxosa embarcació amb pintura vermella biodegradable a Barcelona. Pocs minuts després han estat identificats per la policia

Els activistes han ruixat amb líquid vermell la popa del megaiot de luxe ancorat al Port de Barcelona | Mar Sala Oltra

El superiot de la família Walmart torna a ser objecte de protesta, aquest cop al port de Barcelona. A primera hora d’aquest divendres, dos activistes de Rebel·lió o Extinció i Rebel·lió Científica han tacat la popa d’aquesta luxosa embarcació amb pintura vermella biodegradable i han desplegat una pancarta en la qual es podia llegir “Billionaires should not exist” (“Els multimilionaris no haurien d’existir”). Segons han explicat a El Salto, amb aquesta protesta els activistes volen visibilitzar i denunciar la responsabilitat que els multimilionaris tenen sobre la crisi climàtica.

La protesta no violenta ha transcorregut amb tranquil·litat. Els activistes han burlat la seguretat del port i s’han acostat al seu objectiu, on han actuat fent servir dos extintors carregats d’aquest líquid vermell. No ha estat fins a uns breus moments després que ha aparegut la seguretat del recinte, qui els ha retingut fins que la policia ha arribat al lloc i els han identificat.

“Enguany hem viscut les temperatures més altes en la història de la humanitat i en lloc de reduir emissions, continuem emetent bilions de tones de CO₂”, denúncia un dels activistes durant la protesta, al mateix temps que remarca que les persones més responsables d’aquesta situació són les que més riquesa acaparen en el món.

El vaixell objectiu de la protesta, irònicament batejat com Kaos i equipat amb tot tipus luxes, és propietat de Nancy Walton, filla i hereva de la fortuna mil milionària de la cadena estatunidenca de grans superfícies Walmart

El vaixell objectiu de la protesta, irònicament batejat com Kaos, equipat amb heliport en la proa, spa, piscina i tot tipus luxes, és propietat de Nancy Walton, la filla i hereva de la fortuna mil milionària de la cadena estatunidenca de grans superfícies Walmart. L’empresa va ser fundada pel seu pare, Sam Walton, i avui dia ocupa un dels primers llocs en les llistes d’empreses amb majors ingressos, així com també compta amb 429 mil milions de dòlars de capitalització borsària. Nancy Walton va comprar aquest iot de 110 metres d’eslora l’any 2019 a la família reial de Qatar per la quantitat de 280 milions d’euros. El iot ja va estar en el punt de mira d’un altre col·lectiu activista el mes de juliol passat, quan membres de Futur Vegetal el van ruixar amb pintura de manera similar quan aquest es trobava atracat a Eivissa.

“Cal decréixer i reduir emissions de manera dràstica i no li ho demanarem a les persones que menys tenen. Hem de llevar-los la llicència social a aquest 1% de la població de contaminar tot el que vulguin simplement perquè tenen diners i poder”, explica un dels activistes, que a més reclama la necessitat de la creació d’un impost a la riquesa per a pal·liar els costos de la transició ecosocial. “I que els diners recaptats es destini al fons de Lost and Damage”, sentència l’activista, referint-se al Fons per a Pèrdues i Danys establert en la Conferència de les Nacions Unides sobre el Clima de l’any passat (COP 27) amb l’objectiu de brindar assistència financera a les nacions més vulnerables i afectades pels efectes del canvi climàtic, la gran majoria localitzades al Sud Global. Aquelles que, al seu torn, històricament menys han contribuït a la crisi actual.

 

L’1% en xifres

Són cada cop més les organitzacions que denuncien que la crisi climàtica i ecològica està estretament vinculada a una crisi de desigualtat global. Com a resposta a l’informe d’aquest any de l’IPCC, el Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic, Oxfam va emetre un comunicat en què assegurava que “per a mantenir-nos per sota de 1,5 °C, totes les persones del planeta haurien d’emetre per sota d’una mitjana de 2,2 tones de CO₂ a l’any d’aquí a 2030”. No obstant això, l’1% més ric esgota aquest ‘pressupost de carboni’ en tan sols els primers dotze dies de l’any, al que afirmen que “es tracta d’una desigualtat totalment ridícula”. Com també assegura l’organització, només des de 2020, l’1% més ric ha acumulat el 63% de la riquesa produïda en el món.

 

*Article publicat originalment a El Salto.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!