Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

150 famílies de Sant Joan Despí, en mans del banc estatunidenc Goldman Sachs

| Arxiu

Hi ha una data que podria marcar el futur de 150 famílies de Sant Joan Despí. El 29 de desembre del 2016, la Sareb va traspassar la hipoteca de l’edifici de l’avinguda de Barcelona 113 a Pyrenees Acquisitions LTD, segons ha pogut comprovar la Directa al registre de la propietat a través d’un dels habitatges. L’empresa britànica és propietat del banc d’inversió Goldman Sachs, que amb la venda d’hipoteques subprime va contribuir a la crisi financera del 2007. Ara, quan comencen a finalitzar els contractes de lloguer que es varen signar fa cinc anys, algunes famílies ja han rebut un burofax perquè abandonin casa seva. La nova gestora del bloc els ha comunicat extraoficialment que en cas de negociar, la propietària proposaria un increment d’entre el 40 i el 100% del lloguer.

En una assemblea que el veïnat va celebrar ahir a la tarda, es van mostrar disposats a negociar per conservar casa seva, però Julio Jiménez, que hi viu amb la seva parella i la seva sogra, assegura que els increments plantejats no són assumibles: “Estem en una situació límit. Hi ha molta gent jove que ha començat un projecte de vida, amb criatures, i que es quedaria al carrer”. El veí, a qui se li acaba el contracte el pròxim mes de maig, assegura que si no s’arriba a un acord satisfactori, estarien disposats a “okupar per defensar el dret a l’habitatge enfront l’especulació”.

En una assemblea que el veïnat va celebrar ahir a la tarda, es van mostrar disposats a negociar per conservar casa seva |Marc Font

Aquesta tarda, per primera vegada, el veïnat es reunirà amb una persona intermediària. L’única referència que han tingut de la propietat de l’edifici durant aquests anys és Arrenda Associats, la gestoria que se n’ocupava quan van entrar. Ara, però, és Medasil Desarrollos qui consta en les notificacions de finalització de contracte que ja han rebut almenys tres famílies. L’empresa que s’amaga darrere la gestora és la britànica Pyrenees Acquisitions LTD, que, segons la base de dades empresarial del Govern anglès Companies House, està en mans d’un únic accionista: ELQ Investors II, controlat per Goldman Sachs. Entre la direcció de la propietària del bloc de Sant Joan Despí hi figuren alts càrrecs del banc inversor britànic, com Nia Farbod i Ana Estrada López, representant de Goldman a l’Estat espanyol. Tot i que Pyrenees té entre la seva cartera d’actius, almenys un bloc a Catalunya, l’empresa es troba a més de mil quilòmetres de Sant Joan Despí, concretament al Fleet Street de Londres, on comparteix la seu amb la firma britànica de Goldman Sachs. Tot i això, el banc inversor té diferents filials amb seu a Wilmington, al paradís fiscal de Delaware (EUA).

Un veí, a qui se li acaba el contracte el pròxim mes de maig, assegura que si no s’arriba a un acord satisfactori, estarien disposats a “okupar per defensar el dret a l’habitatge enfront l’especulació”

Ana Estrada també figura al capdavant d’altres firmes de l’entremat societari del banc inversor. És vicepresidenta d’Encasa Cibeles SL, l’empresa amb què Goldman –a través de la gestora espanyola Azora- va comprar 2.939 habitatges socials de l’Institut de l’Habitatge de Madrid (Ivima, per les sigles en castellà). Una operació que va representar l’entrada dels fons d’inversió a l’habitatge públic i està sota la lupa dels tribunals per presumpta malversació de fons públics i prevaricació. Aquesta setmana, la Fiscalia Provincial de Madrid l’ha definit com “un procediment de contractació trufat d’irregularitats”. Les promocions, segons relata el ministeri fiscal, van ser venudes a Azora, participada íntegrament per ELQ Holdings, que es troba al paradís fiscal de Delaware, i està controlada per Goldman Sachs.

Inicialment, el 2009, la finca de Sant Joan Despí era propietat de l’empresa Avenida Barcelona 111 S.L (perquè la finca en un primer moment constava com a número 111), que ara està en liquidació. La hipoteca, en un principi signada amb Caixa d’Estalvis del Penedès, va passar a Banco Mare Nostrum quan les caixes van ser absorbides pels bancs arran de la crisi. El 2013, el banc va transferir a la Sareb actius que incloïen crèdits immobiliaris procedents de diferents caixes, inclosos els de Penedès. Finalment, tres anys més tard, aquesta hipoteca i, per tant, la propietat de l’edifici, ha acabat en mans d’una empresa anglesa de Goldman Sachs, un dels bancs més poderosos del món.

El de Sant Joan Despí no és un cas aïllat. Especialment, des del 2016, s’han disparat les compres d’edificis sencers per part d’empreses inversores, moltes de capital estranger. A Goldman Sachs, s’hi sumen d’altres com Norvet Negotial o Vauras Investment.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!