Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El Casal de Joves La Xesca okupa un nou local a Sant Cugat del Vallès

L'immoble es troba al número 6 del carrer Borrell, al barri de Sant Francesc, i servirà d'aixopluc per un projecte que es trobava sense espai des del desallotjament encobert per part de l'Ajuntament de l'anterior local, poc després de començar el confinament la passada primavera

Presentació del nou Local La Xesca a Sant Cugat | Guillem Martí

Una cinquantena de persones es van reunir el matí de dissabte 20 de febrer per celebrar la inauguració del nou local okupat pel Casal de Joves La Xesca, a Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental). Durant l’esdeveniment, les activistes van llegir un manifest on reivindicaven La Xesca com “una alternativa a la manca d’espais on organitzar-nos com a joves, com a dones i com a classe treballadora”.

L’espai es troba al número 6 del carrer Borrell, al barri de Sant Francesc, i el portaveu del projecte explica que “duia buit entre tres i cinc anys”

L’immoble es troba al número 6 del carrer Borrell, molt pròxim a l’anterior local de l’avinguda de Cerdanyola, número 66, també al barri de Sant Francesc, d’on prové el nom de La Xesca. “El local duia buit entre tres i cinc anys”, ha explicat a la Directa en Manu, portaveu de La Xesca, i ha afegit que la titularitat de l’immoble correspon a “un gran tenidor que té propietats tant a Sant Cugat com també a altres comarques”. La finalitat prevista pel local, ha explicat, és “fer de paraigües per tots els projectes que necessiten espai i que no en tenen, com a punt de trobada i on fer activitats”, ha explicat el portaveu, remarcant que sempre ha estat part de la seva acció política “reclamar espais que estiguin buits o desocupats, en mans de grans propietaris, de fons d’inversió o de bancs, i oferir-los al barri”.

En el manifest també fan referència a la crisi econòmica desencadenada fruit de la pandèmia de la COVID-19, a la irrupció de Vox al Parlament de Catalunya, a l’empresonament de Pablo Hasél i a “la repressió i violència policials”. En finalitzar, les assistents es van desplaçar a un parc proper per fer una assemblea oberta. L’esdeveniment va tenir lloc sense incidents ni presència policial. “Dues setmanes enrere, diverses patrulles de Mossos d’Esquadra es van personar davant del local i van identificar una persona” ha explicat el portaveu. Les activistes tenen constància que la propietat ha interposat una denúncia.


Desallotjament encobert i quatre encausades

La Xesca va néixer oficialment el 27 d’agost de 2016, amb l’okupació de l’immoble de quatre pisos situat al número 66 de l’avinguda de Cerdanyola, propietat de Solvia, aleshores la immobiliària del Banc Sabadell. Feia quinze anys de l’últim centre social okupat al poble, d’ençà que, l’any 2000, va ser desallotjada la masia de Torreblanca, on actualment hi ha un casal municipal, resultat de les negociacions durant el desallotjament.

La Xesca va néixer oficialment l’agost de 2016, quinze anys desprçés de l’últim centre social okupat al poble

L’okupació va ser el desenllaç d’una llarga campanya de la coordinadora d’entitats juvenils santcugatenques Aplec Jove. Aquesta, reivindicava la falta d’espais públics on desenvolupar activitats pel jovent que no estiguessin vinculades al consum capitalista, a l’hora que criticava el model de ciutat dormitori que consideren han impulsat els consecutius consistoris convergents del municipi. L’exemple més evident per totes elles és el Pacte de Nit, una normativa municipal que limitava l’oci nocturn autogestionat i que desencadenà molt debat.

“A poc a poc hem anat teixint xarxa amb les veïnes, implicant-nos en la xarxa del barri Monestir-Sant Francesc, obrint les portes del casal, fent activitats, tallers, cinefòrums, xerrades i concerts”, ha explicat Clàudia, una altra de les membres de l’assemblea. L’estiu de 2019, el Banc Sabadell va vendre Solvia al fons inversor nord-americà Oaktree Capital Management i la tardor següent van començar a arribar les primeres citacions. Des de la primera okupació, l’Ajuntament –aleshores de CiU– va fer una forta campanya de difamació contra el projecte, enviant informació bústia a bústia a tot el veïnat sobre l’aluminosi que patia l’edifici, tot i que des del Casal sempre han defensat que arquitectes professionals i tècnics de consistori els havien assegurat que no corrien cap risc.

 

L’actual govern municipal, liderat per ERC en coalició amb CUP i PSC, va aprovar un decret d’alcaldia resultat dels informes previs de l’anterior equip de govern. En ell, s’ordenava a les ocupants del Casal un “desallotjament cautelar de l’immoble per una qüestió de seguretat de les ocupants i responsabilitat subsidiària”, explica la membre del Casal, que va iniciar un procés de mediació. L’Ajuntament va proposar una intervenció de manteniment de l’edifici per poder valorar l’estat de l’aluminosi a través d’un apuntalat pagat per Solvia.

Des del Casal de Joves van respondre acceptant la intervenció, “per seguretat de l’activitat i sobretot de les veïnes, i sempre que es mantingués un mínim espai per a realitzar-hi reunions i per a fer servir de magatzem per a les entitats. Finalment, els operaris “van entrar sobre l’abril i van apuntalar l’edifici sencer”, assegura la membre de l’assemblea. “No hi va haver desallotjament cautelar, però a la pràctica no podem fer activitat dins l’edifici”, denuncia. També afegeix que a partir d’aquest moment s’han trobat “amb traves per part de la policia que ens identifica cada cop que accedim al local”.

Prèviament, hi va haver un intent fallit d’okupació que va acabar en un desallotjament amb diverses persones ferides, dues detencions i quatre persones encausades

Davant la previsió de desallotjament, el 23 de febrer de 2020, durant la celebració popular de Carnaval, el Casal de Joves La Xesca va protagonitzar un intent fallit d’okupació a un altre local abandonat, al número 82 del carrer Vallès. Diversos dispositius de la Brigada Mòbil (BRIMO) i les Àrees Regionals de Recursos Operatius (ARRO) de Mossos d’Esquadra van fer efectiu el desallotjament per la força, amb el resultat de diverses persones ferides, dues detencions i un total de quatre persones encausades.

Arran d’aquests esdeveniments s’han obert dos processos diferents: un per danys i delicte d’ocupació, l’altre per desobediència, resistència a l’autoritat i robatori amb força. El Casal de Joves La Xesca va celebrar la festa del seu quart aniversari a l’Horta Alliberada de Sant Cugat el passat 18 d’octubre de 2020, sota el lema “Som més que quatre parets”. Durant tot aquest temps des del primer confinament, Clàudia subratlla “la victòria d’haver tirat endavant el projecte durant un any sencer i haver seguit organitzant activitats a l’aire lliure tot i no tenir local”.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!