Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Arriben a judici els assetjaments sexuals denunciats a Esfosa l’any 2020

Les dues dones denunciants acusen a l'inculpat de tocaments i d'exigir favors sexuals si no volien ser acomiadades prevalent-se de la seva superioritat laboral. Entitats de suport a les denunciants convoquen una concentració i actes de suport durant el judici a Manresa i una primera quedada a Vic per anar juntes cap a la capital del Bages

Acte de denúncia dels assetjaments, el setembre de 2020 | Aleix Auber

Aquest dijous 29 de setembre es fa a Manresa el judici pels assetjaments sexuals a l’escorxador d’Esfosa de Vic denunciats per dues treballadores el setembre de 2020 i que, segons diuen, havien patit des de l’any 2016. L’acusat era aleshores l’encarregat del torn de nit de l’empresa que feia la neteja a Esfosa. Càrnies en Lluita, el sindicat COS i l’entitat feminista Juntes Som Revolució, nascuda arran de les denúncies d’assetjament sexual, han convocat diversos actes de suport a les dues denunciants.

L’acusació particular imputa a l’acusat dos presumptes delictes continuats d’abús sexual i dos presumptes delictes continuats d’assetjament sexual en l’àmbit laboral

L’acusació particular imputa a l’acusat dos presumptes delictes continuats d’abús sexual prevalent-se de la situació de superioritat manifesta i dos presumptes delictes continuats d’assetjament sexual en l’àmbit laboral prevalent-se de la situació de superioritat laboral. Per al primer delicte demana dos anys de presó, i per al segon, set mesos. També una ordre d’allunyament a més de 1.000 metres de les dues dones i la prohibició de comunicar-s’hi per qualsevol mitjà durant quatre anys. La fiscalia només acusa per assetjament sexual i es limita a demanar una pena de 3.600 euros de multa, tot i donar per provat l’assetjament a les dues dones amb amenaces d’acomiadament incloses si no s’acceptaven els favors sexuals que exigia.


Abús de superioritat per demanar favors sexuals

En concret, s’acusa l’encarregat i supervisor de l’empresa que tenia contractada la neteja d’Esfosa que, almenys des de febrer de 2016, “prevalent-se de la seva posició de superioritat, va dur a terme repetits abusos sexuals i comportaments vexatoris dirigits almenys a dues dones”. L’acusen d’exigir relacions sexuals si no volien ser acomiadades, de tocaments repetits i fins i tot d’entrar sense consentiment a la dutxa del vestidor de les dones mentre una d’elles s’hi estava dutxant. A l’altra, en una ocasió, la va seguir fins a la porta de casa seva on, segons la denúncia, la va amenaçar i intimidar.

El judici es fa aquest dijous al Jutjat Penal de Manresa. Amb aquest motiu, les entitats que donen suport a les denunciants han muntat un seguit d’actes de suport. A les 8 del matí hi ha una primera concentració davant del Sucre de Vic per anar juntes fins a Manresa, on a primera hora del matí començaran els actes previstos a la plaça Palmira Jaquetti Isant –anterior plaça de Montserrat–, sobre mateix dels jutjats. Allà s’hi farà la concentració, un esmorzar popular i la presentació del llibret d’autodefensa feminista de l’Esquerra Independentista. Després del judici també hi haurà parlaments.


Campanya i recollida d’aportacions

Els actes de dijous a Manresa són el colofó d’un seguit d’activitats organitzades durant el setembre sota el lema “Prou assetjament a la feina! Assetjadors: ni a la feina ni enlloc!”. Amb aquests actes, segons les tres entitats convocants, es vol visibilitzar l’assetjament denunciat a Esfosa, “però també la situació en què moltes dones ens trobem dins i fora dels nostres llocs de feina”. Alhora, continuen fent la crida a fer aportacions a la caixa de resistència de Càrnies en Lluita per cobrir les despeses judicials.

COS, Càrnies en Lluita i Juntes Som Revolució acaben dient que estan convençudes que el que es porta aquest dijous a judici “no és ni el primer ni l’últim cas d’assetjament que sortirà a la llum”. De fet, continuen, “és la punta d’un iceberg d’assetjaments silenciats”. També s’envia un missatge a les empreses, “que tenen l’obligació de combatre els assetjaments a la feina, especialment quan es fan des de la prepotència d’un superior jeràrquic. Si no ho vetllen, tenen una greu responsabilitat”.

*Un article publicat originalment a El Setembre.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!