Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Arrenca una campanya per denunciar la "repressió i la persecució política" del moviment estudiantil

El sindicat estudiantil SEPC amb el suport de l'organització antirrepressiva Alerta Solidària ha dut a terme un acte aquest matí a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) que ha servit de presentació de la campanya #LaPúblicaaJudici, iniciativa que pretén visibilitzar i denunciar les situacions de "repressió i persecució política" de la lluita per un sistema educatiu públic. La iniciativa recorda que una vintena d'estudiants estan encausades amb penes de fins a 4 anys de presó per les vagues del 2 de març i 11 d'abril de l'any passat, I ha anunciat una vaga estudiantil pels pròxims dies 25 i 26 d'abril, per exigir novament la baixada del 30% de les taxes i l'equiparació de preus de graus i màsters

Portaveus del moviment estudiantil de la UAB durant la presentació de la campanya d'avui / Mikel Berga | Mikel Berga

El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), amb el suport de l’organització antirrepressiva Alerta Solidària, ha dut a terme un acte aquest matí a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) que ha servit de presentació de la campanya La Pública a Judici, iniciativa que pretén visibilitzar i denunciar les situacions de “repressió i persecució política” de la lluita per un sistema educatiu públic.

Durant les mobilitzacions estudiantils de l’any passat, en les quals es reclamava l’aplicació d’una moció aprovada pel Parlament que instava al Govern a abaixar un 30% les taxes universitàries, un total de vint estudiants van ser detingudes i citades a declarar. La Fiscalia les amenaça amb multes penes de fins a quatre anys de presó.

L’any 2016, el Parlament va aprovar una moció que instava al Govern a abaixar les taxes universitàries un 30%. No obstant, la Secretaria d’Universitats i Recerca no va aplicar la mesura, motiu pel qual l’estudiantat va secundar una vaga els dies 1 i 2 de març de 2017, que va culminar amb vuit militants del SEPC detingudes i citades a declarar. Mesos més tard, tot i que la Generalitat va anunciar la rebaixa del 30%, la no aplicació d’aquesta mesura va portar a les estudiants a tornar a sortir el carrer en les mobilitzacions dels dies 11 i 12 de maig, que va culminar amb una asseguda nocturna davant de la seu de la secretaria, a la Via Laietana de Barcelona, desallotjada per la força pels mossos.

Les estudiants han insistit en “intensificar la mobilització” i han anunciat vaga estudiantil pels pròxims dies 25 i 26 d’abril, per exigir novament la baixada del 30% de les taxes i l’equiparació de preus de graus i màsters

El SEPC va denunciar que l’actuació policial durant el desallotjament va ser contundent i amb persones ferides. El passat mes de juliol, nou estudiants més van ser encausades per la vaga estudiantil del mes de maig. En total, vint estudiants han estat citades a declarar davant la justícia després dels incidents de la darrera manifestació.

Durant la presentació d’avui, un representant del col·lectiu Som 27 i Més ha explicat el seu cas, en què 27 persones (entre estudiants i personal docent) estan imputades, amb peticions de penes d’entre 10 i 14 anys de presó, per la tancada al Rectorat de la UAB l’any 2013, i novament ha reclamat la implementació d’una mesura ja aprovada. Ha assenyalat que estan en aquesta situació perquè s’han “tacat les mans” per lluitar per una causa justa i reclamen a l’Equip de Govern de la UAB els escolti i que “se la juguin” per demostrar que és un cas “kafkià”.

Portaveus del moviment estudiantil de la UAB durant la presentació de la campanya d’avui  |Mikel Berga

La Plataforma Antifeixista de l’Autònoma ha exposat la seva situació, en què vuit membres del col·lectiu han estat citades a declarar pels aldarulls arran de l’intent d’instal·lar una paradeta al campus per part  joves de Societat Civil Catalana. Durant l’any passat, es van produir diversos incidents entre els dos col·lectius i per la presència d’un grup de neonazis que donava suport a SCC. La plataforma ha denunciat la “persecució política” que pateix i el control d’activitats polítiques a través del sistema de videovigilància del campus, que recentment ha destapat la Directa.

Anna Gabriel, exdiputada de la CUP-CC al Parlament, ha enviat una carta des de Suïssa en la qual dóna suport a la campanya La Pública a Judici i assenyala que la justícia espanyola desenvolupa “relats propis de sistemes no democràtics” en què només es persegueix “a qui defensa la [universitat] pública, mai a qui en treu benefici d’aquesta” i que només s’hauria de portar a judici “aquells que intenten destruir-la”.

Les estudiants denuncien la “criminalització del moviment estudiantil”. Asseguren que hi ha hagut un seguiment previ en què s’ha envaït la privacitat de les encausades i que, durant les mobilitzacions de l’any passat, per les quals estan imputades, els Mossos van “fer fora la premsa” de les manifestacions. Un dels membres del grup de suport de La Pública a Judici, ha declarat que atribueixen la repressió als Mossos i al departament d’Universitats Recerca de la Generalitat. Les estudiants han insistit en “intensificar la mobilització” i han anunciat la vaga estudiantil dels pròxims dies 25 i 26 d’abril, una vegada més, per exigir la baixada del 30% de les taxes i l’equiparació de preus de graus i màsters.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;