Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Els ultres acusats per les agressions del 9 d'Octubre provoquen la suspensió del judici per manca d'acord

L’Audiència de València acollia la vista prevista per a aquest dilluns amb un preacord entre les parts que establia penes mínimes per als ultres acusats. En l’últim moment, les defenses dels processats han expressat algunes discrepàncies amb les ordres d’allunyament pactades que han provocat l’ajornament del judici fins a març de 2024

L’Audiència de València acollia la vista prevista per a aquest dilluns amb un preacord entre les parts que establia penes mínimes per als ultres acusats | Ester Fayos

El judici als ultres acusats per les agressions del 9 d’Octubre de 2017 arrencarà el 4 de març de 2024 i durarà sis dies consecutius. Així ho ha anunciat el jutge instructor, Vicente Ríos, després de suspendre la vista prevista per a aquest dilluns. Malgrat que les negociacions estaven molt avançades i tot semblava indicar que s’arribaria a un pacte de conformitat, finalment, no s’ha ratificat. Pocs minuts després de començar la sessió, alguns dels advocats de les defenses han manifestat que “fins al moment” no havien tingut coneixement de totes les condicions de l’acord, amb una de les quals divergien. El punt conflictiu ha estat la clàusula que recollia l’ordre d’allunyament de 300 metres de distància de les persones agredides, els actes que organitzen les entitats que convoquen cada any la manifestació de la Diada i les seues seus.

El preacord obligava els processats a reconèixer els fets i assumir una pena de 16 mesos de presó, a excepció de dos, per als quals la condemna ascendia fins als 19 mesos; a banda d’una indemnització de 1.700 euros —ja abonada—, el pagament de les costes processals i l’ordre d’allunyament. Inicialment, només dos dels acusats es negaven a pactar: el cronista faller José Antonio Garcia Herrero, conegut com a Pepe Herrero i un dels principals instigadors a impedir la manifestació de la Diada de 2017; i Francisco Moreno Moreno, membre de l’organització blavera Defenem València i un dels individus investigat per presumptament increpar els periodistes del diari Jornada que es trobaven muntant una taula informativa sobre el mitjà abans que començara la convocatòria. El pacte, però, podia incloure la suspensió de la pena de presó per a aquells acusats que no acumularen antecedents, ja que la condemna pactada no superava els dos anys que fixa el Codi Penal per a decretar l’entrada a presó.

Pocs minuts després de començar la sessió, alguns dels advocats de les defenses han manifestat que no havien tingut coneixement de totes les condicions de l’acord, amb una de les quals divergien

La vista estava prevista que arrencara a les deu en punt, però tot s’ha allargat, fins a les dotze i mitja aproximadament. En la sala Tirant I, reservada per als “grans judicis”, tothom estava al seu lloc. Al fons, a l’esquerra, es trobaven els 28 acusats, asseguts de perfil a la porta d’entrada. Quan han arribat les càmeres, alguns evitaven girar-se, altres, directament, es tapaven la cara. S’han deixat uns minuts perquè els fotoperiodistes capturaren l’escena, en silenci.

La sessió ha començat amb l’anunci de conformitat per part de l’acusació popular i particular i la defensa de les deu persones que van denunciar les agressions a títol individual. A continuació, l’advocat de Pepe Herrero ha argumentat els motius del desacord. Es resumeixen en el fet que es va denunciar el cronista faller per la publicació de missatges instigadors a través de les xarxes socials una vegada ja s’havia iniciat el procés penal per les agressions. En l’auto de processament del magistrat, es recull que Pepe Herrero va difondre missatges com: “veniu ací, encara sou a temps, hem d’omplir València”, “la primera vegada que les estelades no ixen per València”, i qualificant els fets com a “moment històric” perquè “plantem cara al catalanisme”. “Són fets totalment diferents dels quals intervenen la resta d’acusats […]. S’asseu ací, junt amb la resta d’acusats per uns fets en els quals ell no participa, de manera forçosa, i amb una vulneració del dret a tenir un procés amb totes les garanties”, ha manifestat la seua defensa.

Eixida dels ultres acusats per les agressions del 9 d’Octubre de 2017 després que s’ajornara el judici

 

Abans de donar veu al lletrat de Francisco Moreno perquè argumentara la seua discordança, el jutge ha interpel·lat a la resta de les defenses amb un “entenc que la resta es conformen”. Ha estat llavors quan diverses de les defenses han pres el seu torn de paraula per queixar-se que només un dels advocats s’havia pogut l’escrit de conformitat. I aquest, dramàticament, assegurava: “S’ha modificat una cosa i, pràcticament, suposa el desterrament de tots els acusats de la ciutat de València”. Feia referència al fet que, suposadament, a última hora, s’havia afegit en les condicions de l’acord la clàusula que els processats havien de mantenir-se a 300 metres de distància de les seus de les entitats que cada any organitzen la manifestació de la vesprada del 9 d’Octubre, quan inicialment l’ordre d’allunyament només es dictava en relació amb les víctimes i els actes que organitzen els col·lectius. La Fiscalia, representada per la fiscal delegada dels delictes d’odi a València, Susana Gisbert; ràpidament asseverava que l’afirmació no era certa: “Aquesta part ja estava dins de l’escrit originari de conformitat. No hi ha hagut cap canvi essencial”. Així i tot, una de les defenses tornava a pressionar i demanava “suspendre el judici” en considerar el pacte “desproporcionat” i “no ajustat”. Finalment, després d’un descans de 10 minuts que s’ha allargat fins als 20, el jutge ha comunicat la decisió de suspendre’l i qualificava de “falta de serietat” i “broma que a aquestes altures no sàpiguen si hi ha conformitat o no”. A l’eixida dels jutjats, Susana Gisbert també criticava l’actitud: “És una falta de professionalitat”.

Segons ha informat la fiscal, ara mateix, l’escrit de conformitat que hi havia damunt la taula “ja no compta”, però “possibilitat d’arribar a un nou pacte sempre hi ha”. El procés, però, hauria de començar pràcticament des de zero, perquè tant el Ministeri Públic com l’acusació particular mantenen les penes que demanaven en un principi. En aquest sentit, Maria Josep Martínez, advocada d’Alerta Solidària, ha exposat: “Tornem a estar en un moment molt inicial”. Tan bon punt es coneixia la suspensió del judici, Acció Cultural del País Valencià emetia un manifest en què deixava clar els seus objectius: “aconseguir que es reconega, per primera vegada, el caràcter polític de la violència antivalenciana”, “la condemna clara dels agressors” i “introduir una nova pena per als culpables, l’allunyament de les víctimes”.

Després d’un descans de 10 minuts que s’ha allargat fins als 20, el jutge ha comunicat la decisió de suspendre’l i qualificava de “falta de serietat” i “broma que a aquestes altures no sàpiguen si hi ha conformitat o no”

La Fiscalia demanava inicialment penes de presó que oscil·laven entre els tres i els set anys i mig de presó per als 28 acusats dels presumptes delictes de desordres públics, coaccions, amenaces, maltractament, vulneració de l’exercici dels drets fonamentals i de les llibertats públiques i/o lesions; a més de multes i la inhabilitació per al dret al sufragi durant el temps que dure la condemna. Per la seua part, l’acusació particular exigia penes que oscil·laven entre els cinc i els onze anys de presó, inhabilitació per al dret al sufragi durant el temps que dure la condemna, ordre d’allunyament de 300 metres de distància de les agredides, membres de la Comissió 9 d’octubre i assistents als actes que organitzen; i multes amb una quota diària de 20 euros, a més de 45 dies de responsabilitat penal subsidiària. Els delictes dels quals els acusava són desordres públics, delicte comés amb ocasió de l’exercici dels drets fonamentals i llibertats públiques, integració en grup criminal, lesions, coaccions i/o amenaces.

 

Set antifeixistes identificades

Al voltant de les nou del matí, han començat a aplegar les primeres activistes per donar suport a les agredides amb una concentració convocada legalment per Acció Cultural del País Valencià i l’Esquerra Independentista. Al crit de “Fora feixistes dels nostres barris” o “València serà la tomba del feixisme”, rebien els ultres, la majoria dels quals accedien als tribunals mostrant-se indiferents. Un parell, però, s’han dirigit a les activistes amb certa actitud provocadora. Vicente Estruch Cortés, àlies cap de pot o l’Alfarrasí; els ha etzibat: “Tot el dia plorant, xe!”, mentre es portava les mans als ulls, imitant el gest de netejar-se les llàgrimes. Un altre ha increpat les periodistes al crit de “Venedors de misèries, busqueu-vos un treball de veritat!”.

Des de les nou del matí, desenes de persones s’han concentrat a les portes dels jutjats en suport a les agredides

 

Durant tot el matí, la concentració ha transcorregut amb total tranquil·litat. Ha estat quan els ultres han començat a eixir de la vista que s’han produït alguns moments de tensió. Alguns dels processats han fet la salutació feixista i l’Alfarrassí s’ha encarat amb algunes antifeixistes que encara s’hi concentraven. Llavors, els agents de la Policia espanyola han intervingut per evitar un enfrontament. Pocs minuts després, la policia intentava identificar alguns dels encara presents: “Ha estat quan ja havíem recollit la pancarta i tot. Quedàvem algunes i volien identificar-nos”, ha explicat Andreu, un dels assistents. Els agents s’han negat a explicar-li els motius de la identificació fins que ha intervingut Maria Josep Martínez. “Tenien permís per a concentrar-se durant tres hores i s’han excedit”, ha argumentat un dels policies, al qual l’advocada d’Alerta Solidària ha respost vehement: “Açò és la via pública i la gent pot estar ací. Sabem que teníem un temps, però no està havent-hi cap alteració de l’ordre”.

El primer intent d’identificació policial s’ha aturat sota la presència de diversos mitjans de comunicació que es trobaven gravant les últimes imatges de la jornada. Per al segon, però, els agents s’han preocupat de buscar un lloc amb menys càmeres. En girar el cantó en direcció al carrer Antonio Sacramento Escultor, una desena de policies ha aturat un grup de joves que ja havien abandonat la concentració i les ha identificades “per motiu de seguretat”. “L’actitud no era gens amigable. Fins i tot, ens han dit que no podíem utilitzar el mòbil per cridar a l’advocada”, ha criticat Víctor, un dels identificats. “Ho heu fet d’amagades. El que hauríeu de fer és assegurar que la gent jove torne al metro segura”, ha reblat una altra de les presents. Finalment, set antifeixistes i l’advocada d’Alerta Solidària han estat identificades.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!