Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Diverses organitzacions de periodistes denuncien l'apagada informativa a Gaza

Nombroses professionals de mitjans de comunicació s’han concentrat per visibilitzar els assassinats “deliberats” d'informadores palestines i per reclamar el lliure exercici del periodisme a Gaza, on les periodistes estrangeres hi tenen prohibida l’entrada

| Victor Serri

Llibretes, micròfons, armilles i braçals identificatius apilats a terra. Abatuts. Ha estat la imatge que nombroses periodistes han creat per recordar les periodistes assassinades i denunciar el que consideren un intent de silenciar els crims de l’Estat d’Israel contra la població de Gaza. Periodistes de diversos mitjans i organitzacions professionals han volgut condemnar públicament els atacs a la Franja i el que adverteixen com una estratègia estatal perquè no hi hagi testimonis del que hi passa de cara al món.

Convocades pel Sindicat de Periodistes de Catalunya, el Sindicat de la Imatge UPIFC, CGT, Comunicadores Feministes, la Xarxa Europea de Dones Periodistes i l’associació Solidaritat i Comunicació (SICOM), han alçat els noms de les periodistes mortes sota foc israelià. Un foc “que no respecta ni escoles ni hospitals i que ha buscat deliberadament les seus de mitjans i cases de periodistes”, han expressat en el manifest. Durant la concentració, a la plaça Sant Jaume de Barcelona, han demanat protegir les periodistes de Gaza i que les informadores estrangeres hi puguin entrar i treballar lliurement. Fins ara, Israel prohibeix l’accés de mitjans internacionals a Gaza.

En quatre setmanes d’atacs, almenys 41 periodistes han estat assassinades, en el que és l’inici del conflicte armat més mortífer del segle per a les informadores, segons Reporters Sense Fronteres

En quatre setmanes d’atacs, almenys 41 periodistes han estat assassinades, segons ha registrat Reporters Sense Fronteres (RSF). Des del 7 d’octubre, quan l’organització islamista Hamas va cometre l’atac en què va assassinar centenars de persones israelianes i l’Estat d’Israel va intensificar el setge contra la població palestina, ha mort cada dia com a mínim una informadora. Segons RSF, aquest s’ha convertit en l’inici del conflicte armat més mortífer del segle per a les periodistes. Una mostra de la magnitud de la matança que ha esclafat la vida de la població a Gaza.

L’Agència de l’ONU per la Població Refugiada de Palestina (UNRWA) xifra en més de 10.000 les persones assassinades en el darrer mes a la Franja. Afirma que cap lloc és segur i qualifica d’”insuportable” l’asfíxia de la població. Cada 10 minuts, un infant hi és assassinat, segons estima aquesta agència de les Nacions Unides.


30 dies de bombes d’Israel, més de 30 periodistes palestines assassinades

La gran majoria de les professionals dels mitjans víctimes des de l’inici del conflicte armat, 36 de les 41 identificades per RSF, són periodistes palestines assassinades a Gaza per atacs d’Israel. L’organització afirma que estan sent “eliminades, una darrere l’altra” i que les que sobreviuen “corren perill imminent de mort”. “Les gravíssimes condicions de treball acosten a l’apagada informativa”, afirma l’organització. Així ho han denunciat també avui les periodistes concentrades al centre de Barcelona.

En el darrer mes, els atacs de l’exèrcit israelià han destruït totalment o parcialment 50 locals de mitjans de comunicació. Entre els atacs que ha recollit RSF, hi ha el de la torre Hajji, seu de les oficines de mitjans com Al Jazeera, Ain Media i altres mitjans locals, així com també de l’Agència France-Press (AFP). L’organització denuncia que ha estat un “blanc deliberat”.

En el darrer mes, els atacs de l’exèrcit israelià han destruït totalment o parcialment 50 locals de mitjans de comunicació i les “gravíssimes condicions de treball” acosten a l’apagada informativa

A més de les 36 periodistes assassinades a Gaza, quatre periodistes israelianes han estat assassinades en l’atac de Hamas del 7 d’octubre, contra el festival de música i la població de Kfar Aza, a tocar de la Franja de Gaza. Uns dies després, a la frontera amb el Líban, hi va morir un fotoperiodista, de l’agència Reuters, en un atac que també va ferir sis professionals més, d’AFP, Al Jazeera i Reuters.

Segons la informació que ha confirmat RSF, com a mínim 10 de les 36 periodistes mortes a Gaza ho van ser mentre estaven “clarament” treballant. De fet, Reporters Sense Fronteres ha denunciat Israel davant la Cort Penal Internacional per crims de guerra contra periodistes a la Franja. És la tercera vegada que ho fa en els darrers cinc anys.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!